default-image

Συμφωνία στο Eurogroup: 26 δισ. ευρώ η πρώτη δόση

Οικονομία
Συμφωνία στο Eurogroup: 26 δισ. ευρώ η πρώτη δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η πρώτη δόση θα είναι συνολικά ύψους 26 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος είναι 86 δισ. ευρώ και τα 25 δισ. ευρώ θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, στο Reuters αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, το Eurogroup συμφώνησε να προχωρήσει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, «αλλά με κάποια πρόσθετα μέτρα».

Η συνέντευξη Τύπου

Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες, πως το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος τόνισε πως μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Όπως είπε, «σε πολιτικό επίπεδο είχαμε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Υπήρχαν διαφορές, αλλά λύσαμε τα ζητήματα», τόνισε και πρόσθεσε πως η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών «είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12η;ς Ιουλίου».

Επισημαίνοντας πως οι ελληνικές Αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε ότι «είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες, τα οποία «έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», όπως είπε.

Τέλος, ο κ. Ντάισεμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς «και αυτό καταδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος», επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα εμπλακεί στο πρόγραμμα το φθινόπωρο, καθώς απαιτεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και να καταστεί το χρέος βιώσιμο, ενώ, αναφερόμενος στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, δε δίστασε να δηλώσει πως «είναι κρίσιμο για εμάς ότι υπάρχει στήριξη και οικειοποίηση από όλες τις ελληνικές Αρχές».

Σόιμπλε: «Είχαμε μια καλή συνεδρίαση και ένα καλό αποτέλεσμα»

«Η κ. Λαγκάρντ μας διαβεβαίωσε ότι, αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, τον Οκτώβριο θα έχουμε τα δεδομένα, για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα βρούμε μία κοινή λύση. Πιστεύω ότι και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πακέτο αυτό», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Φαίνεται ότι τώρα πραγματικά στην Ελλάδα γίνεται σοβαρή προσπάθεια, να μπει η χώρα σε έναν νέο δρόμο, να αντεπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες που έχει και γι' αυτό συμφωνήσαμε στο Eurogroup να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, παραμένουμε προσεκτικοί, γιατί είναι μεγάλο το ποσό αυτό που διαθέτουμε».

Αναφορικά με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων δήλωσε ότι «στο Μνημόνιο που συμφωνήσαμε ξεκαθαρίσαμε ότι το κεφάλαιο που θα διατεθεί στις Τράπεζες, ουσιαστικά αφορά αυτό ακριβώς τον τομέα, δηλαδή να υπάρξει μία μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ είναι πολύ σημαντική για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να κινηθεί δυναμικά. Δέκα δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στον ειδικό λογαριασμό, αν υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν».

Τσακαλώτος: «Η κοινωνία θα κρίνει αν είναι καλή η συμφωνία»

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

«Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλά πάνω-κάτω, έχουμε επιτέλους συμφωνία», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία προς τα μπρος, υπό την έννοια ότι σύντομα θα αρχίσει η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών σε "bail- in" (διάσωση εκ των έσω). Eπομένως, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος, η διαδικασία για την αναστροφή των αρνητικών συνεπειών από τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα οδηγήσει τάχιστα τις τράπεζες στο σημείο που βρίσκονταν πριν.

«Αυτή η συμφωνία έχει πολλές ευκαιρίες», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι δίνεται η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει το δημοσιονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει την απάτη και τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο Ευ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να ακούσουν τις προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2016, ενώ πολύ πιο πριν θα παρουσιαστεί σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Καταλήγοντας ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία, το κράτος, η οικονομία και οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς θα ανταποκριθούν. «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για να αμβλυνθούν οι τυχόν αρνητικές συνέπειες», ανέφερε τέλος ο υπουργός.

Ρέγκλινγκ: «Στα 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως υπήρξε μία μεταστροφή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και πως η συνεργασία τις τελευταίες εβδομάδες «ήταν άριστη».

Σε ότι αφορά στο νέο πρόγραμμα του ESM που θα "τρέξει" για τα επόμενα 3 χρόνια, εξήγησε ότι θα υπάρχει νέο πακέτο που θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, χρήματα που δε θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον ESM, αλλά «κάποιο ποσό - που δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς - θα προέρχεται από το ΔΝΤ, που θα συμβάλει στην προσπάθεια, ενώ κάποια χρήματα θα προκύψουν από τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Υπάρχουν ακόμα διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης σε πολλά κράτη-μέλη, όμως στοχεύουμε να υπάρξει καταβολή της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα μέχρι τις 20 του μηνός και θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι «είναι μεγάλο ποσό, όμως υπάρχουν λόγοι γι' αυτό: πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου-γέφυρα, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Αφού καλυφθούν οι δόσεις, συνέχισε, θα υπάρξει υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν τον Οκτώβριο, αλλά και 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Τα χρήματα αυτά, είπε, δε θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, αλλά θα διατηρούνται σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

Στα 32,5 χρόνια τοποθέτησε την αποπληρωμή του δανείου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως το επιτόκιο θα είναι «χαμηλό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά θα είναι περίπου στο 1%, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά».

Σαπέν: «Χάθηκε χρόνος, όμως η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της»

«Το νέο πρόγραμμα ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαδρομής. Από τον Ιανουάριο ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Όμως υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα χάθηκε, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία είχε από την αρχή δηλώσει τη διαθεσιμότητά της να αναλάβει το ρόλο ενός συνδέσμου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους συνδέσμους. Είχαμε θέσει την αρχή ενός διπλού σεβασμού προς τη Δημοκρατία και την εναλλαγή στην εξουσία, μια αρχή από την οποία δεν υπαναχωρήσαμε ποτέ», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μ. Σαπέν.

«Η αλλαγή στην Ελλάδα με τις εκλογές ήταν μαζική. Δεν μπορούσαμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα στη χώρα», τόνισε ακόμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, παρόλο που «χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την αρχή, μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Έλληνας πρωθυπουργός και τα κόμματα στην Ελλάδα ανέλαβαν τις ευθύνες τους», συμπληρώνοντας πως αναλήφθηκε η ευθύνη από την ελληνική κυβέρνηση, «γι' αυτό και σήμερα έπρεπε να δοθεί η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Γαλλίας ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η χώρα του, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη, εξέφρασε άλλη άποψη. «Αν σήμερα πετύχαμε την έγκριση της νέας συμφωνίας, αυτό συνέβη χάρη στην καλή συνεννόηση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «έτσι κατέστη δυνατό να υπερνικηθούν οι όποιες δυσκολίες».

Σύμφωνα με τον κ. Σαπέν ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι κατεπείγων. «Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι άρχισε να εργάζεται ξανά. Ήταν ανάγκη να υπάρξει στήριξη και στον τραπεζικό τομέα, μετά και τον έλεγχο κεφαλαίων».

Θετικά από νωρίς τα μηνύματα

Η Ελλάδα πάει σε κανονικό πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και όχι σε δάνειο-γέφυρα. Τα θετικά μηνύματα είχαν φανεί από νωρίς και πιο συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση του EWG που είχε προηγηθεί.

Νωρίτερα, σε τρία ζητήματα εστιάστηκε η συζήτηση στο Eurogroup που συνεχίστηκε μέσα σε έντονες προσπάθειες να αποσαφηνιστούν στους συμμετέχοντες υπουργούς όλες οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Τα τρία αυτά σημεία ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και το ύψος της δόσης.

Το ζήτημα του ΔΝΤ απασχόλησε έντονα τους υπουργούς καθώς έγινε προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα συμμετοχής, όπου ο ρόλος που θα διαδραματίζει το Ταμείο να είναι πολιτικά αποδεκτός από τα κράτη-μέλη και θα παίζει έναν ελεγκτικό ρόλο. Τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα εμπλακεί στο πρόγραμμα το φθινόπωρο.

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, συζητήθηκε χρηματοδότηση ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια άμεση ανακεφαλαιοποίηση και τα χρήματα να δοθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα εκδίδει ομόλογα μέσω των οποίων οι τράπεζες θα μπορούν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.

Τέλος, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και το ακριβές μέγεθος της πρώτης δόσης, καθώς ορισμένοι υπουργοί θεωρούσαν τα 23 δισ. ευρώ (για τα οποία έδωσε το "πράσινο φως" το EuroWorkingGroup νωρίτερα) ως υπερβολικά μεγάλο ποσό.

Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης των διεργασιών του Eurogroup, οι τρεις θεσμοί φάνηκαν θετικοί για εξεύρεση μιας συμφωνίας σήμερα, αν και υπήρχαν απορίες και ερωτηματικά από υπουργούς κρατών-μελών, που όμως, όπως φάνηκε,  αποσαφηνίστηκαν τις επόμενες ώρες.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος ήταν ότι νωρίτερα του αναμενόμενου ξεκίνησε να γράφεται το προσχέδιο της ανακοίνωσης, και πως ενώ υπολογιζόταν ότι η συνεδρίαση θα τελείωνε περί τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 16:30 (ώρα Ελλάδας).

Σόιμπλε: «Πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία»

«Πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας μια υποψία αισιοδοξίας, καθώς τόνισε πως η θέση της Γερμανίας παραμένει αυτή που ήταν στις 12 Ιουλίου. Πάντως, ο Β. Σόιμπλε επισήμανε πως η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης «είναι κάτι που πρέπει να δούμε και να κρίνουμε».

O ίδιος ωστόσο προειδοποίησε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ, προκειμένου η Γερμανία να στηρίξει το πρόγραμμα. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα πιέσει για δεύτερο δάνειο-γέφυρα, κάτι που απορρίπτει η Αθήνα.

Ντάισελμπλουμ: «Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο»

«Δε θα είναι σύντομη η συνεδρίαση. Το μνημόνιο είναι εκτεταμένο. Θα υπάρξουν ερωτήσεις για θέματα που μπορεί να χρειαστούν διευκρινίσεις», δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Αναφορικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους είπε πως αποτελεί ένα ζήτημα και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο».

Αναφέροντας πως υπάρχουν κριτικές για τη βιωσιμότητα του μνημονίου από κράτη-μέλη, ο Ολλανδός πρόεδρος τόνισε πως η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι δύο ζητήματα προς συζήτηση σήμερα.

Τα 16 δισ. που θα ανέρχεται η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξεταστούν τον Οκτώβριο μόλις το ταμείο ετοιμάσει το πακέτο αποκρατικοποιήσεων. Επίσης σημείωσε πως θα εξεταστεί και το κατά πόσο οι τράπεζες που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια ανακεφαλαιοποίησης τους, με την ένταξή τους στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το protothema.gr, κατέληξε λέγοντας «ελπίζουμε πως στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σαπέν: «Η Ελλάδα έκανε ό,τι ζήτησε η Ευρώπη»

Κατά την προσέλευσή του για το Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως «η Ελλάδα έκανε ό,τι ζήτησε η Ευρώπη. Βρισκόμαστε εδώ για να αποφασίσουμε έπειτα από το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε από τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι, αν είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευκρινίσεις σε κάποιο μεμονωμένο θέμα, τότε θα συζητηθούν, ωστόσο «μέλημά μας είναι, πρώτα και κύρια, να αποφασίσουμε».

Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί, αλλά αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και όχι σήμερα. Πάντως, επισήμανε πως η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν «οξυγόνο» για την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

Στουμπ: «Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα»

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών της Φιλαδνίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε πως σήμερα θα συζητηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο όπως τόνισε «πρέπει να συμμετάσχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα πρέπει να επιλυθούν κάποια ζητήματα, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία απόψε, λέγοντας: «Θα με εξέπληττε αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Είμαι αισιόδοξος».

Ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν, ενώ εξήγησε πως υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

«Το πρώτο βήμα είναι να υπάρξει μία συμφωνία, το δεύτερο να υπάρξει αξιολόγηση από τους θεσμούς, ίσως από τον Οκτώβριο - θα εξαρτηθεί από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα - και το τρίτο να δούμε πώς θα εμπλακεί το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να τετραγωνίσουμε τον κύκλο», δήλωσε ο κ. Στουμπ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι «έχουν απομείνει κάποια θέματα που πρέπει να συζητήσουμε απόψε (τράπεζες, δημοσιονομικές ανάγκες κ.λπ.), αλλά η τεχνική συμφωνία είναι ένα πολύ καλό βήμα. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έγιναν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που βοήθησε σημαντικά. Το νέο Μνημόνιο είναι μια καλή βάση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η «επίσημη» απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο.

Και ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας, Ντε Γκίντος είπε πως το Μνημόνιο είναι μια βάση για συμφωνία. «Το Μνημόνιο κάνει ξεκάθαρο το ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα συνοδεύεται από δύσκολα μέτρα. Νομίζω ότι απόψε θα δώσουμε το "πράσινο φως" για το 3ο Μνημόνιο. Αυτό πρέπει να είναι το καταληκτικό πρόγραμμα, δεν μπορούν να υπάρξουν κι άλλα προγράμματα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η αλληλεγγύη συμβαδίζει πάντα με την τήρηση των κανόνων».

«Η τεχνική συμφωνία είναι ένα καλό σημάδι», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Κάζιμιρ: «Είναι θεμελιώδους σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η συμφωνία που θα κάνουμε απόψε πρέπει να σέβεται όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News