default-image

Αγωνία για τα δυο σενάρια

Οικονομία
Αγωνία για τα δυο σενάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια ώρα που στο Μαξίμου είχαν το άγχος της μεταμεσονύχτιας, πρωινής ψηφοφορίας, μετά και την ολοήμερη εσωκομματική... κόλαση με πρωταγωνίστρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αγωνία επικρατούσε στις τάξεις της κυβέρνησης και ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Τα νέα που κατέφτασαν χθες από τις Βρυξέλλες δεν ήταν και τόσο ευχάριστα, αφού η Κομισιόν παραδέχτηκε πως στο τραπέζι του σημερινού Γιουρογκρουπ θα πέσουν 2 σενάρια: η τριετής συμφωνία, το μνημόνιο που θέλει η ελληνική πλευρά, και η ενδιάμεση συμφωνία-γέφυρα, με προσωρινή δανειοδότηση στην οποία επιμένει η γερμανική κυρίως πλευρά. Και δη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών επί του νέου προγράμματος για την ελληνική οικονομία παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωζώνης, και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δύο οργάνων, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Αυτό δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως εφεξής το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η εκπρόσωπος σημείωσε πως αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενόψει της εξόφλησης - στις 20 Αυγούστου - δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει πιθανό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης τόσο από το μηχανισμό ESM, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από το μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι, όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM, στη βάση του νέου προγράμματος.

Ενστάσεις Σόιμπλε

Σε συνέχεια της επιφυλακτικής στάσης, που όμως δε συνεπάγεται επισήμως απόρριψη από πλευράς Βερολίνου, όπως εκφράζεται εδώ και μέρες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει πλέον συγκεκριμένες ενστάσεις ως προς τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο των δανειστών.

Σε σχετικό έγγραφό του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά διευκρινίσεις και προτείνει βελτιώσεις στο συμπεφωνημένο με τους θεσμούς τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τα ανοιχτά ερωτήματα που επισημαίνει το επιτελείο του Β. Σόιμπλε αφορούν τρία κυρίως ζητήματα:

α) Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα (είναι ζητούμενο μια δέσμευση του διεθνούς οργανισμού),

β) τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (να αποκλειστεί ενδεχόμενο "κούρεμα", όπως ζητούν ΔΝΤ και Αθήνα) και

γ) τις ιδιωτικοποιήσεις (αν τα 50 δισ. έσοδα είναι ρεαλιστικός στόχος και πώς θα οργανωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).

Το έγγραφο Σόιμπλε, το οποίο αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αποτιμά πιο θετικά τη συμφωνία Ελλάδας-θεσμών, ασκεί κριτική και σε κάποια άλλα σημεία: στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε η δρομολόγηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Στο μνημόνιο, όμως, δεν αναφέρεται αντίστοιχη διορία. Στο έγγραφο επικρίνεται, επίσης, το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα γίνει σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής είχε αποφασιστεί η μεταρρύθμιση να γίνει υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών απεστάλη χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών της Ε.Ε. σε τεχνοκρατικό επίπεδο, που έγινε το βράδυ. Από την τηλεδιάσκεψη προκύπτει ότι ορισμένες κυβερνήσεις επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν ακόμα ορισμένα σημεία, παρ' όλα αυτά, όμως, υπάρχει η «γενικότερη πρόθεση» για επικύρωση της συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.

Το Βερολίνο δεν απορρίπτει

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του διεμήνυσε ότι απλώς «εξέφρασε ορισμένα ερωτήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το υπουργείο του κ. Σόιμπλε, η εικόνα που παρουσιάστηκε από γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι το Βερολίνο απορρίπτει το νέο ελληνικό πρόγραμμα, είναι εσφαλμένη.

Παρά τη σκληρή στάση που τηρεί η γερμανική πλευρά, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδείξει εντέλει συμβιβαστική διάθεση. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, στο Βερολίνο είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της δριμύτατης κριτικής που ασκήθηκε στη Γερμανία κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όταν κατηγορήθηκε, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια.

"Ναι" από τη Φιλανδία

Και ενώ η όλη στάση του Βερολίνου τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί σκιές και ένα μοτίβο αγωνίας ενόψει του σημερινού Γιουρογκρουπ, καλά νέα για την Αθήνα έρχονται από έναν επίσης σκληρό παράγοντα των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, τη Φιλανδία, που σταθερά ασκεί έντονη κριτική προς τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τα προγράμματα στήριξης. Είχε απειλήσει με "όχι" κατά της συμφωνίας. Ωστόσο, φαίνεται τελικά πως ανάβει το πράσινο φως.

Για του λόγου το αληθές, υπέρ της συμμετοχής της Φινλανδίας στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ψήφισε χθες η Μεγάλη Επιτροπή του Κοινοβουλίου της χώρας.

«Διανύσαμε πολύ δρόμο στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το μέλλον του ευρώ κινδύνευσε, αλλά τώρα έχουμε μία λύση και με αυτή θα ζήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος τόνισε πως για τη φινλαδική κυβέρνηση είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η έγκριση της συμφωνίας θεωρείτο σχεδόν δεδομένη, μολονότι η Φιλανδία είναι από τις χώρες που τηρούν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Το πακέτο

Εντωμεταξύ, στα 91,7 δισ. ευρώ ανέρχεται συνολικά το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 23 δισ. ευρώ, προβλέπεται να γίνει εντός Αυγούστου, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Στο συνολικό ποσό των 91,7 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται τα 85,5 δισ. της βοήθειας που χορηγείται στη χώρα μας και άλλα 6,2 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2018, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται πηγή με γνώση του οικονομικού πλάνου στα πλαίσια της συμφωνίας με τους εταίρους.

ΜΕ ΟΛΑΝΤ, ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΠΙΤΕΛΑ

Μπαράζ επαφών Τσίπρα

Η επίσημη παραδοχή πως στο τραπέζι της συζήτησης σήμερα στο Γιούρογκρουπ θα υπάρχει, επίσης, και το σενάριο της ενδιάμεσης συμφωνίας, που το Μαξίμου δε θέλει επουδενί, κινητοποίησε την ελληνική πλευρά. Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

Στις συνομιλίες τους με τον Αλέξη Τσίπρα και οι τρεις αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει απολύτως όλα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών του Eurogroup.

Παράλληλα, δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε απαιτούμενη προσπάθεια, ώστε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για τη χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News