Ειδήσεις

Στη φυλακή ο πιλότος που μέθυσε πριν πετάξει προς Χανιά

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών, πέρα από τη διαδικασία απόλυσης που έχει ήδη κινηθεί, επέβαλε η νορβηγική δικαιοσύνη σε τρία από τα τέσσερα μέλη του μεθυσμένου πληρώματος του αεροσκάφους της Air Baltic, τα οποία είχαν συλληφθεί στις 8 Αυγούστου, λίγο πριν ξεκινήσουν μια πτήση τρόμου για την Ελλάδα.

Το αεροσκάφος είχε τελικό προορισμό το αεροδρόμιο "Γιάννης Δασκαλογιάννης" των Χανίων, όπου έφτασαν με πέντε ώρες καθυστέρηση οι 100 Έλληνες και ξένοι επιβάτες, αφού προηγουμένως βρέθηκε νέο πλήρωμα για να πραγματοποιήσει το ταξίδι.

Το δικαστήριο επέβαλε τη Δευτέρα τη συγκεκριμένη ποινή στον 38χρονο συγκυβερνήτη του αεροσκάφους της λετονικής εταιρείας, ο οποίος υποβλήθηκε μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα σε αλκοτέστ λίγο πριν την αναχώρηση της πτήσης από το αεροδρόμιο του Όσλο. Μικρότερες ήταν οι ποινές που επιβλήθηκαν στις δύο αεροσυνοδούς, που παρουσιάστηκαν μαζί του στο δικαστήριο.

Ο 38χρονος παραδέχτηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αρκετές μπίρες στη διάρκεια της νυχτερινής εξόδου τους, αλλά και δύο μπουκάλια ουίσκι που είχαν παραγγείλει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, στο οποίο είχαν διανυχτερεύσει. Η νορβηγική αστυνομία φρόντισε μάλιστα να προσκομίσει στο δικαστήριο και οπτικό υλικό από τις κάμερες του ξενοδοχείου. Η δίκη του έγινε σε άμεσο χρόνο, επειδή ο 38χρονος παραδέχτηκε την ενοχή του. Ο δικαστής έλαβε υπόψη το υψηλό ποσοστό αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του, τον αριθμό των ανθρώπων που θα έθετε σε κίνδυνο, το εύρος του ταξιδιού που έπρεπε να κάνει και το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι και οι άλλοι συνάδελφοί του είχαν επίσης καταναλώσει αλκοόλ.

Στο αίμα του είχαν ανιχνευτεί 1,35g/l αλκοόλ, ενώ το νόμιμο όριο στη Νορβηγία είναι 0,2g/l.

Ο 50χρονος κυβερνήτης που αεροσκάφους, ο οποίος εντοπίστηκε εξίσου μεθυσμένος και υποβλήθηκε σε αλκοτέστ, αρνείται τις κατηγορίες. Γι' αυτό και παραμένει προφυλακισμένος μέχρι τη δίκη του, η οποία έχει οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η νορβηγική αστυνομία πρόλαβε μια ενδεχόμενη τραγωδία, όταν έλαβε ανώνυμη πληροφορία και κατέβασε τους δύο πιλότους και δύο αεροσυνοδούς από το αεροσκάφος της Air Baltic λίγη ώρα πριν από την απογείωσή του, με προορισμό τα Χανιά. Η αεροπορική εταιρεία Air Baltic της Λετονίας, η οποία παραδέχτηκε άμεσα τα γεγονότα, έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την οριστική απόλυση των τεσσάρων υπαλλήλων της.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια