Ειδήσεις

Υπερψηφίστηκε στην Bundestag το ελληνικό πρόγραμμα

Δίχως δυσκολίες και με τις αναμενόμενες (λίγες) απώλειες, πέρασε από τη γερμανική Βουλή το νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Από τους   βουλευτές που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία, οι 425 ψήφισαν ΝΑΙ και οι 113 ΟΧΙ.

Το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα πέρασε με διαρροές για την Άνγκελα Μέρκελ, αφού πάνω από 50 βουλευτές του CDU έκαναν... αντάρτικο! Ωστόσο δεν ήταν περισσότεροι από τους βουλευτές που είχαν σηκώσει... μπαϊράκι στις προηγούμενες ψηφοφορίες για την Ελλάδα και πρόκειται κυρίως για εκπρόσωπους του υπερσυντηρητικού κυβερνητικού εταίρου CSU.

Ο Σόιμπλε

Νωρίτερα, να υπερψηφίσουν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές ο  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισηγητική του ομιλία στην έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας τη θετική ψήφο των γερμανών βουλευτών για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, της Γερμανίας από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μην δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

«Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο

«Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

«Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι' αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την εισηγητική ομιλία του Σόιμπλε, οι επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα θα δίνονται βήμα προς βήμα και εφ όσον το πρόγραμμα υλοποιείται.

Κάθε σταθεροποιητικό πακέτο θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά στο χρέος, ο ίδιος διευκρίνισε: «Είναι ένα πολύ υψηλό χρέος και από την πλευρά μας, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η δυνατότητα να εκπληρωθούν οι στόχοι θα είναι εφικτοί. Αυτό θα το δούμε στο Eurogroup από τον Οκτώβριο, τότε θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα όσον αφορά στο χρέος. Αυτό που θα εξετάσουμε είναι το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών, το οποίο στην παρούσα φάση έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές. Πάντως, κούρεμα δεν πρόκειται να γίνει, δεν είναι εφικτό ούτε πιθαν

Αρνητικά για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των κομμάτων και πληροφορίες από τις χθεσινές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, εκτιμάται ότι η εισήγηση θα εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία. Εν τω μεταξύ, αναμένονται περί τις 60 «διαρροές» από τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), ενώ υπέρ της συμφωνίας υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν, στο σύνολό τους, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι. Την καταψήφιση της εισήγησης έχει αποφασίσει η ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke).

Σχόλια