default-image

Δήμαρχοι Κρήτης: Μετά τις διαβεβαιώσεις περιμένουν πράξεις

Κρήτη
Δήμαρχοι Κρήτης: Μετά τις διαβεβαιώσεις περιμένουν πράξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με συγκρατημένη ικανοποίηση και προσδοκίες για φως στην άκρη του τούνελ όσον αφορά στους Δήμους έφυγε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών η αντιπροσωπία δημάρχων της Κρήτης. Οι δήμαρχοι εισέπραξαν δεσμεύσεις από το Χανιώτη υφυπουργό και τέως συνάδελφό τους Παύλο Πολάκη για άμεση νομοθετική επίλυση των "αγκαθιών" και κυρίως του προβλήματος της ισοσκέλισης των δημοτικών προϋπολογισμών. Ζήτημα ως γνωστόν που "καίει" πρωτίστως το Δήμο Γόρτυνας και για το οποίο αναμένουμε δραστικές εξελίξεις σήμερα κατά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Νίκος Σχοιναράκης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Κατά την χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών η αντιπροσωπία της ΠΕΔ Κρήτης έκρουσε στον υφυπουργό κ. Παύλο Πολάκη - μιας και ο υπουργός Νίκος Βούτσης απουσίαζε - "καμπανάκι" για το αύριο των ΟΤΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, αρκετοί Δήμοι είναι στα όρια του οικονομικού κραχ, ενώ άλλοι καταφέρνουν να επιβιώσουν οριακά, με τίμημα ωστόσο στην παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες.

Στη συνάντηση με τον Παύλο Πολάκη, παρουσία και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, συμμετείχαν ως αντιπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης ο πρόεδρός της Βασίλης Λαμπρινός και οι δήμαρχοι Μανόλης Κοκοσάλης, Παύλος Μπαριτάκης, Νίκος Σχοιναράκης και Γιώργος Αρμουτάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η κρητική αυτοδιοικητική αντιπροσωπία έθεσε διάφορα θέματα και αιτήματα, όπως το να "τρέξουν" οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που έχουν εγκριθεί σε ορεινούς και μειονεκτικούς Δήμους, και η κατάθεση τροπολογίας για την εκχώρηση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της χρήσης του αρδευτικού νερού προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Το μεγάλο "αγκάθι"

Ωστόσο, εκεί που έπεσε το μεγάλο βάρος της συζήτησης ήταν στο θέμα των δημοτικών προϋπολογισμών.

Χωρίς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό οι Δήμοι δεν μπορούν ουσιαστικά να λειτουργήσουν. Μέχρι πρότινος υπήρχε σοβαρή αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών λόγω περικοπών εσόδων και συσσωρευμένων χρεών. Φαινόμενο άλλωστε που έχουμε δει έντονα και εδώ στην Κρήτη με περιπτώσεις Δήμων όπως η Γόρτυνα και η Φαιστός.

Υπήρχε που υπήρχε πρόβλημα, η εμπλοκή έγινε ακόμα μεγαλύτερη λόγω σοβαρών νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες δεν έχουν προβλεφθεί στις τακτικές πιστώσεις. Οι Δήμοι αναγκάζονται να καταβάλουν φόρο εισοδήματος από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, γεγονός που αδειάζει τα δημοτικά ταμεία...

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τη βαθιά αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, με τον υφυπουργό να εμφανίζεται καθησυχαστικός. Όπως τους διαβεβαίωσε ο κ. Πολάκης, έχουν ετοιμαστεί και δρομολογηθεί ήδη όλες οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται μέσω ειδικών νομοθετικών πρωτοβουλιών εντάσσεται, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, και η κατάργηση του πολυσυζητημένου οικονομικού παρατηρητηρίου των ΟΤΑ.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτές ασφαλώς θα δώσουν "ανάσα" στους Δήμους και εδώ στην Κρήτη, σε ό,τι αφορά το γραφειοκρατικό-λειτουργικό κομμάτι. Για το κομμάτι ωστόσο της οικονομικής στήριξης ουδέν νεώτερον ακόμα, καθώς μέχρι να αρχίσουν να έρχονται σε δόσεις τα χρήματα από το δανειακό πρόγραμμα της χώρας ισχύει και για τους ΟΤΑ το γνωστό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"...

Σε κάθε περίπτωση οι δήμαρχοι της Κρήτης που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν στις δηλώσεις τους σχετική ικανοποίηση για το κλίμα κατανόησης και τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως περιμένουν να δουν την ολοκλήρωση της σφαιρικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επίλυση των προβλημάτων των ΟΤΑ που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Συναντιέται με τον Πρ. Παυλόπουλο ο Ν. Σχοιναράκης

Εκείνος που περιμένει ακόμα πιο άμεσα εξελίξεις είναι ο δήμαρχος Γόρτυνας. Μετά από πολύμηνη αναμονή φαίνεται πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και είναι έτοιμη πλέον η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα του μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει ο Δήμος Γόρτυνας.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε χθες ο ίδιος ο Νίκος Σχοιναράκης, στις 11 σήμερα το πρωί, μαζί με τη δήμαρχο Σαλαμίνας, θα έχει συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News