Ειδήσεις

Αλλάζει ο χάρτης υγείας σε Φαιστό και Γόρτυνα

Το νέο χάρτη της υγείας στους δήμους Φαιστού και Γόρτυνας παρουσίασε στους αντίστοιχους δημάρχους κ.κ. Γιώργο Αρμουτάκη και Νίκο Σχοιναράκη ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Νίκος Ηγουμενίδης σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο Μοιρών. Η πρόταση, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση, βασίζεται σε ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αυτών.

Με βάση δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα, αλλά και την υπάρχουσα κτηριακή υγειονομική υποδομή, η οποία λαμβάνεται υπόψη, δεν κλείνει και δεν καταργείται κανένα Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο της περιοχής, ο σταθμός του ΕΚΑΒ παραμένει στις Μοίρες και ενισχύεται, ενώ προβλέπονται επίσης:

• Να λειτουργήσουν και δύο νέα Π.Ι. στα Μάταλα και στη Βαγιωνιά,

• να τοποθετηθεί οδοντίατρος και μαία στο ΠΠΙ Τυμπακίου,

• τα ΠΠΙ Τυμπακίου και Π.Ι. Αγίων Δέκα να τεθούν σε 12ωρη λειτουργία,

• Τα Κ.Υ. Μοιρών και Αγίας Βαρβάρας να συνεχίσουν την 24ωρη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό και τη στοχοθεσία της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης τα Κ.Υ.-Π.Ι. θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης χρόνιων νοσημάτων και έκτακτων περιστατικών, φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης και φροντίδας στο σπίτι, μειώνοντας έτσι τη νοσοκομειακή επιβάρυνση και τη νοσοκομειακή νοσηλεία.

Για τη σωστή λειτουργία των Κ.Υ. είναι απαραίτητα:

- Εργαστηριακή Υποστήριξη (τουλάχιστον Βιοπαθολογία, Ακτινολογία).

- Ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (τουλάχιστον γενικός ιατρός, παθολόγος, παιδίατρος).

- Νοσηλευτικό προσωπικό.

- Διοικητικό προσωπικό (1-2 διοικητικοί υπάλληλοι).

Σχόλια