default-image

Κομισιόν προς Κουράκη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Οικονομία
Κομισιόν προς Κουράκη για την αντιμετώπιση της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη βούληση της Κομισιόν και δη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν την οξεία οικονομική-κοινωνική κρίση στην Ελλάδα εκφράζει προσωπικά στον Γιάννη Κουράκη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην επιστολή του προς τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου και αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, ως απάντηση στην επιστολή που είχε στείλει στις αρχές Ιουνίου ο κ. Κουράκης στον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Ντομπρόβσκις αναγνωρίζει πως η συμφωνία που επετεύχθη τελικά μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν είναι η ιδεατή για τη δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια Ελλάδα. Όμως, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, αποτελεί έναν κοινά αποδεκτό συμβιβασμό ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, που αποτελούσε μονόδρομο...

«Αγαπητέ κύριε Κουράκη, Σας ευχαριστώ πολύ για την επιστολή σας την 9η Ιουνίου 2015 προς τον κ Jean-Claude Juncker, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος γνωρίζει και συμμερίζεται τις ανησυχίες για τις πολύ σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες στην Ελλάδα. Έχει δεσμευτεί προσωπικά για την εξεύρεση λύσεων που θα αντιμετωπίσουν την οξεία κρίση στην Ελλάδα, θα αποκαταστήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και της απασχόλησης και θα διατηρήσουν την Ελλάδα ως πλήρες μέλος της ζώνης του ευρώ.

Μετά από τις προτάσεις που ο πρόεδρος Juncker παρέδωσε στον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα στις αρχές Ιουνίου 2015, ακολούθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κράτη-μέλη για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Η λύση βρέθηκε τελικά τις πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου 2015.

Αναγνωρίζουμε ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής του ευρώ δεν είναι πλήρως ικανοποιητική σε οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη που εμπλέκονται. Ωστόσο, είναι αντιληπτό πως έπρεπε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης και να διατηρηθεί η Ελλάδα ως πλήρες μέλος της ζώνης του ευρώ.

Όπως είπε ο πρόεδρος Juncker στη συνέντευξη Τύπου στις 13 Ιουλίου 2015, το πρωί: "Δε θεωρώ ότι οι Έλληνες έχουν ταπεινωθεί και δε νομίζω ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι υπέστησαν μείωση. Είναι μια συμβιβαστική λύση χωρίς νικητές και ηττημένους"», αναφέρει στην επιστολή-απάντησή του προς τον Γιάννη Κουράκη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και καταλήγει:

«Η Επιτροπή έχει τώρα κατευθύνει την προσπάθειά της να συμβάλει σε μια μελλοντική συμφωνία, όπως περιγράφεται στη δήλωση κορυφής για το ευρώ, η οποία θα παρέχει την αναγκαία χρηματοδότηση για το ελληνικό κράτος, θα αντιμετωπίζει την τραπεζική κρίση και θα στρώνει το δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Τι ζητούσε ο πρώην δήμαρχος… Η επιστολή στον Γιούνκερ

Η παραπάνω επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν αποτελεί απάντηση εκ μέρους του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην επιστολή-παρέμβαση του Γιάννη Κουράκη προς τον ισχυρό άνδρα των Βρυξελλών στις 9 Ιουνίου.

Σε μια παρέμβαση που προκάλεσε αίσθηση στο θρίλερ ακόμα τότε των διαπραγματεύσεων, ο Γιάννης Κουράκης, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Περιφερειών Ευρώπης, είχε απευθυνθεί προσωπικά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του είχε ζητήσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση και να βγει απ' αυτήν ενωμένη και χωρίς απώλειες.

«Αγαπητέ κ. Γιούνκερ, Ομολογώ ότι πληροφορήθηκα με κατάπληξη το Σχέδιο Συμφωνίας για τη χώρα μου, που, ως εκπρόσωπος των θεσμών, παραδώσατε στον πρωθυπουργό της.

Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τόσα και τέτοια μέτρα που οδηγούν σε ακόμη πιο σκληρή λιτότητα για τους πολίτες, αυξάνουν την ανεργία και αποστερούν κάθε ελπίδα ανάταξης της οικονομίας, αφού λείπει τελείως η αναπτυξιακή προοπτική.

Σας προσφέρεται η ευκαιρία είτε να γράψετε το όνομά σας στους μεγάλους της Ευρώπης, είτε να περάσετε στην ιστορία ως ο ηγέτης που δεν προέβλεψε, δεν μπόρεσε, δεν τόλμησε ή εκτίμησε λάθος τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Γηραιάς μας Ηπείρου. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ανήκετε στους πρώτους και θα κάνετε ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση και να βγει απ' αυτήν ενωμένη και χωρίς απώλειες», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Γιάννης Κουράκης.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News