default-image

Τροφή για τους φτωχούς οι αδέσποτες αίγες στη Σητεία

Κρήτη
Τροφή για τους φτωχούς οι αδέσποτες αίγες στη Σητεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Με τη διαχρονική αυτή ρήση των αρχαίων στωικών φιλοσόφων θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει για πολλούς άπορους συνανθρώπους μας το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει σε πάρα πολλές περιοχές της Κρήτης εξαιτίας των... αδέσποτων αιγοπροβάτων.

Για του λόγου το αληθές, ο Δήμος Σητείας εφαρμόζει το νομικό "παραθυράκι" που υπάρχει και προχωρά στο μέτρο της σφαγής των λεγόμενων "ανεπιτήρητων" ζώων και τη διανομή του κρέατός τους, μέσω του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα,.

Όπως ανέφερε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης, μόνο την περασμένη εβδομάδα 37 κατσικάκια και τράγοι έγιναν τροφή για άπορους δημότες της Σητείας, οι οποίοι μοιράστηκαν περισσότερα από 500 κιλά κρέας!

«Το πρόβλημα στο δήμο μας, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές του Λασιθίου, από τις καταστροφές που προκαλούν τα αιγοπρόβατα που αφήνονται από τους ιδιοκτήτες τους να βόσκουν ανεξέλεγκτα, είναι πολύ μεγάλο», μας λέει ο κ. Πατεράκης. «Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργεία της δημοτικής Αρχής έχουν περισυλλέξει περισσότερα από 300 ανεπιτήρητα ζωντανά. Πρόκειται κυρίως για κατσίκες και τράγους, που προκαλούν καταστροφές στις περιουσίες των ντόπιων, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι και τις αυλές των σπιτιών», ανέφερε στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Σητείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, οι περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Χρυσοπηγή, η Δάφνη, τα Κρυγιά, το Σκορδύλο και λιγότερο η Ζάκρος, όπου τα ζώα που αφήνονται ελεύθερα προκαλούν ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες - και όχι μόνο - των κατοίκων.

Ο νόμος

Έτσι, η δημοτική Αρχή Σητείας αποφάσισε να αναλάβει δράση. Συνεργεία του Δήμου που απαρτίζονται από εθελοντές - ανάμεσά τους και βοσκοί που γνωρίζουν καλά τα κατατόπια - εντοπίζουν τα ζώα και τα παγιδεύουν. Στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος: σύμφωνα με το άρθρο 17 του Νόμου 4056/12, εάν διαπιστωθεί ότι τα ζώα που έχουν περισυλλεγεί δεν έχουν ιδιοκτήτη, μετά την παρέλευση δέκα ημερών αυτά περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου. «Ο Δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα (…)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό νομοθέτημα.

Την ίδια ώρα, στον ιδιοκτήτη που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 50 ευρώ για αιγοπρόβατα και σε 150 ευρώ για βοοειδή. Αξίζει να προσθέσουμε σ' αυτό το σημείο ότι ο ιδιοκτήτης που ζητά την επιστροφή του ζώου του μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από την περισυλλογή του από τα συνεργεία του Δήμου μπορεί να το πάρει πίσω, αφού πρώτα καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 10 ευρώ για κάθε ημέρα που το ζωντανό του παρέμεινε στην εκάστοτε δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση. Ωστόσο, όπως μας λέει ο δήμαρχος Σητείας, οι ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων ζώων σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται για να τα ζητήσουν πίσω...

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News