default-image

Λ. Αυγενάκης: Επιμένει για τις ζημιές στη Βιάννο

Κρήτη
Λ. Αυγενάκης: Επιμένει για τις ζημιές στη Βιάννο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για άγνοια των διαδικασιών και των υποχρεώσεών τους, αλλά και για απαντήσεις που μόνο στόχο έχουν να παραπλανήσουν, κατηγορεί τους υπουργούς Εσωτερικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο Ηρακλειώτης βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή απάντησή τους για χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου που σκοπό είχε την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, με αναφορά του το Μάρτιο διαβίβασε στους αρμόδιους υπουργούς επιστολή του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη, η οποία αναφερόταν στο αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου για την αποκατάσταση των υποδομών λόγω των καταστροφών που υπέστη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015. Επιπλέον, αναφερόταν το αίτημα του Δήμου για άμεση αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στα μέτρα 321 και 322 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούν σε σημαντικές παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία και σε δίκτυα άρδευσης του Δήμου.

«Δυστυχώς, όμως, οι απαντήσεις που έλαβα στην εν λόγω αναφορά από τα συναρμόδια υπουργεία, αναφορικά με την αντιμετώπιση των ειδικών καταστάσεων και προβλημάτων που δυστυχώς παραμένουν άλυτα μέχρι και σήμερα, είναι ολωσδιόλου παραπλανητικές», υπογραμμίζει ο κ. Αυγενάκης και εξηγεί: «Και αυτό γιατί:

α) Καμία επιχορήγηση δεν έλαβε ο Δήμος Βιάννου για το λόγο αυτό (αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες 2015), παρά τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί στις υποδομές, από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από κανένα άλλο υπουργείο ή φορέα μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα από τη δημοτική Αρχή.

β) Η αναφορά για την επιχορήγηση των 150.000,00 ευρώ, που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών, αφορά στην έκτακτη επιχορήγηση που εγκρίθηκε για την αποκατάσταση τμήματος υποδομών από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2012 επί υπουργίας κου Στυλιανίδη, και η οποία είναι στο τελικό στάδιο της εκταμίευσης του υπολειπόμενου ποσού, περίπου 31.000, το όποιο δημοπρατήθηκε για την αποκατάσταση του εμπλουτισμού των γεωτρήσεων Εμπάρου, που καταστράφηκαν το 2012.

γ) Η επιχορήγηση των 172.232,5 ευρώ αφορά στη ΣΑΤΑ του έτους 2014, η οποία αφορά τακτικές καθημερινές παρεμβάσεις έργων μικρής κλίμακας, της οποίας η μείωση υπερβαίνει το 70% της ΣΑΤΑ που ελάμβανε ο Δήμος Βιάννου το έτος 2010 και σε καμία περίπτωση δε χαρακτηρίζεται ως επιχορήγηση για αποκατάσταση θεομηνιών, που αντιμετωπίζεται ως έκτακτο γεγονός. Αλώστε, οι θεομηνίες έγιναν το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015.

δ) Η ΣΑΤΑ που λαμβάνει ο Δήμος Βιάννου δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για τις καθημερινές τακτικές παρεμβάσεις σε υποδομές, πόσω μάλλον να εξυπηρετήσει αποκαταστάσεις οδικού δημοτικού ή αγροτικού δικτύου, ή την καταστροφή της γέφυρας Αναποδάρη, καθώς το κόστος αυτών υπερβαίνει τις 800.000,00 ευρώ.

ε) Η ένταξη του έργου "Αγροτική οδοποιία λατομείων" αφορά στην έγκριση της υποβληθείσας μελέτης για επιχορήγηση από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόταση που έχει υποβληθεί το Δεκέμβριο του 2014. Για το έργο αυτό δόθηκε τέλη Ιουλίου η έγκριση για δημοπράτηση με 0 πίστωση και η υποχρέωση του Δήμου είναι να το ολοκληρώσει μέχρι την 30ή/11/2015, αλλιώς θα το πληρώσει ο Δήμος. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Δήμο και να υπογραφεί η σύμβαση μεσολαβεί ένα διάστημα τουλάχιστον μέχρι τέλη Νοεμβρίου».

Όχι άλλες υποσχέσεις

«Δώστε ξεκάθαρες απαντήσεις»

Ο κ. Αυγενάκης καταλήγει την ερώτησή του ως εξής: «Δυστυχώς, οι απαντήσεις που δίνονται από τους αρμόδιους υπουργούς δείχνουν ότι έχουν άγνοια των διαδικασιών και των θεμάτων των υπουργείων τους και των υποχρεώσεών τους, και ότι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η κοινωνία θρέφεται με υποσχέσεις». Για το λόγο αυτό ο Λευτέρης Αυγενάκης ξαναρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε αναφορικά με το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Βιάννου για την αποκατάσταση των υποδομών λόγω των καταστροφών που υπέστη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη χρηματοδότηση του έργου για την αγροτική οδοποιία λατομείων, καθώς είναι ένα έργο αγροτικής ανάπτυξης που εξυπηρετεί χιλιάδες παραγωγούς αγρότες της περιοχής; Θεωρείτε ότι με αυτά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια μπορεί να ολοκληρωθεί;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News