Ειδήσεις

Πιέζουν οι αγρότες για αποζημιώσεις

Συνεχίζονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στην Αθήνα από τον πρόεδρο των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για να διευκρινιστεί η συγκεκριμένη ημέρα καθόδου του προεδρείου του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δει από κοντά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν οι αμπελώνες του νησιού. Μέχρι στιγμής εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση που απέσπασε χθες για τον ερχομό του προεδρείου του ΕΛΓΑ στο τέλος της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, να γίνει άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις στους αμπελώνες του Ηρακλείου, καθώς και την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγροτών, ζητά με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νικόλαο Στουπή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης.

Παράλληλα καλεί τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να έρθει στο Ηράκλειο, έτσι ώστε να δει ο ίδιος από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη νεροποντή.  

Η επιστολή

Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει: «Με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών - 7 έως 15 Αυγούστου - υπέστησαν μεγάλες καταστροφές οι αμπελοκαλλιέργειες της Κρήτης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η χαλαζόπτωση και οι άκαιρες βροχοπτώσεις έπληξαν κυρίως κεντρικά και νότια τμήματα του νομού Ηρακλείου και έχουν ζημιώσει ως επί το πλείστον καλλιέργειες με ελιές, αμπέλια και υπαίθρια κηπευτικά.

Οι αγροτικές περιοχές του καλλικρατικού δήμου Ηρακλείου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, αφού ο Δήμος επεκτείνεται μέχρι το κέντρο του νομού. Οι περιοχές της ζώνης Δαφνών με κρασιά ΠΟΠ, αλλά και οι επαρχίες Μαλεβιζίου και Τεμένους, παραδοσιακά αμπελουργικές περιοχές, έχουν πληγεί τα μέγιστα. Οι ζημιές και οι ασθένειες οι οποίες προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση και τις βροχοπτώσεις είναι σε εξέλιξη και το μέγεθός τους θα αυξάνεται, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές έχουν σταματήσει.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την καταστροφή των αμπελοκαλλιεργειών δεν πλήττουν μόνο τον αγροτικό πληθυσμό, αλλά όλη την κοινωνία του Ηρακλείου. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και του συμπληρωματικού εισοδήματος των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, θα έχει επίπτωση σε όλη την οικονομική ζωή του δήμου Ηρακλείου (επιχειρήσεις, διατροφή, παροχή υπηρεσιών, κ.λπ.).

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να προσέλθει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στο δήμο Ηρακλείου και γενικότερα στο νομό Ηρακλείου, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα για τις προκληθείσες ζημιές, να πραγματοποιηθεί άμεση εκτίμηση και να επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού του τοπικού ΕΛΓΑ, το οποίο, όπως μαθαίνουμε, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο των αιτήσεων των αμπελοκαλλιεργητών και άλλων αγροτών».

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια