default-image

"Ποιοι ευθύνονται για το "μαύρο" στα κανάλια της Κρήτης;"

Κρήτη
"Ποιοι ευθύνονται για το "μαύρο" στα κανάλια της Κρήτης;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων» και «τριτοκοσμικού τύπου φαινόμενα» κάνει λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με τα περιστατικά διακοπών εκπομπών σημάτων σε ολόκληρη την περιφέρεια - και στην Κρήτη - για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τα οποία το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει, είναι συνεχή και πολλαπλά.

Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Αυγενάκη στάθηκε το "μαύρο" στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κρήτης στις 15 Αυγούστου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αυγενάκης καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να δείχνουν την ίδια ευθιξία για τη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών όπως πράττουν όταν "πέφτει" το σήμα στα ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και να ερευνήσουν τις συνθήκες, τους λόγους και τους υπαίτιους εκδήλωσης τέτοιων «τριτοκοσμικού τύπου φαινομένων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Προκαλώντας τους υπεύθυνους της κυβέρνησης να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και τα περιστατικά διακοπής του σήματος στα υπόλοιπα περιφερειακά τηλεοπτικά ΜΜΕ, ο τομεάρχης της Ν.Δ. εκφράζει φόβους μήπως πρόκειται για μια ακόμη «σκοτεινή μεθόδευση» της κυβέρνησης, στο πλαίσιο, όπως λέει, «της χαλιναγώγησης των περιφερειακών τηλεοπτικών ΜΜΕ».

Όπως αναλυτικότερα υπογραμμίζει ο κ. Αυγενάκης στη δήλωσή του, «το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015, για 13 και πλέον ώρες, έπεσε "μαύρο" στους εννέα κρητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με την ΕΡΤ να αδιαφορεί προκλητικά να συνεργαστεί με την DIGEA και τον ΟΤΕ για την επισκευή στο κέντρο εκπομπής στη Ρογδιά Ηρακλείου.

Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τη διαρκή και απρόσκοπτη εκπομπή των σταθμών και να δείχνουν την ίδια ευθιξία η κυβέρνηση και ο αρμόδιος αν/τής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, όπως είχε δείξει μετά την πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, που είχε σημειωθεί το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου 2015, και είχε ζητήσει επιμόνως τις παραιτήσεις των μελών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων χωρίς και τότε να εντοπίσει τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Πληροφορούμαστε, δε, ότι τελευταία τα περιστατικά διακοπών εκπομπών σημάτων σε ολόκληρη την περιφέρεια για τους περιφερειακούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι συνεχή και πολλαπλά. Εγείρεται δε θέμα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων και η κυβέρνηση οφείλει να ερευνήσει τις συνθήκες και τους λόγους εκδήλωσης τέτοιων τριτοκοσμικού τύπου φαινομένων.

Ελπίζουμε, δε, τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην εκπομπή τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος να μην είναι μια ακόμη "σκοτεινή μεθόδευση" της κυβέρνησης στο πλαίσιο της χαλιναγώγησης των περιφερειακών τηλεοπτικών ΜΜΕ.

Οφείλει δε να απαντήσει:

- Ποιος ευθύνεται για την περίπτωση της Κρήτης, αλλά και τα περιστατικά διακοπής του σήματος στα υπόλοιπα περιφερειακά τηλεοπτικά ΜΜΕ της χώρας και τι θα πράξει για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα;

- Για ποιους λόγους δεν αποκαταστάθηκε αμέσως η βλάβη του κέντρου εκπομπής Ρογδιάς Ηρακλείου από τον οποιοδήποτε υπεύθυνο και τι συνέπειες μπορεί να έχει έναντι των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και της κρητικής κοινωνίας;

- Ποιος ευθύνεται για τα "τριτοκοσμικού τύπου φαινόμενα στη λειτουργία του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος"; Θα δείξει η κυβέρνηση την ίδια ευθιξία για το περιστατικό ή το ενδιαφέρον της αφορά μόνο στην εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας;

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της διαρκούς εκπομπής των σημάτων των σταθμών στην ελληνική περιφέρεια;

Για το ανωτέρω ζήτημα κατέθεσα σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης.

Η ερώτηση του κ. Αυγενάκη

Aναλυτικά η ερώτηση του κ. Αυγενάκη προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, με θέμα "Ποιος ευθύνεται για το "μαύρο" στα ιδιωτικά ΜΜΕ της Κρήτης στις 15 Αυγούστου 2015;", έχει ως εξής:

«Το Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015 από τις 9:03 το πρωί έως τις 23:15, οι εννέα κρητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί "KΡΗΤΗ TV", "CRETA CH", "KYDON TV", "ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ", "MY TV", "ΣΗΤΕΙΑ TV", "KRHTH1", "TELE KRITI" και "CH4", σταμάτησαν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους εξαιτίας των παραλείψεων της DIGEA.

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό κέντρο εκπομπής Ρογδιάς Ηρακλείου Κρήτης βρισκόταν εκτός λειτουργίας για 13 ώρες, με αποτέλεσμα την μην κάλυψη από την πλευρά της DIGEA της περιοχής της ανατολικής Κρήτης.

Αναζητώντας το πρόβλημα που έχει προκύψει, διαπιστώθηκε από ειδικούς ότι η βλάβη οφείλεται στη μεταφορά σήματος μέσω του ΟΤΕ που τερματίζει μέσα στον οικίσκο της ΕΡΤ στην περιοχή της Ρογδιάς. Όπως αποδεικνύεται, η αρμόδια DIGEA δεν μπορεί να προβεί στην επίλυση καθώς οι τεχνικοί της ΕΡΤ δε μεταβαίνουν για να ανοίξουν το οικίσκο στην Ρογδιά για να αποκατασταθεί η βλάβη από τους τεχνικούς του ΟΤΕ, διότι περιμένουν όπως διατείνονται εντολή από τη σχετική διεύθυνση της ΕΡΤ.

Η συμβατική και νομική υποχρέωση της DIGEA είναι η διαρκής και απρόσκοπτη εκπομπή των σταθμών, η οποία όταν σταματά εκούσια ή ακούσια και δεν αποκαθίσταται το συντομότερο δυνατό προκαλεί όχι μόνο οικονομική βλάβη από τη διακοπή μεταδόσεων των προγραμμάτων, αλλά και ζητήματα αξιοπιστίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παρόμοιες διακοπές στον αναμεταδότη έχουν γίνει αρκετές φορές όλο το προηγούμενο διάστημα. Τους τελευταίους μήνες τα προβλήματα άρτιας εκπομπής στην περιοχή Κρήτης είναι πολλά και σημαντικά και πολλές οι καθυστερήσεις των αρμοδίων για επίλυση.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, μετά την πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, που είχε σημειωθεί το πρωί της Τρίτης, 28 Απριλίου 2015, είχε ζητήσει επιμόνως τις παραιτήσεις των μελών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σύμφωνα με την -τότε- δήλωση του κ. Σπίρτζη, η διακοπή "είναι αποκλειστική ευθύνη" της Digea και "εγείρει θέμα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων της διοίκησης της ΕΕΤΤ". "Η ανεξάρτητη Αρχή είναι επιφορτισμένη από την Πολιτεία και τη νομοθεσία με το καθήκον να διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ελέγχου και μέτρων, ώστε να μην εκδηλώνονται τριτοκοσμικού τύπου φαινόμενα στη λειτουργία του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Για να μη "μαυρίζουν" οι τηλεοπτικές οθόνες των πολιτών".

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Γιατί διεκόπη για 13 ώρες η εκπομπή σήματος των εννέα περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της Κρήτης, με το "μαύρο" να επανεμφανίζεται στις τηλεοράσεις των κρητικών πολιτών; Ποιος ευθύνεται και τι προτίθεστε να πράξετε για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα;

2. Για ποιους λόγους δεν αποκαταστάθηκε αμέσως η βλάβη του κέντρου εκπομπής Ρογδιάς Ηρακλείου από τον οποιοδήποτε υπεύθυνο και τι συνέπειες μπορεί να έχει έναντι των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και της κρητικής κοινωνίας;

3. Ποιος ευθύνεται για τα "τριτοκοσμικού τύπου φαινόμενα στη λειτουργία του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος"; Θα δείξει η κυβέρνηση την ίδια ευθιξία για το περιστατικό ή το ενδιαφέρον της αφορά μόνο στην εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της διαρκούς εκπομπής των σημάτων των σταθμών στην ελληνική περιφέρεια;

Ο ερωτών βουλευτής

Λευτέρης Αυγενάκης».

Κατάθεση ερώτησης και από Κεγκέρογλου

Ερώτηση στον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, με την οποία επισημαίνει την ανάγκη για την προστασία των τηλεοπτικών σταθμών της Κρήτης, μετά και από το πρόβλημα που αντιμετώπισαν, μένοντας για σχεδόν 13 ώρες χωρίς ψηφιακό σήμα στις 15 Αυγούστου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News