Ειδήσεις

Απεβίωσε η Κρητικιά συγγραφέας Κλεοπάτρα Πρίφτη

Την τελευταία της πνοή άφησε την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια, σε ηλικία 90 χρόνων, η διακεκριμένη Κρητικιά συγγραφέας Κλεοπάτρα Πρίφτη, η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της στη συγγραφή πολυάριθμων έργων για την Κρήτη, για την ελληνική ιστορία, για το θέατρο και κυρίως για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Η Κλεοπάτρα Πρίφτη, η οποία κατά τη διάρκεια της ζωής της έδωσε δεκάδες διαλέξεις για το μεγάλο Κρητικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι και τη μακρινή Ισλανδία, υπήρξε μεταξύ άλλων δωρήτρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και γραμματέας του Διοικητικού του Συμβουλίου, καθώς και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Και οι δύο την ανακήρυξαν επίτιμο μέλος τους.

Γράμμα του Νίκου Καζαντζάκη στην Κλεοπάτρα Πρίφτη

Για την απώλεια της Κρητικιάς συγγραφέως, η τέφρα της οποίας - όπως έγινε γνωστό - θα διασκορπιστεί στο Κρητικό Πέλαγος, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη, ανακοινώνοντας επίσης ότι θα της αποτίσουν φόρο τιμής στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 2015.

«Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκαν με βαθιά τους θλίψη το θάνατο της Κλεοπάτρας Πρίφτη, στις 13 Αυγούστου 2015, ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια», αναφέρεται στη συλλυπητήρια ανακοίνωση. «Σύμφωνα με την τελευταία της επιθυμία αποτεφρώθηκε και η τέφρα της θα διασκορπιστεί στο Κρητικό Πέλαγος σε ευθετότερο χρόνο», προστίθεται.

Δωρεές από την Κλεοπάτρα Πρίφτη στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη (Πεζά, Ηράκλειο, 14 Δεκεμβρίου 2008)

«Η Κλεοπτάτρα Πρίφτη γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη από Κρήτες γονείς. Έζησε από το 1929 έως το 1945 στα Χανιά και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές στα νομικά, τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο.

Αφιέρωσε τη ζωή της στη συγγραφή πολυάριθμων έργων για την Κρήτη, για την ελληνική ιστορία, για το θέατρο και προπάντων για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Στις 30 Μαΐου 1956, σε μια επιστολή του από την Αντίμπ, γράφει ο Καζαντζάκης (τον είχε γνωρίσει προσωπικά στην Αθήνα το 1945): "Με μεγάλη συγκίνηση, με μεγάλη χαρά διάβασα το θερμό γράμμα Σας. Χαίρουμαι που υπάρχουν τέτοιες ψυχές - μεγάλη αμοιβή για όποιον φωνάζει μέσα στην ερημία".

Έδωσε δεκάδες διαλέξεις για το μεγάλο Κρητικό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι και τη μακρινή Ισλανδία. Υπήρξε δωρήτρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και γραμματέας του Διοικητικού του Συμβουλίου. Χρημάτισε επί σειρά ετών πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Τόσο το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, όσο και η ΔΕΦΝΚ την ανακήρυξαν επίτιμο μέλος τους».

Απότιση φόρου τιμής στην Κλεοπάτρα Πρίφτη από τη ΔΕΦΝΚ (Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2011)

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) με τη συλλυπητήρια επιστολή τους, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, Στέλιος Ματζαπετάκης, και ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ - που εδρεύει στη Γενεύη - Γιώργος Στασινάκης, απευθύνουν στους συγγενείς της συγγραφέως τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

«Ανακοινώνουμε επίσης ότι θα της αποτίσουμε φόρο τιμής στην Αθήνα, στις 11 Οκτωβρίου 2015», καταλήγουν.

Σχόλια