default-image

"Όχι" από την ΕΠΖ Δήμου Σητείας στην ΤΕΡΝΑ

Κρήτη
"Όχι" από την ΕΠΖ Δήμου Σητείας στην ΤΕΡΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονος αναβρασμός, με αντιδράσεις και επίσημα, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Κρήτη, με φόντο το επενδυτικό σχέδιο-μαμούθ της "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε.". Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εν λόγω επένδυσης, που προβλέπει την εγκατάσταση 285 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 855 μεγαβάτ κατά μήκος των κρητικών βουνών και συνάμα την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει τεθεί σε διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η διαβούλευση λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου και, όπως είναι φυσικό, υπάρχει έντονη κινητικότητα στις τάξεις των εμπλεκόμενων Δήμων, αλλά και των ενδιαφερόμενων τοπικών συλλόγων και φορέων.

Η κινητικότητα είναι έντονη στο νομό Λασιθίου, όπου άλλωστε βάσει της ΜΠΕ προβλέπονται σχεδόν τα μισά αιολικά πάρκα (10 από τα 25 σε όλη την Κρήτη)! Στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της γνωμοδότησης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα τις προάλλες, είχαμε ένα νέο "όχι" από την πλευρά του Δήμου Σητείας. Ειδικότερα, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σητείας.

Επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής τέθηκε η γνωμοδότηση για το Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 855MW και των συνοδών έργων στη νήσο Κρήτη, Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου της "Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ". Η επένδυση είχε εισπράξει και παλιότερα αρνητική απάντηση. Όπως συνέβη και αυτήν τη φορά, αφού η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Ο βασικός λόγος για το "όχι" ήταν η υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών που προβλέπεται στο νομό Λασιθίου και ειδικά στα όρια του δήμου Σητείας. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «το έργο προβλέπει την κατασκευή 25 αιολικών πάρκων με συνολικά 285 ανεμογεννήτριες σε όλη την Κρήτη. Εξ αυτών τα 8 αιολικά πάρκα - το 1/3 - με 56 ανεμογεννήτριες χωροθετούνται στο δήμο Σητείας. Επίσης, τρεις από τους εννέα νέους Υ/Σ 20/150 KV και ένας από τους δύο Σταθμούς Μετατροπής θα κατασκευαστούν στην εδαφική περιφέρεια του δήμου Σητείας»...

Η υπερπληθώρα ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους της Σητείας και της Ιεράπετρας, πέρα από την Αυτοδιοίκηση, έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις και στους τοπικούς φορείς.

Υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών

Ξέχωρα από τις απόψεις που μπορεί να έχει κανείς απέναντι σε μια τέτοια επένδυση, είναι αντικειμενικό γεγονός πως το μεγάλο βάρος στην όχληση από τις ανεμογεννήτριες πέφτει στον ανατολικότερο νομό του νησιού. Σύμφωνα με την ΜΠΕ της επένδυσης, το κυρίως έργο αποτελείται από τα αιολικά πάρκα (Α/Π) που χωροθετούνται στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης. Αποτελείται από 25 αιολικά πάρκα που περιλαμβάνουν συνολικά 285 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) τύπου VESTAS V90, ισχύος 3 MW έκαστη, οπότε η συνολική παραγόμενη ισχύς του έργου ανέρχεται στα 855 ΜW.

Η Π.Ε. Λασιθίου περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του έργου, με 10 συνολικά Α/Π, τα οποία χωροθετούνται στα κεντρικά και ανατολικά του νομού. Έτσι δύο Α/Π καταλαμβάνουν τις κορυφογραμμές των ορέων Καψάς, Θρυπτή, Παπούρα και Κλήρος, κεντρικά του νομού, στις Δ.Ε. Ιεράπετρας, Μακρύ Γιαλού και Σητείας των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας. Δύο Α/Π καταλαμβάνουν τις κορυφογραμμές των ορέων Ρωμανάτη και Αρμούλα, στις Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού και Λεύκης, αντίστοιχα.

Στο ανατολικό τμήμα του νομού χωροθετείται το μεγαλύτερο μέρος των Α/Π, εκ των οποίων δύο καταλαμβάνουν νότιες παράκτιες ημιορεινές εκτάσεις στην περιοχή των λόφων Κυμπάρα και Αγριδομούρι των Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού και Λεύκης Δ. Σητείας και Ίτανου. Βορειότερα, τοποθετούνται τέσσερα ακόμη Α/Π, στις Δ.Ε. Σητείας, Λεύκης και Ίτανου, σε ορεινές εκτάσεις που καλύπτονται κυρίως από βοσκότοπους και αραιές καλλιέργειες.

Τα Α/Π συνδέονται με υπόγεια γραμμή μεταφοράς που καταλήγει στον πλησιέστερο υποσταθμό.

Το έργο περιλαμβάνει 3 υποσταθμούς: τον Υ/Σ Λασιθίου 1 στη Δ.Ε. Ιτάνου, τον Υ/Σ Λασιθίου 2 στη Δ.Ε. Λεύκης και τον Υ/Σ Λασιθίου 3 στη Δ.Ε. Σητείας. Οι τρεις υποσταθμοί συνδέονται μεταξύ τους μέσω εναέριου δικτύου υψηλής τάσης, το οποίο καταλήγει στο Σταθμό Μετατροπής Σητείας στη θέση Σπιτιανά, από όπου ξεκινά η υποθαλάσσια διασύνδεση της Π.Ε. Λασιθίου με το Σταθμό Μετατροπής Κορακιάς.

Ανοιχτή συγκέντρωση στο Κάτω Χωριό - Επιτροπή για τη Θρυπτή τη Δευτέρα

Η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής βρίσκεται στα χαρακώματα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ανοιχτή συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Κάτω Χωριό.

Όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή, «τη Δευτέρα 24/8/15, στις 7:30 μ.μ., στα γραφεία του Προοδευτικού Συλλόγου Κάτω Χωριού (στην κεντρική πλατεία) θα γίνει συνάντηση, που συνδιοργανώνεται με φορείς και άτομα της ευρύτερης περιοχής του νομού Λασιθίου, με θέμα την ενημέρωση και το συντονισμό των ενεργειών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του νομού μας».

«Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική διαβούλευση της Περιφέρειας και η δυνατότητα υποβολής προτάσεων λήγει στις 15/9/15. Η συνάντηση είναι ανοικτή για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση-πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας.

Στις τάξεις της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής, αλλά και άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, υπάρχει έντονος αναβρασμός όχι μόνο για την επένδυση της "ΤΕΡΝΑ Α.Ε.", αλλά και για τις υπόλοιπες ανάλογες επενδύσεις-μαμούθ σε ΒΑΠΕ.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News