default-image

Μόλις 118 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν το μνημόνιο

Ελλάδα
Μόλις 118 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν το μνημόνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 222 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 11 "παρών", υπερψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία απώλεσε ακόμη περισσότερους από τους βουλευτές της, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Οι διαφοροποιηθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού 32 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν "όχι", 11 δήλωσαν "παρών" και ένας ήταν απών. Συνολικά δηλαδή 44 διαφοροποιήσεις, που ..."ακουμπάνε" στο φράγμα των 120 βουλευτών που έχουν θέσει περίπου ως "ψυχολογικό όριο" στο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει η εκκίνηση εξελίξεων.  Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση "μετρά" 118 ψήφους, συμπεριλαμβανόμενων και εκείνων των βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Η επόμενη εξέλιξη θα είναι η αναμενόμενη: αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας σύμβασης και την υπογραφή με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να ζητήσει  ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.  Εφόσον η κυβέρνηση κατορθώσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης θα συνεχίσει, εφόσον η "Αριστερή Πλατφόρμα" και οι υπόλοιποι διαφωνούντες σκοπεύουν να την ρίξουν και να οδηγήσουν τον τόπο σε νέες εκλογές, θα πάρουν και την ανάλογη... ευθύνη.

Ουσιαστικά δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξει το γάντι στους διαφωνούντες και θα τους ζητήσει να αναλάβουν την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι οι εκλογές, με μόνη περίπτωση αυτές να αποφευχθούν, να είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με διαφορετική... κομματική βάση. Η δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτοφανή πράγματα συνέβησαν  στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου μετά το ρεσιτάλ καθυστερήσεων αλλά και έλλειψης συνεννόησης και προσωπικού σόου από κάμποσους  βουλευτές, η κατάληξη ήταν να κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν.... μετά τις 9 το πρωί το νέο μνημόνιο!

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή από τη στιγμή που για μία ακόμη φορά αφέθηκαν να εξαντληθούν όλες οι προθεσμίες, μια απίστευτα σοβαρή και καθοριστική για το μέλλον της χώρας συμφωνία ήλθε προς ψήφιση με διαδικασίες υπερ-κατεπείγοντος και... την ίδια ώρα η Πρόεδρος της Βουλής, ξεδίπλωνε την δική της πολιτική ατζέντα.

Ποιοι διαφοροποιήθηκαν

Οχι ψήφισαν οι: Λαφαζάνης Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Ουζουνίδου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος Πετράκος, Κυριακάκης, Ψαρρέα και Κυρίτση

Παρών δήλωσαν οι: Μητρόπουλος, Μιχαλάκης, Τζήκα, Κατριβάνου, Καραγιαννίδης, Λέβα, Δερμιτζάκης, Κουρεμπές, Κυρίτσης, Κανελλοπούλου, Σεβαστάκης και Α. Καββαδία

Το χρονικό της ...ολονυχτίας

Το χρονικό γης ολονύχτιας συνεδρίασης στη Βουλή, όπως το κατέγραψε το iefimerida:

08:35 Τσίπρας: Η κυβέρνηση αυτή δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε σήμερα ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα».  Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».

Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλουμε το χρεος πιστευοντας ότι αυτομάτως έτσι θα μειωθεί.

Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Επανέλαβε την πρόθεσή του να συγκρουστεί με την εγχώρια διαπλοκή, μιλώντας για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και είπε ότι ο νόμος αυτός σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια έργα.

08:30 Μεϊμαράκης: Δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε και τη χώρα -Η ΝΔ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι η πλήρης διάλυση της χώρας. Η ΝΔ θα την σταματήσει..., τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ. «Ολες οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς. Θεωρείται ότι για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι. Εχετε αναλογιστεί σε τι μπορείτε να φταίτε εσείς» ρώτησε τον Πρωθυπουργό. Δεν θα ανακατευτούμε σε πρόταση μομφής για την Πρόεδρο της Βουλής. Δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Οι εκλογές θα μας πάνε αρκετά πίσω σημείωσε. Θα χάσουμε 2-2,5 μήνες με τις εκλογές παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι αν γίνουν τώρα οι εκλογές μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και μετά να χρειαστούμε ακόμα χειρότερο από αυτό το Μνημόνιο που ψηφίζουμε τώρα. Την Δευτέρα το πρωί πρέπει να το κλείσετε το θέμα.

07:50 Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό

«Είμαστε όχι ότι λέμε αλλά ότι πράττουμε. Σήμερα επέλεξα να κάνω αυτό που κάνω όταν σπιλώνεται και παραποιείται η αλήθεια. Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να σταματήσω να το κάνω. Δεν είχε δικαίωμα να εξανεμίσει το πολιτικό κεφάλαιο. Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του Αλέξη Τσιπρα να καταχωρηθεί στους πρωθυπουργούς των Μνημονίων και να επιλέξει να πετάξει τους συντρόφους του στα σκυλιά και να ανέχεται να τον υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι του πιο παλιού και διεφθαρμένου διαπλεκόμενου κατεστημένου».

07:48 Στο βήμα ξανά η Ζωή Κωνσταντοπούλου -Χαμός στην Ολομέλεια

07:35 Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Ηρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας - Δεν σας εμπιστευόμαστε

«Η χώρα παραμένει εκτός ευρώπης και η Βουλή αποσυντίθεται. Ίσως είναι η μόνη ημέρα που πρέπει να μιλήσουμε για το ψέμα στην πολιτική» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής. «Μετά τα ψέματα από Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ήρθαν τα δικά σας ψέματα κύριε Τσίπρα και η ιδεολογική σας ανοησία περί Μνημονιακών και Αντιμνημονιακών και οι μηχανισμοί σας αντί να βρίσκουν λύσεις κατασκεύαζαν ψέματα για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ μονομερή διαγραφή του χρέους, 13η σύνταξη, κατώτατος μισθός κτλ.» συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Για πέντε χρόνια λέγατε ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας είναι γερμανοτσολιάδες και μετά η μαντάμ Μέρκελ έγινε κυρία Μέρκελ και ο Ολαντρέου ο φίλος Ολάντ, συνέχισε την κριτική του κατά του πρωθυπουργού ο κ. Θεοδωράκης. «Τώρα εσείς είστε γερμανοτσολιάδες; Όχι, είστε οι πολιτικάντηδες που λέτε ψέματα για να πάρετε την εξουσία» συμπλήρωσε.«Τώρα κύριε Τσίπρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρότεινε ως λύση για τα ψέματα των πολιτικών την αλήθεια. «Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει αν δεν πάει μπροστά η παιδία και αυτό σημαίνει "όχι άλλο Μπαλτά". Η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη έξω από το ευρώ» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης. «Δεν σας εμπιστευόμαστε άλλα δεν έχουμε εναλλακτική λύση» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής.

07:30:  Στο βήμα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

07:20 Καμμένος: Αυτή η συμφωνία φέρνει τέλος στα Μνημόνια. Ονομαστικές αναφορές και καταγγελίες, ο Πάνος Καμμένος και κάτι ακόμα που προκάλεσε ειρωνικά επιφωνήματα στην αίθουσα της Ολομέλειας: Η συμφωνία αυτή φέρνει το τέλος της εποχής των Μνημονίων

07:05  Θετική ψήφος από το ΠΑΣΟΚ- Γεννηματά κατά Τσίπρα

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είπε η Φώφη Γεννημάτα, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη συμφωνία για να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και επεσήμανε ότι η θετική ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με τη φράση "πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά Μνημόνιο, το πιο σκληρό Μνημόνιο αυτή τη φορά" ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που χρειάστηκε να περιμένει μέχρι να τελειώσει όσα είχε να πεί ο προκάτοχός της Ευάγγελος Βενιζέλος.

06:27  Λαφαζάνης: Ντροπή για την κυβέρνηση

Δριμεία επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για να τα... ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. "Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση", είπε μεταξύ άλλων. Περισσότερα εδώ

05:05 Κουτσούμπας: Το 3ο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός, με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Όλοι μαζί θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού

03.45 Ενταση μεταξύ Τσακαλώτου και Μεϊμαράκη

Ένταση δημιουργήθηκε στην Ολομέλεια όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώντος πήρε τον λόγο και είπε στον κ. Χατζηδάκη ότι ούτε ο ίδιος αλλά και ούτε η ομάδα του δεν γνωρίζουν τι είναι τα πέντε ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία.

Το σχόλιο του κ.Τσακαλώτου πυροδότησε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ . Ο κ. Μεϊμαράκης σηκώθηκε και είπε στον υπουργό οικονομικών: «Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνέχισε λέγοντας:«Ακούς τι σου λέω εγώ. Μη μου κουνάς εμένα τα χέρια». Ο κύριος Τσακαλώτος έφυγε από το βήμα για να επιστρέψει λίγα λεπτά αργότερα.

Ημουν ίσως λίγο εκνευρισμένος γιατί όταν έχεις διαπραγματευτεί 24 ώρες

και στα κανάλια λέτε ότι έπιναν καφέδες ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης

μπορείτε να καταλάβετε τον εκνευρισμό

Ολος ο κόσμος συζητάει για το χρέος

γίνεται τεράστιος καβγάς μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας

Το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπαίνει χωρίς αναδιάρθρωση

και είστε κ. Μητσοτάκη ο μόνος που δεν έχει καταλάβει

Πολύ δύσκολη η συμφωνία με αγκάθια

στο ερώτημα ποιος μπορεί να το εφαρμόσει

θα εξαρτηθεί από το ποιον θα εμπιστευτεί ο λαός να διαπραγματευτεί

να έχει αναπτυξιακό σχέδιο ως το Μάρτιο του 2016

ποιος θα έχει αγροτικό σχέδιο ως το φθινόπωρο

ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες, μεγάλες ή μικρές

03:45 Μετά από 1ώρα και 45 λεπτά έπειτα από την έναρξη της Ολομέλειας, ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο μνημόνιο

03:44 Αποχώρησε από την έδρα η κ. Κωνσταντοπούλου

«Η πλειοψηφία αποφάσισε αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί σε 3 ώρες και 22 λεπτά. Πολύ κακώς από την έδρα αυτή είχα δηλώσει ότι αυτή η βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει λυπάμαι για αυτή μου την πλάνη», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου και αποχώρησε από την έδρα, θα προεδρεύσει ο Αλέξης Μητρόπουλος.

03:43 Στις 7 το πρωί θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή. Πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση Φίλη.

03:39 Νέα πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου να συνεχιστεί η συζήτηση έως τις 10:30 το πρωί. Αντίδραση από τον Νίκο Φίλη «Υπάρχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», της ανέφερε. «Η δική σας πρόταση, όχι ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε πολλοί», του απάντησε η πρόεδρος της Βουλής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα συντεταγμένο» της ανταπάντησε ο κ. Φίλης.

03:35 Απορρίφθηκε η πρόταση της Προέδρου της Βουλής για την εξάντληση του 10ώρου στη συζήτηση της Ολομέλειας. «Η πλειοψηφία αποφάσισε να μην μιλήσουν απλοί βουλευτές», σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να φωνάζει πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και την Πρόεδρο να επιβεβαιώνει «πρώτη φορά πράγματι».

03:30 Κωνσταντοπούλου σε Φίλη: Προτείνετε να μην μιλήσουν οι βουλευτές και να τοποθετηθεί μόνο ένας υπουργός. Αυτό συνιστά πλήρη παραβίαση του κανονισμού.

03:28 Αντιπρόταση Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 7 το πρωί

03:23 Πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με δεδομένη τη σοβαρότητα του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε, να «πράξει το καθήκον της η Βουλή» και να εξαντλήσει τη δεκάωρη συζήτηση.

03:19 Με τη μορφή του κατεπείγοντος η συζήτηση

Η πλειοψηφία αποφάσισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

03:17 Θα συζητηθούν από την Ολομέλεια και οι τροπολογίες

Η Ολομέλεια απέρριψε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην γίνουν αποδεκτές οι εκπρόθεσμες τροπολογίες ως αντισυνταγματικές.

03:08 Απόσυρση της τροπολογίας για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου ζήτησε ο Δημήτρης Στρατούλης

Επικαλέστηκε έξι λόγους για αυτό. Συγκεκριμένα:

συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν μπορούν να εισαχθούν ως τροπολογίες ή επιμέρους άρθρα, αλλά σε ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, επί ποινή ακυρότητας μάλιστα

παραβιάζεται άρθρο του Συντάγματος έχουμε ασυμβατότητα με υπερκείμενες ισχύουσες διατάξεις

με την αναδρομικότητα της τροπολογίας, παραβιάζει την συνταγματική αρχή

παραβιάζεται και η αρχή χρηστής διοίκησης

υπάρχει σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία ο καθορισμός κατωτάτου ορίου των συντάξεων θα πρέπει να βασίζεται σε μελέτη για το αναγκαίο μηνιαίο εισόδημα

υπάρχει γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πολλά από τα παραπάνω τα επικαλείται

02:55 Κόντρα Βενιζέλου- Ζωής

Εντονη αντιπαράθεση είχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οταν ο κ. Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε για το χρόνο που είχε στη διάθεσή του και ζήτησε «να πάτε το χρόνο από την αρχή», η κ. Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ειρωνικά «Στις 5 Μαΐου του 2010; Πριν από τα μνημόνια;».

«Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρατηρήσεις σε εμένα. Σταματήστε! Ταλαιπωρείτε τους θεσμούς επί ημέρες», της απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος. «Ταλαιπωρείται ο λαός με ευθύνη σας εδώ και χρόνια», του αντιγύρισε η πρόεδρος της Βουλής.

02:38 Ενταση από νωρίς

Απίστευτες εκφράσεις ακούστηκαν από νωρίς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ενώ τοποθετούνταν ο Χρήστος Παππάς, έκανε κάποιο σχόλιο ο Νίκος Φίλης, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν μαζικά στον κ. Φίλη. Ανάμεσα στις εκφράσεις πεζοδρομίου που ειπώθηκαν από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Σκάσε» και «Πήγαινε στα τέσσερα στην Μέρκελ», με την κ. Κωνσταντοπούλου έξαλλη να ρωτά ποιος είπε την τελευταία φράση, ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα πάρει μέτρα αν δεν τηρήσουν το μέτρο των κοινοβουλευτικών εκφράσεων.

02.28 Χάρης Θεοχάρης: Είναι υποκριτικό να χρησιμοποιούνται μεθοδεύσεις που υπονομεύουν την κυβέρνηση μόνο θλίψη προκαλεί το θέατρο που παρακολουθούμε σήμερα είναι μια μάχη μεταξύ ανικανότητας και των μεθοδεύσεων της Προέδρου της Βουλής είναι προφανές ότι οι τροπολογίες έρχονται με μια απαράδεκτη διαδικασία είναι προφανές ότι ο χρόνος διαβούλευσης είναι ο ελάχιστος δυνατός και μη επαρκής το χρέος μας είναι να δώσουμε τα όπλα στον Υπουργό Οικονομικών για να διαπραγματευτεί  

το χρέος μας είναι υπέρτατο είναι υποκριτικό να χρησιμοποιεί η ΠτΒ αλλά και κάποιοι άλλοι μεθοδεύσεις για να υπονομευόσουν την ίδια την κυβέρνηση τους

02:32 Μητσοτάκης: Ευθύνεται ο Τσίπρας και η Κωνσταντοπούλου

«Υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της αριστεράς συζητείται με αυτή τη διαδικασία που δεν τιμά τη βουλή», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. «Οι ευθύνες επιμερίζονται μεταξύ του πρωθυπουργού που έφερε άλλο ένα μνημόνιο με κατεπείγον και τις δικές σας με την κωλυσιεργία που επιδείξετε μη επιτρέποντας να γίνει σε 2 ημέρες η συζήτηση, με αποτέλεσμα να κλείσουμε 24 ώρες στο κοινοβούλιο», είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου.

02:20 Νίκος Φίλης - Να ολοκληρωθεί η Ολομέλεια μέσα σε τρεις ώρες

Χρειαζόμαστε άμεσα χρηματοδότηση, ώστε η οικονομία να ομαλοποιηθεί και οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακάμπτει ουσιώδη ζητήματα στη λειτουργία της Βουλής

Σχετικά με το ζήτημα κατεπείγοντος μας βρίσκει σύμφωνους

Προτείνουμε η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις ώρες

Να μιλήσουν οι εισηγητές, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων

02:16 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε για το θέμα των τροπολογιών

«Τα πράγματα είναι απλά, η κυβέρνηση πρέπει να πάει στο Eurogroup με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη συμφωνία και τη δανειακή σύμβαση.

Αν δεν υπάρχουν αυτά, μαζί με τις τροπολογίες που είναι μέρος των προαπαιτούμενων, τότε απλά δεν θα υπάρχει απόφαση του Eurogroup και θα πάμε σε δάνειο γέφυρα. Αν δεν έχουμε αυτά τα τρία σκέλη, θα πρέπει η κυβέρνηση να συζητήσει νέα προαπαιτούμενα για το πώς θα πάμε σε δάνειο γέφυρα. Μπορούμε να συζητήσουμε βελτιώσεις στις τροπολογίες, αλλά αν πάω στο Eurogrοup χωρίς αυτά, τότε οι Φινλανδοί- το πρώτο κοινοβούλιο- δεν θα ψηφίσει αύριο υπέρ της συμφωνίας».  

Η διάσκεψη των προέδρων

Η πρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων  επέμεινε στη θέση της κόντρα στις επιθυμίες της κυβέρνησης, προτείνοντας να συγκληθεί την Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής. Η πρότασή της δεν πέρασε, αλλά τέθηκε το θέμα της απόλυτης πλειοψηφίας.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, που ξεκίνησε στις 22:40, η πρόεδρος της Βουλής, αφού «ανέκρινε» τον Γιώργο Σταθάκη για το γιατί βιάζεται η κυβέρνηση να ψηφιστεί η συμφωνία, τελικά φάνηκε ότι δεν πείστηκε. Ετσι πρότεινε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής η συζήτηση στην Ολομέλεια και να έχει διάρκεια 10 ωρών. Νωρίτερα, ο Νίκος Φίλης είχε προτείνει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία και να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στις 3 τα ξημερώματα, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος πρότεινε μεν να ξεκινήσει επίσης άμεσα, αλλά όχι με τρίωρη συζήτηση, αλλά για 6-7 ώρες, προκειμένου να συζητηθεί ενδελεχώς το μνημόνιο. Στην ψηφοφορία, 10 τάχθηκαν υπέρ της άμεσης σύγκλησης της Ολομέλειας και 8 τάχθηκαν υπέρ της συνεδρίασης το πρωί της Παρασκευής, ενώ δύο ψήφισαν «παρών».

Ομως, η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε το ζήτημα της απόλυτης πλειοψηφίας και η συζήτηση διακόπηκε για 10 λεπτά προκειμένου να διευκρινιστεί το θέμα. Οταν ξεκίνησε και πάλι η Διάσκεψη των Προέδρων, η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τα μέλη για τα όσα προβλέπει ο κανονισμός της βουλής, ότι οι αποφάσεις της Διάσκεψης πρέπει να λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε η μία από τις δύο προτάσεις να έχει τη στήριξη 11 βουλευτών.

Με δεδομένο ότι οι δύο εκπρόσωποι του ΚΚΕ είχαν ψηφίσει «παρών», η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να επαναληφθεί η ψηφοφορία, αλλά ο κ. Καραθανασόπουλος παρενέβη και τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε το χατίρι κανενός» καθώς όπως εξήγησε θέση του κόμματός τους ήταν «να μην ανοίξει η βουλή για το μνημόνιο και όχι το πότε θα ψηφιστεί». «Ας μπλοκαριστεί η διαδικασία», πρόσθεσε. Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου στην απάντηση σε αυτή την τοποθέτηση τόνισε ότι και η ίδια διαφωνεί με το μνημόνιο και για αυτό θα το καταψηφίσει.

Σε εκείνο το σημείο «πυροσβεστικά» ο κ. Μητρόπουλος πρότεινε να αποδεχθεί η Διάσκεψη ότι υπερίσχυσε η πρόταση την οποία στήριξαν τα 10 μέλη- δηλαδή η άμεση σύγκληση της Ολομελειας. Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλάφας πρότεινε να αποφασίσει η Ολομέλεια για την ψηφοφορία. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ. Φίλης. «Εφόσον υπάρχει διαφωνία για την ερμηνεία του αποτελέσματος, ας λυθεί με τον πιο δημοκρατικό τρόπο στην Ολομέλεια της Βουλής». Προειδοποίησε όμως ότι αν δεν ληφθεί η απόφαση, τότε αύριο θα είναι αργά για τη χώρα. «Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε αμφισβητούμενης δημοκρατίας αποφάσεις. Το πιο σωστό θα είναι να πάμε στην Ολομέλεια, να γίνει σύντομη αναφορά των απόψεων και να αποφασιστεί αν πρέπει να προχωρήσουμε»

Νωρίτερα, έπειτα από αίτημα της προέδρου της Βουλής, στη διάσκεψη πήγε και ο Γιώργος Σταθάκης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η κ. Κωνσταντοπούλου «βομβάρδισε» με ερωτήσεις τον υπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε στο αυριανό Eurogroup, στο πρόγραμμα ψήφισης της συμφωνίας των άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την κύρωση της συμφωνίας. «Επομένως ήταν επιλογή της κυβέρνησης και δεν το ζητά κανείς να ψηφιστεί μέχρι κάποια ώρα», συμπέρανε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Δεν δόθηκε συγκεκριμένος λόγος από την κυβέρνηση για να επισπευσθεί η διαδικασία. Με κατάπληξη ακούω από τον υπουργό ότι είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προλάβει, σαν να υιοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο πρώτο ασθμαίνοντας αυτά που κάποιοι επιβάλλουν στο λαό», πρόσθεσε και πρότεινε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής η Ολομέλεια, καθώς όπως είπε θα ήταν άκρως παραβιαστικό της δημοκρατικής διαδικασίας να γίνει συζήτηση 3 ωρών για ένα μνημόνιο 400 σελίδων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News