default-image

Κομποστοποίηση η ευεργετική

Κομποστοποίηση η ευεργετική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια λέξη που την ακούμε αρκετά συχνά χωρίς ουσιαστικά να αντιλαμβανόμαστε την πλήρη έννοιά της και το πόσα θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει σε ένα νοικοκυριό και μια γεωργική παραγωγή.

Με δεδομένη την αύξηση των σκουπιδιών στη χώρα μας, τα οικιακά απορρίμματά μας που μπορούν να ανακυκλωθούν με τη μέθοδο της κομποστοποίησης φτάνουν το ποσοστό του 35%. Με αυτή την εντελώς φυσική διαδικασία, που είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορούμε να αποσυνθέσουμε όλα τα περιττά μας υπολείμματα, αποκτώντας έτσι ένα πλούσιο χώμα γεμάτο χρήσιμα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε γλάστρες, κήπους και χωράφια ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.

Δεν είναι απαραίτητο να διαθέτετε μεγάλο χώρο, αφού η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει σε προσαρμογή με το μπαλκόνι, την ταράτσα ή τον κήπο σας.

Κάποιος μικρός κάδος για τους ερασιτέχνες στα μπαλκόνια και τους μικρούς κήπους και κάποιος μεγαλύτερος για πιο μεγάλες εκτάσεις και παραγωγές μπορεί να γίνει η βάση της κομποστοποίησης. Η διαδικασία είναι απλή. Βάζουμε στον κάδο που έχουμε επιλέξει σύμφωνα με τις ανάγκες μας λίγο χώμα και εκεί μέσα πετάμε γκαζόν κουρεμένο, κλαδέματα και ξερόφυλλα, υπολείμματα φρούτων, λαχανικών και φαγητού, τσόφλια αβγών, κόκκους καφέ και τσάι, φύκια, ακόμη και κοπριά από άλογα, κότες, αγελάδες και κουνέλια. Το ανακάτεμα είναι προαιρετικό. Η φυσική χώνεψη που κάνουν τα βακτήρια, οι μύκητες και τα μικρόβια που είναι οι βασικοί παράγοντες της μεθόδου γεμίζουν το χώμα με στοιχεία ακόμη καλύτερα από τα κοινά ενισχυτικά.

Τα υλικά που αντενδείκνυνται για τη μέθοδο αυτή είναι όλα τα πλαστικά, τα γυαλιά και τα βρόμικα χαρτιά, αλλά και όλα τα υλικά και προϊόντα τα οποία δε διασπώνται. Απαγορεύονται επίσης και τα άρρωστα, μολυσμένα φυτά, τα προϊόντα που έλκουν έντομα, αλλά και η κοπριά από γάτες και σκύλους.

Στα θετικά αποτελέσματα της αερόβιας αυτής βιολογικής διαδικασίας αποικοδόμησης οργανισμών είναι μεταξύ άλλων και η μείωση της παραγωγής οργανικών απορριμμάτων, η μηδενική επικινδυνότητα και παραγωγή τοξικών αερίων, η ευχρηστία καθώς και οι καλύτερες επιδόσεις στην κλιματική αλλαγή.

Απλή διαδικασία, χωρίς κόστος

Σύμφωνα με τη γεωπόνο Σοφία Φραντζέσκου, η οποία ασχολείται με τη βιολογική φυτοπροστασία, «η κομποστοποίηση θα έπρεπε να είχε μπει στη ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι μια απλή διαδικασία χωρίς καθόλου κόστος που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και σε όλα τα μέρη». Μιλώντας στη "Ν.Κ.", η ίδια θεωρεί πως η βιολογική αυτή μέθοδος μπορεί να βοηθήσει ενεργά όσους ασχολούνται με τη γη σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα, αφού το χώμα με την κομματοποίηση μπορεί να αποδώσει και σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Η κ. Φραντζέσκου τονίζει ακόμη και την οικολογική διάσταση της κομποστοποίησης, αφού οι χωματερές, σύμφωνα με την ίδια, θα υποδέχονταν πολύ λιγότερα σκουπίδια.

Σε περίπτωση που μια Πολιτεία ενδιαφερθεί, δει στα σοβαρά και καταφέρει να κάνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης πιο παραγωγική και με κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί της ανάγκες μιας ολόκληρης πόλης, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα, την ίδια ώρα που το χώμα της περιοχής θα είναι βελτιωμένο στο μέγιστο βαθμό για σχετικές χρήσεις.

Οι σωστές αναλογίες οργανικών στοιχείων και χώματος μπορεί να είναι καθοριστικές για την επιτυχία τη αποικοδόμησης. Ο καλός αερισμός, η ελεγχόμενη δυνατή υγρασία του χώματος, αλλά και το μικρό μέγεθος των υλικών, ώστε να είναι πιο γρήγορα διασπώμενα, παίζουν καθοριστικό ρόλο για ένα καλό μείγμα χούμους. Περισσότερες συμβουλές και μικρά tips μπορεί να σας δώσει ο γεωπόνος σας.

Ελένη Καμπουράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News