Ειδήσεις

Ξανά στους δρόμους από σήμερα η Δημοτική Αστυνομία

Μια διαφορετική εικόνα, που είχαν... ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, θα αντικρίσουν σήμερα οι Ηρακλειώτες. Είναι η εικόνα των ένστολων ανδρών και γυναικών της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα εμφανιστούν και πάλι στους δρόμους, στους πεζόδρομους και στις πλατείες της πόλης.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Λότζια, από σήμερα ξεκινά κανονικά η λειτουργία της νέας Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επανασύστασης και ανασυγκρότησής της. Η νέα Δημοτική Αστυνομία βεβαίως δε θα έχει ακριβώς την ίδια... λάμψη με την παλιά, αφού έχει αποδυναμωθεί αισθητά. Αποτελείται μόλις από 21 ένστολους δημοτικούς αστυνομικούς, αντί για 75 άτομα που αριθμούσε παλιότερα, πριν την κατάργησή της.

Το αντικείμενο ωστόσο παραμένει περίπου το ίδιο, ενώ και το προσωπικό, όπως και ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας Μαρίνος Παττακός, έχει διάθεση και ζήλο για καλή δουλειά, αλλά και για αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εποπτεία (κυκλοφοριακή, επιχειρηματική κ.τ.λ.) της πόλης και ιδιαίτερα της "καρδιάς" του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, το πρώτο αυτό τριήμερο της λειτουργίας της νέας Δημοτικής Αστυνομίας - δηλαδή σήμερα, αύριο και μεθαύριο - οι έλεγχοι θα είναι ενημερωτικοί και προληπτικοί. Χωρίς βεβαίωση παραβάσεων ή άλλη επιβολή κυρώσεων. Το τηλέφωνο της νέας Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι 2813/409.500.

Αρμοδιότητες

Με βάση τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στις 22 Ιουνίου 2015, η επανασυσταθείσα Δημοτική Αστυνομία θα ασκεί τις παρακάτω αρμοδιότητες:

- Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην ύδρευση, στην άρδευση και στην αποχέτευση.

- Θα ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

- Θα ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, των ζωοπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων δραστηριοτήτων .

- Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές.

- Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, από τις δημοτικές και κοινοτικές Αρχές.

- Θα ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών και τη στάθμευση των οχημάτων.

- Θα εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγούν οι δημοτικές και κοινοτικές Αρχές.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια