Ειδήσεις

Στο υπουργείο Εσωτερικών το SOS των κρητικών Δήμων

Με την άσχημη οικονομική κατάσταση των Δήμων αλλά και τους προϋπολογισμούς που κινδυνεύουν να τιναχτούν "στον αέρα" στα χέρια, πήγε αντιπροσωπεία των δημάρχων της Κρήτης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν στον υφυπουργό Παύλο Πολάκη την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, καθώς πολλοί Δήμοι της Κρήτης είναι στα όρια του "κραχ" και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες των δημοτών.

Ο κίνδυνος μη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών αλλά και τα έργα που παραμένουν μετέωρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, με τον υπουργό να δεσμεύεται για άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λύσουν βασικά από τα προβλήματα και θα δώσουν "φιλί ζωής" στην Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.

Δραματική κατάσταση - Καυτά τα θέματα της συνάντησης

Η ατζέντα της συνάντησης του υφυπουργού Εσωτερικών με την αντιπροσωπεία των δημάρχων της Κρήτης ήταν καυτή, καθώς η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση έχει χτυπήσει "κόκκινο" με τους μη ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τις ακάλυπτες βασικές ανάγκες και τα έργα των Δήμων που κινδυνεύουν να τιναχτούν "στον αέρα".

Οι φορολογικές υποχρεώσεις τους, όπως ο φόρος εισοδήματος από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, αποτελούν "θηλιά" για τα οικονομικά των Δήμων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ανάσα στα ταμεία των Δήμων, με μία από αυτές να αφορά την κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου.

Καταρρέει ο Δήμος Γόρτυνας - Στον ΠτΔ την Πέμπτη ο Ν. Σχοιναράκης

Τρανταχτό παράδειγμα οικονομικής κατάρρευσης στην Αυτοδιοίκηση αποτελεί ο Δήμος Γόρτυνας, για τον οποίο δίνεται άμεσα λύση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφορικά με το μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Μάλιστα, ο δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης θα βρεθεί την Πέμπτη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μαζί με τη δήμαρχο Σαλαμίνας  θα έχει συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το "όχι" της Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 προκαλεί προβληματισμό στους δημάρχους για μία σειρά έργων που κινδυνεύουν να τιναχτούν "στον αέρα", με το θέμα να μπαίνει επιτακτικά στη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς έργα ύψους 3,1 δισ. ίσως ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ εις βάρος άλλων.

Παρουσία Σ. Βαρδάκη η συνάντηση στο υπουργείο

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των αντιπροσώπων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, κ.κ. Λαμπρινού, Κοκοσάλη, Μπαριτάκη, Σχοιναράκη, Αρμουτάκη καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, ήταν παρών ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα και με τον ίδιο, ο διάλογος των συμμετεχόντων, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που μαστίζουν τους Δήμους της Κρήτης, ήταν θετικός και εποικοδομητικός, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δεσμεύεται να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για άμεση λύση στα  μεγάλα ζητήματα των Δήμων.

Σχόλια