default-image

Η Δημοτική Αστυνομία

Απόψεις
Η Δημοτική Αστυνομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους τελευταίους μήνες στην ελληνική επικαιρότητα κυριαρχούν αδιαμφισβήτητα τα οικονομικά-πολιτικά γεγονότα με πρωταγωνιστές τη συγκυβέρνηση της Αριστεράς, τα πολιτικά κόμματα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Και ενώ ο λαός παρακολουθεί με αμηχανία, ανησυχία και αβεβαιότητα τις εξελίξεις, οι σχολιαστές δημοσιογράφοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, ειδικοί, ερασιτέχνες και άλλοι λέγουν και γράφουν καθημερινά, σχολιάζοντας παντού τα πάντα, τα καλώς ή τα κακώς κείμενα.

Του Μαρίνου Παττακού*

Όμως, είμαι βέβαιος και τo γράφω μετά πλήρους λόγου και γνώσεως ότι ένα από τα καλώς κείμενα του τελευταίου διαστήματος που αξίζει να σχολιαστεί είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Πριν όμως σχολιάσουμε αυτό το γεγονός, νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούμε σε μια μικρή ιστορική αναδρομή για τη ζωή της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ελλάδα, αλλά ειδικότερα στο Δήμο του Ηρακλείου.

Η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι δημιούργημα της εποχής μας, αφού είχε δημιουργηθεί για πρώτη φορά από την εποχή του Όθωνα. Το έτος 1980 δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στους Δήμους να ιδρύσουν Ειδική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων με σκοπό τον έλεγχο και την τήρηση διατάξεων που προέκυπταν από τις περιορισμένες αρμοδιότητές των. Με τον ίδιο τρόπο η υπηρεσία αυτή ιδρύθηκε την 25η Ιουλίου 1985 επί δημαρχίας του εκλιπόντος δημάρχου Μανώλη Καρέλλη, που απαρτιζόταν από 4 γυναίκες και 10 άνδρες. Ο Δήμος Ηρακλείου ήταν πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα. Στην αρχή οι δημοτικοί αστυνομικοί είχαν αναλάβει υπηρεσία με πολιτικά, με κονκάρδα το έμβλημα του Δήμου Ηρακλείου, το γνωστό γρύπα. Αρχικά οι πολίτες αντιμετώπισαν με δυσπιστία τη Νέα Υπηρεσία, αλλά σιγά-σιγά διαπιστώθηκε ότι έλυνε πολλά και σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Έτσι, μετά από λίγο καιρό μετονομάστηκε σε Δημοτική Αστυνομία με ένστολους δημοτικούς αστυνομικούς. Οι απαιτήσεις επίλυσης των προβλημάτων άρχισαν να μεγαλώνουν και οι αρμοδιότητες να αυξάνουν ολοένα και περισσότερο. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο και επί δημαρχίας Γιάννη Κουράκη (15 Φεβρουαρίου 2004) η Δημοτική Αστυνομία αύξησε τη δύναμή της με 52 και πλέον αστυνομικούς. Για την καλύτερη λειτουργία της έγινε Διεύθυνση με διάρθρωση τμημάτων και αύξηση αρμοδιοτήτων με το Νόμο 3731/2008 της αναδιοργάνωσης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η κρατική εξουσία, βλέποντας το έργο και την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, είχε θεσπίσει τον παραπάνω νόμο, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αστυνομία να ασκεί 37 αρμοδιότητες και να συνεργάζεται σχεδόν με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Μετά από μια 28χρονη λειτουργία της και ενώ έπρεπε να γίνει η αναβάθμισή της, η πολιτική-οικονομική καταιγίδα της κρίσης στην Ελλάδα παρασύρει άδικα και τη Δημοτική Αστυνομία.

Η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου καταργήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013. Ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση που πάρθηκε κάτω από την παραζάλη της πίεσης περιστολής δαπανών του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας λίγο έλειψε να καταγραφεί οριστικά ως ιστορικό λάθος στα αυτοδιοικητικά και δημοτικά δεδομένα του τόπου μας.

Ευτυχώς, μετά από την περίοδο αρκετών λανθασμένων επιλογών και άστοχων πολιτικοοικονομικών πειραματισμών, ξεχώρισε κατά τη δική μου άποψη μια σωστή πολιτική απόφαση με το Νόμο 4325/2015 για την επανασύστασή της.

Η ενεργοποίησή της στο Δήμο Ηρακλείου αποτελεί ορθή επιλογή και απόφαση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Πολιτών" και της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που αποκατέστησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών του Ηρακλείου. Αξίζει να αναφερθεί βέβαια ότι ο Νόμος έδινε το δικαίωμα επιλογής στους Δήμους για την επανασύσταση ή όχι και η επιστροφή των δημοτικών αστυνομικών ήταν εθελοντική. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σχολιάσουμε θετικά το γεγονός ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μοναδικός Δήμος στην Κρήτη που προέβη στην επανασύσταση και ο πρώτος που την ενεργοποίησε στην Ελλάδα, και πιστεύω ότι τώρα τον Δεκαπενταύγουστο έγινε στο Δήμο Ηρακλείου ένα ανέλπιστο, μικρό "θαύμα", η ενεργοποίηση της νέας Δημοτικής Αστυνομίας.

* Ο κ. Παττακός είναι πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News