Ειδήσεις

Γερμανία: "Ναι στην ελάφρυνση αλλά όχι σε κούρεμα χρέους"

Έτοιμο το Βερολίνο να μιλήσει για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, με επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης ή με άμβλυνση των όρων, αλλά ένα κούρεμα είναι εκτός συζήτησης, είναι το κεντρικό μήνυμα του υφυπουργού οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, όπως επισήμανε σήμερα με δηλώσεις του.

«Ενα αποκαλούμενο κούρεμα δεν είναι νόμιμο, όταν (δηλαδή) παραδίδεις μέρος χρέους, αλλά υπό το σχήμα ελάφρυνση χρέους μπορεί κανείς επίσης να συζητήσει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, τον ορισμό χρονικών περιόδων χωρίς πληρωμές τόκων ή κεφαλαίου και μπορούμε να συζητήσουμε γι΄αυτό, πάντοτε το λέγαμε αυτό», δήλωσε ο Γενς Σπαν στο δίκτυο του Deutschlandfunk.

Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει κοινή θέση για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία θα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, υποβαθμίζοντας τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης στο Βερολίνο».

«Η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολό της αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει μία καλή συμφωνία. Υπάρχει μία εποικοδομητική προσέγγιση, μία προθυμία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υπάρχει η παραδοχή ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι «ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να αντιμετωπισθούν αυτήν την εβδομάδα, και ότι είναι σημαντική για τη Γερμανία η παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαδικασία».

Σχόλια