Ειδήσεις

Σκύλος έπεσε σε πηγάδι και σώθηκε

Με λαχτάρα και μεγάλη προσμονή που ξεπέρασε τουλάχιστον ένα 24ωρο περίμενε ένα αδέσποτο σκυλί τη σωτηρία του. Βρισκόταν στον πάτο ενός πηγαδιού. Ευτυχώς δίχως νερό. Είχε πέσει, όμως, στα μαλακά! Ένα στρώμα από ξερά κλαδιά προφύλαξε από τυχόν τραυματισμούς το τυχερό μέσα στην ατυχία του τετράποδο...

Ένα τηλεφώνημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν αρκετό για να δοθεί το "πράσινο φως" για τον απεγκλωβισμό του. Το σκυλί έγινε αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη του περιφραγμένου ελαιώνα, όπου βρισκόταν το πηγάδι. Χθες πρωί-πρωί ο αγρότης από τη Βιάννο είχε πάει για να ποτίσει από το αρδευτικό δίκτυο και είδε μέσα στο πηγάδι του, κοντά στο παλιό πυρηνελαιουργείο, ένα μεγαλόσωμο μαύρο σκυλί. Ελάχιστα λεπτά πριν τον είχαν καθοδηγήσει σε αυτό τα ουρλιαχτά του. Το σκυλί γάβγιζε κάθε τόσο εκλιπαρώντας για βοήθεια...

Δίχως να χάσει καιρό, ο αγρότης ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Αμέσως έφτασαν στο σημείο 5 πυροσβέστες με δύο οχήματα από την περιοχή της Βιάννου και ρίχθηκαν στη μάχη για να σώσουν το σκυλί. Χρειάστηκε να περάσει μια και πλέον ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία στέφθηκε από επιτυχία. Στήθηκε ένα τρίποδο και ασφαλίστηκε, προκειμένου ένας πυροσβέστης να κατέβει με συρματόσχοινο στο φαρδύ πηγάδι, το οποίο ήταν σκεπασμένο καλά με διάφορα σίδερα, αλλά ωστόσο είχε ένα μικρό κενό, από όπου φαίνεται να έπεσε το τετράποδο.

Από την άλλη, το σκυλί περίμενε υπομονετικά. Ήταν χωρίς λουρί και φοβισμένο. Ο πυροσβέστης κατάλαβε πόσο φοβισμένο ήταν. Το χάιδεψε στην αρχή και στη συνέχεια, αφού το ηρέμησε λίγο, το πήρε αγκαλιά και το ανέβασε. Δεν έφερε σημάδια εξάντλησης, όπως διευκρινίστηκε, γεγονός που σημαίνει ότι βρισκόταν μέσα στο πηγάδι λιγότερο από ένα 24ωρο.

Επισημαίνεται πάντως πως, αν κάποιος σκόπιμα προβαίνει σε τέτοιες πράξεις, όπως τόνισε η πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης "Ζωφόρος" κ. Μαρία Χουστουλάκη, οι ποινές ανέρχονται στις 30.000 ευρώ και ένα έως πέντε έτη φυλάκισης. Η ίδια συστήνει στο επίπεδο του εφικτού να καλυφθούν όλα τα πηγάδια και οι εν δυνάμει παγίδες θανάτου για τα ζώα.

Είχαν σώσει ένα λαγό και δύο κατσικάκια...

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως σε πολλά σημεία της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου υπάρχουν πηγάδια, τα οποία τα περισσότερα είναι παλιά και ξεχασμένα. Αρκετές φορές η Πυροσβεστική έχει διασώσει διάφορα ζώα που πέφτουν μέσα σε πηγάδια. «Τουλάχιστον δύο με τρεις φορές κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε παρόμοια περιστατικά», αναφέρουν άλλωστε οι αρμόδιοι. Πέρυσι πυροσβέστες είχαν σώσει δύο κατσικάκια που έπεσαν σε πηγάδι στην ευρύτερη περιοχή της Μάρθας. Πρόπερσι σώθηκε ένας λαγός που έπεσε σε δεξαμενή ομβρίων υδάτων. Στην ίδια δεξαμενή είχε πέσει κι ένας σκύλος κι επίσης σώθηκε.

Η Πυροσβεστική έχει κληθεί, όμως, και σε αρκετές περιπτώσεις που δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί ήδη είναι νεκρά τα εγκλωβισμένα ζώα.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια