default-image

Κατά της ελληνικής συμφωνίας 56 βουλευτές του CDU/CSU

Ελλάδα
Κατά της ελληνικής συμφωνίας 56 βουλευτές του CDU/CSU

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναντίον της συμφωνίας για την Ελλάδα τάχθηκαν 56 βουλευτές του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής εσωκομματικής ψηφοφορίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενόψει της ψηφοφορίας την Τετάρτη στην Bundestag για την έγκριση του νέου ελληνικού δανείου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU/CSU συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να καθορίσει τη στάση του το κόμμα.

Στα πλαίσια της δοκιμαστικής ψηφοφορίας, υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν 311 βουλευτές, 56 εναντίον, ενώ τέσσερις απείχαν.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές και η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Το λόγο πήραν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος ασκεί από την αρχή της κρίσης κριτική στην πολιτική ευρω-διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι η Κ.Ο. της CDU/CSU κατέχει 311 από τις 631 έδρες του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Τα άλλα κόμματα

Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να ταχθεί το σοσιαλδημοκρατικό SPD, ενώ εναντίον το αριστερό Die Linke.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν, δήλωσε ότι αναμένει ευρεία στήριξη του προγράμματος από τους βουλευτές του και επισήμανε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς περιλαμβάνει κίνητρα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε ότι, αν και το πακέτο περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, «η καταστροφή είναι ότι ενισχύει την εξάρτηση από την τρόικα», αλλά και το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση για τη βοήθεια τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ.

Από την πλευρά τους, συνολικά θετικά, παρά την κριτική για επιμέρους ζητήματα, αξιολογούν το πρόγραμμα οι Πράσινοι. «Η εναλλακτική σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ήταν ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Άντον Χοφράιτερ, και πρόσθεσε ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει αρκετές αναπτυξιακές ευκαιρίες - ενώ το ΔΝΤ και όλος ο κόσμος γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι την Τετάρτη, εκτός της Γερμανίας, επί τους θέματος αποφασίζει και η Ολλανδία.

Νωρίτερα, εγκρίθηκε το τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας από τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Εσθονίας καθώς και από την αρμόδια επιτροπή της αυστριακής Βουλής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News