default-image

Κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι: Ποια τα προειδοποιητικά σημάδια

Υγεία
Κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι: Ποια τα προειδοποιητικά σημάδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ήπαρ, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες όπως ο καθαρισμός του αίματος, η δημιουργία χολής και η αποθήκευση γλυκογόνου, μιας μορφή ζάχαρης που παράγει ενέργεια. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή στο συκώτι μας και να αναγνωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να δείξουν κάποιο πρόβλημα.

Παρακάτω περιγράφονται συμπτώματα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε:

- Κιτρινισμένο δέρμα: Επειδή το κατεστραμμένο ήπαρ δεν είναι σε θέση να φιλτράρει σωστά τις τοξίνες που καταναλώνετε, οδηγεί στη συσσώρευση χολερυθρίνης, η οποία κάνει το δέρμα να κιτρινίσει. Η χολερυθρίνη είναι μια μορφή χρωστικής της χολής. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη. Όταν το συκώτι έχει υποστεί βλάβη, δεν μπορεί να αφαιρέσει τη χολερυθρίνη με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται στο αίμα. Όταν αυτή ρέει μέσα στο αίμα, το δέρμα αρχίζει να κιτρινίζει. Αρχικά θα παρατηρήσετε αυτό το κιτρίνισμα στα νύχια σας και στις άκρες των δαχτύλων σας, καθώς επίσης και στα μάτια σας.

- Αλλαγές στα κόπρανα και τα ούρα: Αν τα ούρα είναι είτε αποχρωματισμένα είτε παρουσιάζουν αλλαγές στη συνοχή τους, πιθανόν σημαίνει ότι πάσχετε από ηπατική ανεπάρκεια. Αν τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα και αφρώδη ή τα κόπρανα σας είναι ωχρά και μαλακά, επισκεφτείτε ένα γιατρό το συντομότερο δυνατόν.

- Φούσκωμα: Αν παρατηρήσετε ότι το στομάχι σας φουσκώνει ξαφνικά, πιθανόν έχετε κάποιο πρόβλημα με το συκώτι σας. Όταν το συκώτι έχει υποστεί βλάβη, κατακρατεί υγρά και αυτό κάνει το στομάχι σας να φαίνεται φουσκωμένο.

- Πόνος: Αν αρχίσετε να παρατηρείτε κράμπες στην κοιλιά σας ή οξύ πόνο, ίσως έχετε πρόβλημα στο συκώτι σας. Όταν το ήπαρ δε λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά σας. Αν αισθάνεστε πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας, μην το αγνοήσετε και πηγαίνετε στο γιατρό.

- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και εμετός: Ένα κατεστραμμένο ήπαρ μπορεί να ωθήσει τα γαστρικά υγρά στον οισοφάγο, γεγονός που προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική δυσπεψία μπορεί να οδηγήσει σε εμετούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News