default-image

Έκρηξη στη Βουλή με αφορμή δύο τροπολογίες

Ελλάδα
Έκρηξη στη Βουλή με αφορμή δύο τροπολογίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φωτιά" έβαλαν στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για το νέο μνημόνιο δύο τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αντιδρά οργισμένα.

Οι συγκεκριμένες τροπολογίες, που τελικά αποσύρθηκαν, ρυθμίζουν συνταξιοδοτικά θέματα όσων αποχωρούν από το Δημόσιο, καθώς και ζητήματα πλειστηριασμών. Πρόκειται για κείμενα άνω των 100 σελίδων, που αφορούν στις συντάξεις και σε θέματα δικαιοσύνης και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, κάνοντας λόγο για «βουνό τροπολογιών», ενώ υπονόησε ότι με την κατάθεσή τους επιχειρείται η εξυπηρέτηση κάποιου σκοπού.

«Θα ήθελα εξήγηση γιατί κατατέθηκαν σήμερα αφού ακούμε εδώ και ημέρες ότι η κακή πρόεδρος της Βουλής θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Για ποιο λόγο σήμερα, αφού θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι είμαι αρωγός σε ένα σχέδιο-γέφυρα, να δώσετε απάντηση, κύριε Μάρδα, που είστε δοτός - εμείς έχουμε εκλεγεί», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου,

«Γιατί τώρα η κατάθεση και όχι την Τρίτη. Τι διεκδικείτε, να παραδοθεί η Βουλή θέλετε; Για ποιο λόγο επιτρέπετε να ευτελίζουν ένα κόμμα που έχει δώσει αγώνα», επέμεινε, παρά τις διευκρινίσεις των κ. Μάρδα και Σταθάκη ότι οι τροπολογίες κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η συγγραφή τους.

«Μη μιλάτε, κύριε υπουργέ στο τηλέφωνο, εδώ είναι Βουλή», είπε στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Κύριε Μάρδα, δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και το φασισμό».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε νωρίτερα το βουνό, όπως χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. «Δεν μπορεί να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες τελευταία ώρα και μετά να κατηγορούμε ξένους ότι ευτελίζουν τη Βουλή. Αφορούν τις συντάξεις, θέματα δικαιοσύνης και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Είναι απαράδεκτο. Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν στο πέρας της συζήτησης στην ολομέλεια να έρθουν όλα αυτά τα 100σέλιδα έγγραφα», υπογράμμισε.

Στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μητρόπουλο απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος απέρριψε την άποψη του αντιπροέδρου της Βουλής πως υπάρχει αντισυνταγματικότητα στην τροπολογία που αφορά το συνταξιοδοτικό γιατί δεν έχει έκθεση του Εκλεκτικού Συνεδρίου. «Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας διότι υπάρχει έκθεση του Εκλεκτικού Συνεδρίου», είπε ο κ. Μάρδας. «Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι υπάρχουν 9 σημεία που επιφυλάσσονται για αντισυνταγματικότητα και αναφέρθηκε στη σελίδα 47, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο καλεί να μην εισαγάγετε», πρόσθεσε.

Απαντώντας ο κ. Σταθάκης στην κ. Κωνσταντοπούλου για τις τροπολογίες, διευκρίνισε ότι αφορούν σε ρυθμίσεις για το νόμο Κατσέλη, όπου ορίζεται μεταξύ άλλων τι είναι υπερχρεωμένος προς Δημόσιο και τράπεζες και για τις ευπαθείς ομάδες. Τόνισε δε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής, τελικά αποσύρθηκαν - ύστερα από αντιδράσεις - και θα επανακατατεθούν κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας, διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που θα προσφέρει στους δανειολήπτες ο νόμος 3869/2010 για τη δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτει πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, θεσπίζεται κριτήριο εύλογων δαπανών διαβίωσης στα 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό. Τέλος, υπάρχουν λεπτομέρειες για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News