default-image

Στα αμπελοχώρια του Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ

Κρήτη
Στα αμπελοχώρια του Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη βρίσκεται από την Πέμπτη και θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ζανιά, μετά τις καταστροφές στους αμπελώνες του νησιού από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, που αποτελείωσαν το σταφύλι.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_u6etdrbq/

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε την κάθοδό του στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη μετά από συνάντηση που είχαν χθες στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρδάκης και σε γραπτή του δήλωση, «μετά την επισήμανση για την ολοκληρωτική καταστροφή των αμπελώνων και άλλων καλλιεργειών στο νομό Ηρακλείου, ο κ. Ζανιάς ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με την παρουσία του ίδιου πρόκειται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές του νομού την Πέμπτη 20/8, την Παρασκευή 21/8, καθώς και το Σάββατο 22/8».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδάκης έθιξε το θέμα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού (γεωπόνων), ζητώντας από τον κ. Ζανιά να ενισχυθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ της Κρήτης με το απαραίτητο προσωπικό.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, αλλά και για την ενεργοποίηση όλων των φορέων και ιδιαίτερα του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εξέφρασε, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο ίδιος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το βουλευτή κ. Βαρδάκη, ο οποίος αμέσως μόλις έγινε γνωστή η κάθοδος του αντιπροέδρου ενημέρωσε σχετικά.

Ο κ. Ζανιάς και τα υπόλοιπα μέλη του κλιμακίου του ΕΛΓΑ έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το πρωί της Πέμπτης και συναντήθηκανμε υπηρεσιακούς παράγοντες στον ΕΛΓΑ Κρήτης, προκειμένου μεταξύ άλλων να βγάλουν και το τριήμερο πρόγραμμά τους.

Αναμένεται να επισκεφτούν διάφορα μέρη σε όλη την Κρήτη, ώστε να αποκομίσουν μια γενική εικόνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται πως τα οινοποιεία ακόμη είναι κλειστά. Θα ανοίξουν σε 15 ημέρες από σήμερα και αυτό που φοβούνται όλοι είναι ότι ίσως να μην προλάβει να σωθεί το προϊόν. Όσον αφορά στα επιτραπέζια αμπέλια, τα περισσότερα έχουν βγει εκτός. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση», τόνισε γι άλλη μια φορά ο κ. Ιερωνυμάκης, διότι, όπως εξήγησε, «το παραμικρό σημάδι βγάζει το σταφύλι εκτός αγοράς. Πόσω μάλλον αυτήν τη στιγμή που βρίσκονται σε προχωρημένη σήψη».

Αυτοί που θα δουν το μέγεθος της ζημιάς και τι εξατομίκευση θα γίνει είναι οι επιστήμονες, δηλαδή οι ελάχιστοι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, που ήδη προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις, ελέγχοντας τα αμπέλια, να κάνουν όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά τους.

Την Παρασκευή, πάντως, στις 12 το μεσημέρι, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ιερωνυμάκης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σύσκεψης ανήκει, όπως είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News