default-image

Συνάντηση ΠΑΣΥ Ηρακλείου-Αρναουτάκη για τους αγρότες

Κρήτη
Συνάντηση ΠΑΣΥ Ηρακλείου-Αρναουτάκη για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη πραγματοποίησαν, την Τετάρτη 19/8, μέλη της Γραμματείας της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) Ηρακλείου καθώς και εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Αρχανών και Αστερουσίων για τα αυξανόμενα προβλήματα των αγροτών που τους έχουν φέρει σε απόγνωση, με αποκορύφωμα τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος, εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση, Ορφανός Στέλιος.

Στο κοινό υπόμνημα των 2 συλλόγων που κατατέθηκε αναφέρεται πως οι τελευταίες βροχοπτώσεις αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στο ήδη πενιχρό εισόδημα των μικρών και μεσαίων αγροτών, με το οποίο τους άφησε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και η ΚΑΠ και που υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την φοροαφαίμαξη που φέρνει με το 3ο μνημόνιο οδηγεί τους αγρότες σε ξεκλήρισμα.  

Την ίδια στιγμή, ενώ η ζημιά στην παραγωγή σταφυλιών είναι τεράστια και οι αγρότες δεν έχουν ενημέρωση πότε και αν θα διαθέσουν την παραγωγή τους σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες και σε ποια τιμή, είναι αντιμέτωποι ταυτόχρονα και με την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, την ώρα που πρέπει άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Επιπλέον, η μεγαλύτερη παραγωγή του νησιού, το ελαιόλαδο, αντιμετωπίζει επίσης, σοβαρό κίνδυνο λόγω της έξαρσης του δάκου από τη μία και των μειωμένων ψεκασμών και προσωπικού από την άλλη.

Ο Σ. Ορφανός στην παρέμβαση του ανέδειξε πως τα αντιαγροτικά μέτρα που παίρνονται στα πλαίσια της ΕΕ καθώς και οι φυσικές καταστροφές και η έλλειψη προστασίας (δακοκτονία κτλ) επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών και την συγκέντρωση της γης στους μεγαλοπαραγωγούς. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να πάρουν θέση οι υπουργοί και οι αιρετοί αφού χαρακτηριστικά σε ψήφισμα που είχε καταθέσει η ΛΑ.ΣΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 30/7, και καλούσε την κυβέρνηση να ακυρώσει τα μέτρα που έχει ήδη ή ετοιμάζεται να ψηφίσει σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με τα προαπαιτούμενα και τα κυρίως μέτρα του 3ου μνημονίου, η πλειοψηφία αρνήθηκε να συζητηθεί.

Ο Περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης ανέφερε πως τα χέρια του είναι δεμένα αφού καλείται να εφαρμόσει τους ψηφισμένους νόμους, όσον αφορά τα κονδύλια και το προσωπικό. Δεσμεύτηκε στην παραχώρηση γεωπόνων της Περιφέρειας στον ΕΛΓΑ για την γρήγορη καταγραφή των ζημιών ως την επόμενη Παρασκευή. Επίσης, δεσμεύτηκε πως σε ενδεχόμενη έξαρση του δάκου, θα βρεθούν τα κονδύλια για τους έκτακτους ψεκασμούς.

Οι αγροτικοί σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων καλούν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να κάνουν πέρα τη ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΑΣΝΗ, οι οποίες έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση των αγροτών, να επιλέξουν τον δρόμο του αγώνα, να οργανώσουν τη πάλη τους, με κάθε μέσο, με τη συμμετοχή τους στους ζωντανούς συλλόγους του νομού μας, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό, σε συμπόρευση με τη ΠΑΣΥ, να διεκδικήσουν:

-Άμεσα να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του ΕΛΓΑ και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσουν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ όλων των πληγέντων αγροτικών περιοχών με σκοπό την σωστή και ακριβή εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες.

-Τη πλήρη άμεση αποζημίωση, χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς, για το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

-Άμεσα να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα δακοκτονίας, σε όλο το νομό, αφού το φαινόμενο του δάκου βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μεγάλη καταστροφή της φετινής παραγωγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News