Ειδήσεις

Η κυβέρνηση μπορεί να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης

Προσπάθειες γίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο ώστε να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης και οι συνακόλουθες εκλογές, ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει το δρόμο της ψήφου εμπιστοσύνης.

Το σενάριο να προσφύγει στη Βουλή ο πρωθυπουργός και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό και αναμένεται να "μπει μπροστά" μετά την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο νέας συμφωνίας, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο... απρόοπτο της τελευταίας ώρας (κυρίως ως προς την έγκριση της από τα κοινοβούλια των Ευρωπαίων εταίρων).

Το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο, αλλά οι συνέπειές του δεν είναι. Όπως σημειώσαμε ήδη, με σκοπό να φέρει τους βουλευτές του κόμματός του προ των ευθυνών τους, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ενώ στον ορίζοντα διαφαίνονται... εκλογές. Οι οποίες ωστόσο μπορούν να αποφευχθούν ή και να αναβληθούν για άλλο χρόνο, προσφορότερο, εφόσον συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη θα έχει συνάντηση στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, ενόψει και της συζήτησης και της ψηφοφορίας στο ολλανδικό κοινοβούλιο της Τετάρτη, η οποία αναμένεται δύσκολη, ενώ αναμένεται να ασχοληθεί με το πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό που διαμορφώνεται, από την Πέμπτη 20 Αυγούστου, οπότε και θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Στη χθεσινή διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις».

Στο βάθος... εκλογές;

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, ο πονοκέφαλος είναι οι «αντάρτες» της Αριστερής Πλατφόρμας - και όχι μόνο - καθώς η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το 3ο μνημόνιο, απώλεσε τύποις τη δεδηλωμένη των 120 βουλευτών. Έτσι όλα τα ενδεχόμενα, ψήφος εμπιστοσύνης και πρόωρες εκλογές, ακόμη εντός του Σεπτεμβρίου, είναι στο τραπέζι.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξακολουθήσει να κυβερνά χωρίς τη δεδηλωμένη, θεωρείται βέβαιο ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν εσωκομματικά, προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Πάντα, μετά τις 20 Αυγούστου. Στην περίπτωση λοιπόν που ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και δεν την πάρει, τότε έχει μπροστά του δύο δυνατότητες. Να συγκροτήσει κυβέρνηση που να έχει την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ή να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι διχασμένοι ως προς την σκοπιμότητα των εκλογών: Άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία και άλλοι ότι είναι η μόνη λύση.

Όπως διαφαίνεται τόσο από τις δηλώσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, όσο και από την αρθογραφία στο Iskra.gr, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια τα στελέχη που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ψηφίσουν «ναι» στην πρόταση εμπιστοσύνης, αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμούν να "ρίξουν την κυβέρνηση". Τα δύο σενάρια που κυκλοφορούν θέλουν τους βουλευτές που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη είτε να ψηφίζουν "παρών" είτε να απόσχουν. Υπάρχουν και οι έξι βουλευτές της ΚΟΕ και της ΔΕΑ, που μπορεί να καταψηφίσουν, πάντως.

Εκτιμάται πάντως ως παραπάνω από απλώς πιθανό, οι 11 βουλευτές που επέλεξαν να ψηφίσουν "παρών", να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν ταυτόχρονα κάποιο από τους 32 που ψήφισαν "όχι", απόσχουν, τότε η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, αφού αυτή μετριέται βάσει των παρόντων στην ψηφοφορία βουλευτών και όχι του συνόλου.

Μάλιστα κάποια μέσα μετέδωσαν και ένα σχετικό σενάριο που μελετά το Μαξίμου, το οποίο είναι να υπάρξει κίνηση καλής θέλησης προς τους διαφωνούντες. Τι προβλέπει; Με παρασκηνιακή συνεννόηση, να επιλέξουν «παρών» ή αποχή οι διαφωνούντες. Αν γίνει το ίδιο και από κάποιους άλλους, το "μέτρο" για την κυβέρνηση πέφτει πολύ κάτω από το 151. Είναι ένα σενάριο το οποίο στελέχη ακόμη και της Αριστερής Πλατφόρμας δεν αποκλείουν, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση, εφόσον ευοδωθούν οι παρασκηνιακές κινήσεις.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει μία τέτοια διευθέτηση από την καθαρή λύση των εκλογών, Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Όλγας Γεροβασίλη στην "Αυγή" η οποία αναφέρθηκε «στις δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θα μας βρουν συμμάχους». Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι «η πορεία ανάκαμψης της χώρας, περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή».

Διαφωνίες για εκλογές

Διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν και για το χρόνο των εκλογών, σε περίπτωση που υποχρεωθεί να καταφύγει εκεί. Ορισμένοι εκτιμούν ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν (13, 20 ή και 27 Σεπτεμβρίου) ώστε να μην προλάβουν να συνταχθούν οι εσωκομματικοί αλλά και οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι ωστόσο, θεωρούν ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να έχει μια «σημαία» στα χέρια του προεκλογικά και τέτοια θα μπορούσε να είναι μόνο η ελάφρυνση του χρέους. Οι συζητήσεις γι' αυτό θα γίνει μετά τον Οκτώβριο, οπότε εισηγούνται εκλογές σε προσφορότερο χρόνο, όπως αρχές Νοεμβρίου ή και αργότερα. Πάντως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε απέρριψαν εκ νέου το ενδεχόμενο "κουρέματος" του χρέους, όχι όμως και τις ελάφρυνσής του μέσω μείωσης των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν και από τις τάσεις του εκλογικού σώματος, καθώς το φθινόπωρο το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του κρυφές δημοσκοπήσεις, αλλά και από τις εσωκομματικές "ζυμώσεις".

Όχι στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Μια τελευταία εξέλιξη είναι το δραματικό SOS που έστειλαν την Κυριακή 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προέρχονται από όλες τις τάσεις: Άλλοι εξ αυτών επέλεξαν το «Ναι», άλλοι το «Όχι» και κάποιοι το «Παρών», παρά ταύτα σε κοινή τους δήλωση ζητούν να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. «Παραδεχόμαστε ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός» αναφέρουν. Τονίζουν δε πως είναι σημαντικό να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο εκεί συντεταγμένα, χωρίς η πόλωση να καθορίζει τα πάντα, μακριά από χαρακτηρισμούς περί «προδοτών», «ανταρτών» και «αποστατών», μακριά από αντισυντροφικές συμπεριφορές, αιφνιδιασμούς και εύκολες απαντήσεις.

Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες που ζητούν να ξεκινήσουν αμέσως και θεωρούν αυτονόητο ότι το συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να διεξαχθούν πριν τις εκλογές.

Σχόλια