default-image

Ο τσαντάκιας με την αγγελική μορφή

Κρήτη
Ο τσαντάκιας με την αγγελική μορφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μεγάλη απόγνωση βρέθηκε η κ. Γεωργία Δασκαλάκη, που έπεσε θύμα τσαντάκια και αναγκάστηκε να βάλει αγγελία στην εφημερίδα: «Από την οδό Μανουσογιάννη, στο κέντρο, κλάπηκε μια τσάντα ηλικιωμένης κυρίας, η οποία παρακαλεί να της επιστραφεί μόνο το βιβλιάριο ασθενείας, η αναπηρική ταυτότητα και το φυλακτό που ανήκει σε άλλους...».

Η Αστυνομία, στην οποία κατήγγειλε το γεγονός η 82χρονη γυναίκα, δεν έχει καταφέρει ακόμα να πιάσει το νεαρό με το αγγελικό πρόσωπο που της επιτέθηκε τη στιγμή που ξεκλείδωνε την πόρτα του σπιτιού της. Είχε μόλις επιστρέψει από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου της γράψανε οι γιατροί φάρμακα και εξετάσεις. Ο νεαρός κλέφτης φαίνεται πως την παρακολουθούσε. Όταν εκείνη προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα για να μπει σπίτι της, εκείνος βρέθηκε ξαφνικά πίσω της και της άρπαξε την τσάντα.

«Δε με χτύπησε. Δε με έριξε κάτω. Πήγα να ξεκλειδώσω και μου άρπαξε την τσάντα. Τον κυνήγησα με το μπαστούνι, αλλά μάταια. Δεν τον πρόλαβα καν. Φώναζα και κάποιος που με άκουσε έτρεξε να βοηθήσει. Δεν τα κατάφερε, όμως, ούτε κι αυτός. Ο νεαρός είχε χαθεί ήδη στα στενά. Ούτε που ξέρω από ποιο στενό διέφυγε. Το μόνο που θυμάμαι είναι πως είχε αγγελική μορφή το πρόσωπό του...», μας ανέφερε η κ. Γεωργία όταν την επισκεφθήκαμε στο σπίτι της. Ένα σπίτι γεμάτο εικόνες από αγίους και φωτογραφίες των παιδιών και των εγγονιών της.

Η ίδια, φιλόξενη, μας καλωσόρισε με ευγένεια. «Παρακαλούσα και σε έστειλε ο Θεός...», ανέφερε, όταν ζητήσαμε να μας εξιστορήσει πώς έπεσε θύμα ενός τσαντάκια. Έπειτα μας εκμυστηρεύτηκε πως νιώθει τύψεις. Κι αυτό γιατί μέσα στην τσάντα που της άρπαξαν είχε ένα φυλακτό που δεν ανήκε σ' αυτήν, μα σε μια φίλη της. Το είχε παραλάβει την ίδια μέρα μέσω Ταχυδρομείου από την Αθήνα. Το φυλακτό περιείχε ένα μικρό γράμμα. Ήταν τα λόγια του πατέρα της φίλης της. Η τελευταία το φύλαγε σαν κόρη οφθαλμού και θα το έδιδε σε ένα από τα δύο παιδιά της όταν θα πέθαινε. Είχε πάρει την απόφαση τελικά να το δώσει νωρίτερα στο πιο... απόμακρο παιδί της. Το γιο της, που βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Η κ. Γεωργία είχε αναλάβει να του το δώσει και τώρα πλέον που δεν έχει το φυλακτό δε θα μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια. «Όταν σου δίδουν κάτι και το χάνεις έχεις τύψεις...», ανέφερε, παρακαλώντας μέσα από την ψυχή της το δράστη να της γυρίσει πίσω έστω το φυλακτό. "Μέρα-νύχτα κλαίω και παρακαλώ το Θεό. Έχω κάνει τάμα στον Άγιο Φανούριο να τον φωτίσει και να μου επιστρέψει ο νεαρός έστω το φυλακτό, που είναι ξένο. Έχω προαίσθημα ότι κρατά ακόμη την τσάντα, αλλιώς κάποιος θα την είχε βρει και θα την πήγαινε στην Αστυνομία. Χαλάλι του τα χρήματα που είχε μέσα η τσάντα μου. Το βιβλιάριο ασθενείας θα το ξαναβγάλω, αν και είχα τόσες ιατρικές συνταγές που μου τις ζητούν με τα νέα συστήματα»...

Η 82χρονη με 67% αναπηρία και μητέρα τριών παιδιών τόνισε πως ακόμη και οι φωτογραφίες των εγγονιών της έκαναν... φτερά με την κλοπή της τσάντας. Τις είχε πάντα μαζί της και τώρα χάθηκαν, όπως και η αναπηρική της κάρτα για το λεωφορείο, η ταυτότητα κι ένα σωρό άλλα έγγραφα. Ακόμη κι ένας σταυρός που είχε όταν πήγε στους Αγίους Τόπους, αλλά και τα αντικλείδια του σπιτιού της... Μάλιστα, την ίδια μέρα της κλοπής αναγκάστηκε να φωνάξει κλειδαρά, προκειμένου να αντικαταστήσει όλες τις κλειδαριές του σπιτιού.

«Φοβήθηκα πάρα πολύ. Έχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Η Αστυνομία μου είπε ότι είμαι τυχερή που δεν με έριξε κάτω. Ήταν κακή ώρα. Μόλις 12 το μεσημέρι και τα μαγαζιά ήταν ανοικτά. Μπορεί να το έχει μετανιώσει. Ήταν σαν τον άγγελο. Γύρισε και με κοίταξε όταν του φώναζα να μου δώσει το βιβλιάριο ασθενείας. Δεν πρόλαβα όμως να του πω για το φυλακτό», ξανάπε η κ. Γεωργία, ευελπιστώντας αυτήν τη φορά να εισακουστούν οι προσευχές της και με το ρεπορτάζ να ευαισθητοποιηθεί ο δράστης ή κάποιος που τύχει και δει την τσάντα της πεταμένη σε μια άκρη του δρόμου, σε κάδους απορριμμάτων ή σε κάποια σκοτεινή γωνιά μιας πιλοτής πολυκατοικίας...

Χειροπέδες προχθές στον τσαντάκια με το κράνος

Παρά το γεγονός πως η Αστυνομία συχνά-πυκνά προβαίνει σε συλλήψεις τσαντάκηδων, το φαινόμενο στο Ηράκλειο δε λέει να εκλείψει. Εξάλλου, το 80% των συλληφθέντων προφυλακίζεται, καθώς στο 8μηνο κάνουν αίτηση και βγαίνουν. Ο νόμος είναι ελαστικός για τέτοιου είδους αδικήματα και οι παρανομούντες του είδους αυτού το γνωρίζουν καλά. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, όπως αναφέρουν αστυνομικοί και από το Ηράκλειο, πως έχουν συλλάβει και τρεις και τέσσερις φορές το ίδιο άτομο για τέτοιες πράξεις.

Ταυτόχρονα, κάθε φορά που συλλαμβάνονται διαπιστώνεται πως έχουν προβεί όχι σε μια και δύο κλοπές, αλλά σε πολύ περισσότερες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του τσαντάκια που συνελήφθη προχθές το απόγευμα στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα 44χρονο Έλληνα που άρπαξε το πορτοφόλι μιας 51χρονης στη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου.

Επρόκειτο για τον «αδύνατο δικυκλιστή με το μηχανάκι και το μαύρο κράνος». Τουλάχιστον αυτή ήταν η περιγραφή που έγινε για το δράστη και από άλλες επτά γυναίκες που έπεσαν θύματά του στο Ηράκλειο. Ο 44χρονος πιάστηκε από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και η 51χρονη στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της γιατί πρόλαβε να πάρει πίσω το πορτοφόλι της, το οποίο περιείχε χρήματα και προσωπικά έγγραφα.

Οι υπόλοιπες γυναίκες δεν πήραν απολύτως τίποτα πίσω, μιας και ο δράστης έφαγε τα λεφτά και φρόντισε να εξαφανίσει τα υπόλοιπα κλεμμένα αντικείμενα και τις τσάντες που αποσπούσε.

Όπως προέκυψε, ο 44χρονος κατά το χρονικό διάστημα από τις 5 μέχρι τις 17 Αυγούστου, χρησιμοποιώντας δίκυκλη μοτοσυκλέτα, άρπαξε τις τσάντες συνολικά επτά γυναικών, ηλικίας από 28 έως 72 ετών. Τα θύματα του κινούνταν πεζά μέσα στην πόλη, αλλά και σε περιοχές εκτός των τειχών, όπως στην Αλικαρνασσό.

Από τις τσάντες των θυμάτων έκαναν... φτερά συνολικά το χρηματικό ποσό των 1.630 ευρώ, έξι κινητά τηλέφωνα, τρία ζευγάρια γυαλιά ηλίου και οράσεως και διάφορα προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα.

Κατασχέθηκε πάντως η δίκυκλη μοτοσυκλέτα του ως μέσο διάπραξης αξιόποινων πράξεων.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή για αύριο Παρασκευή.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News