Ειδήσεις

Λαφαζάνης: "Εθνικό νόμισμα με ριζοσπαστικό πρόγραμμα η λύση"

«Η αιχμαλωσία στο ευρώ έφερε το τρίτο μνημόνιο», τονίζει σε συνέντευξή του στον Τύπο, λίγο μετά την καταψήφιση του τρίτου Μνημονίου από τον ίδιο και τους βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εξαπολύει νέα επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, τον οποίο δεν κατονομάζει, ενώ επαναλαμβάνει ότι μοναδική λύση είναι το εθνικό νόμισμα.

«Δεν ήμουν μόνο εγώ αλλά το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε κατάργηση των Μνημονίων. Δεν είχαμε εναλλακτική λύση όταν αναλαμβάναμε αυτές τις δεσμεύσεις; Κορόιδευαν κάποιοι τον ελληνικό λαό;», ερωτά ρητορικά ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Απαντώντας, μάλιστα, στο αίτημα του πρωθυπουργού να κατατεθεί εναλλακτική πρόταση από όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει, ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τονίζει: «Γιατί τώρα απευθύνονται στην Αριστερή Πλατφόρμα ζητώντας εναλλακτική λύση; Αυτοί δεσμεύονταν για ακύρωση των μνημονίων χωρίς να διαθέτουν εναλλακτική πρόταση;».

«Η αιχμαλωσία στο ευρώ έφερε το τρίτο μνημόνιο», δηλώνει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αυτή την αιχμαλωσία πλήρωσε η κυβέρνηση προσκολλημένη δογματικά στο ευρώ».

«Σε κάθε περίπτωση το εθνικό νόμισμα ως ενδεχόμενη απάντηση σε πρωτοφανείς εκβιασμούς δεν είναι καταστροφή», υποστηρίζει ακόμη ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι, «αντίθετα, σε συνδυασμό με ριζοσπαστικό πρόγραμμα, συνιστά μια βιώσιμη και πολύ προτιμότερη λύση».

«Η κατάσταση στην κυβέρνηση μου θύμιζε αρκετά την αντίστοιχη προσκόλληση του ΚΚΕ στο λεγόμενο "υπαρκτό σοσιαλισμό"», σχολιάζει ο κ. Λαφαζάνης για τις αντιδράσεις που δημιουργούσαν οι προτάσεις του όποτε έθετε θέμα ενδεχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη.

Κληθείς να απαντήσει για το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει και αν έχει την παραμικρή σχέση με το σχέδιο Βαρουφάκη, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει: «Προσωπικά δε γνωρίζω κανένα Plan B του Γ. Βαρουφάκη ούτε ξέρω να είχε Plan B η κυβέρνηση. Αυτό που ξέρω και λέω είναι ότι η κυβέρνηση όφειλε να είχε, ως ενδεχόμενο που να το εννοεί, πολιτική επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη, η οποία να ήταν δημόσια κατατεθειμένη και γνωστή στους πιστωτές και κυρίως τον ελληνικό λαό. Τέτοια ενδεχόμενη πολιτική επιλογή δεν υπήρξε. Το αντίθετο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδινε σε κάθε ευκαιρία, και όσους εκβιασμούς κι αν εδέχετο, όρκους πίστης και προσήλωσης στο ευρώ».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρει ότι «η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει εξ αντικειμένου έναν δρόμο «μετάλλαξής» του με αβέβαιη κατάληξη, αν και θεωρώ ότι αυτή την πορεία δε θα την ακολουθήσουν τα μέλη και στελέχη του παρά τις προσωρινές ταλαντεύσεις και ανοχές αρκετών εξ αυτών».

Εκτιμά επίσης ότι κύριος λόγος για να προσφύγει άμεσα η κυβέρνηση στις κάλπες θα είναι να εκκαθαρίσει τις εκλογικές λίστες από τα «βαρίδια» του «όχι» στο μνημόνιο. «Οι δικές μας κινήσεις στο άμεσο μέλλον θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό, φυσικά όχι μόνο, από τις κινήσεις και τη στάση όσων έχουν την κεντρική ευθύνη στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ρίχνοντας το μπαλάκι των εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος στην ηγεσία.

Αριστερή Πλατφόρμα: «Δεν επιθυμούμε να ρίξουμε την κυβέρνηση Στόχος η ανακοπή της μνημονιακής πορείας»

Χθες ο διαδικτυακός ιστότοπος "Iskra", ο οποίος αντηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανέφερε ότι τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν επιθυμούν να «ρίξουν» την κυβέρνηση, αλλά να ανακόψουν τη μνημονιακή της πορεία.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, πηγές που επικαλείται το Iskra επισήμαιναν ότι τα στελέχη που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα διαμηνύουν ότι δε στοχεύουν να «ρίξουν» την κυβέρνηση.

Όπως εξηγούσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, με την ψήφο τους και τη δράση τους θέλουν να συμβάλουν ώστε να εγκαταλειφθούν και να ακυρωθούν τα μνημόνια και πρώτα απ' όλα να συμβάλουν στη μη εφαρμογή μνημονιακών επιλογών, με στόχο να έρθει στο προσκήνιο η σχεδιασμένη προώθηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Καταλήγοντας, βέβαια, κατήγγειλαν τον κατάφωρα εκβιαστικό χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης, ο οποίος έχει ως μοναδικό στόχο την άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια