default-image

Το Μουσείο "Λυχνοστάτης" θυμάται το γλύπτη Π. Ρουκουτάκη

Πολιτισμός
Το Μουσείο "Λυχνοστάτης" θυμάται το γλύπτη Π. Ρουκουτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο άκουσμα του αδόκητου χαμού του Χανιώτη τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη το Μουσείο "Λυχνοστάτης" ανακαλεί στη μνήμη τη συνεργασία που είχαν κατά την πραγματοποίηση της έκθεσης γλυπτών έργων του καλλιτέχνη πριν από 10 χρόνια. Η έκθεση "Φωτερά σκοτάδια", μια πραγματεία ζωής πάνω στην "κανονικότητα" και την αναπηρία, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο "Λυχνοστάτης" το 2005 και προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού.

Βιώματα και παραστάσεις από μια αλλοτινή ζωή που ήταν λουσμένη στο φως μιας άλλης αίσθησης, της όρασης, γίνονται τώρα οι σταθερές της φαντασίας του, τα φωτερά σκοτάδια, όπου απλώνει τα χέρια του στην ύλη και πλάθει ζωή. Στα φωτερά σκοτάδια του νου και της ψυχής μας υπάρχει μια σκιά που κουτσαίνει, που δε βλέπει καλά, που δυσκολεύεται. Μ' αυτή τη σκιά, με τον άλλο μας εαυτό, συνομιλεί μέσα από την τέχνη του, με τη δύναμη της φαντασίας και της μνήμης του, με εργαλεία το ανάδρομο βλέμμα του και τα χέρια του που λάξευαν το μέσα κόσμο του. Μια ελάχιστη συμβολή στην κατανόηση και την προσέγγιση του έργου του από την πλευρά του Μουσείου είναι και η μικρού μήκους ταινία "Λαξεύοντας το σκοτάδι", σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαρκάκη, παραγωγή του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων του Μουσείου, όπου ο Πέτρος Ρουκουτάκης παρουσιάζει τον τρόπο εργασίας του και τις απόψεις του για την τέχνη.

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης γεννήθηκε το 1953 στα Χανιά και υπήρξε μια ιδιότυπη περίπτωση καλλιτέχνη. Άρχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική στη Σχολή Δοξιάδη και συνέχισε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Στα 28 του χρόνια, χάνοντας το φως του, στράφηκε σε μία διαφορετική μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, αυτή της γλυπτικής, όπου και διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ο Πέτρος Ρουκουτάκης από το 1982 δίδαξε γλυπτική στα τυφλά παιδιά του ΚΕΑΤ (Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Παιδιών Καλλιθέας) και μερικά χρόνια μετά ξεκίνησε το εργαστήρι γλυπτικής κεραμικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για καλλιτεχνική δραστηριότητα για άτομα με προβλήματα όρασης. Δείγμα της δράσης του ήταν και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Λαξεύοντας το σκοτάδι", που οργανώθηκε από το Μουσείο "Λυχνοστάτης" με τη σύμπραξη του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά σε μια προσομοίωση της τυφλότητας κλήθηκαν να δημιουργήσουν με τη βοήθεια του καλλιτέχνη τα δικά τους έργα.

Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1994 με το βραβείο "Λέων Λεμός", ενώ γλυπτά του έργα έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους και στο Μουσείο Αφής στην Αθήνα.

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης με την ανακάλυψη της αφής και μέσω αυτής της γραφής ενός προσωπικού κόσμου «έδωσε μιλιά στην πέτρα» και ο εικαστικός αυτός λόγος του θα μας συντροφεύει για πάντα.

Το Μουσείο "Λυχνοστάτης" εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύντροφο της ζωής του, Γωγώ, και στα παιδιά του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News