Ειδήσεις

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το Μνημόνιο 3

Παρότι η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 16:30, τέλειωσε σχεδόν... τρεις ώρες αργότερα, καθώς η αίθουσα του Κοινοβουλίου μετατράπηκε σε "πεδίο μάχης".

Γενικώς υπήρχε ιδιαίτερη ένταση στη συνεδρίαση, αλλά η συζήτηση "τινάχτηκε στον αέρα" μετά τις παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μίλησε για «φασιστικές», «ναζιστικές» και «ρατσιστικές» τάσεις ως προς τη Νέα Δημοκρατία, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί από την αρχή της συνεδρίασης όταν βουλευτές ζητούσαν να οριστεί ώρα λήξης της συνεδρίασης των επιτροπών. Ωστόσο αφορμή για το "μπουρλότο" που μπήκε στη Βουλή στάθηκε η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η πρόεδρος της Βουλής τον κατηγόρησε πως τη στοχοποίησε με δηλώσεις του.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας χαρακτήρισε ανούσια τα όσα είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, εκτιμώντας ότι είναι άλλο ένα κόλπο για να ροκανίσει το χρόνο. «Ροκανίζετε το χρόνο για να πάμε σε δάνειο-γέφυρα», κατέληξε.

Πανδαιμόνιο

Στη συνέχεια στη Βουλή επικράτησε πανδαιμόνιο ανάμεσα στους βουλευτές που έσπευσαν να υποστηρίξουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και σε αυτούς που ζητούσαν να μπει ώρα λήξης στη συνεδρίαση των Επιτροπών. Και ενώ η διαφωνία ήταν αν θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που είναι στον κατάλογο των ομιλητών, ξέσπασε εσωκομματικός "πόλεμος" στο ΣΥΡΙΖΑ.

Και πάλι αφορμή ήταν η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου πως η κυβέρνησή τη στοχοποιεί, αλλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί το πρόγραμμα που είχε προεκλογικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όσοι δεν ακολουθούν τη νέα γραμμή στοχοποιούνται.  

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε με εκφράζει η εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ» - μάλιστα τον κάλεσε να είναι πιο προσεκτικός και να μην παραβιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές της αριστερής πτέρυγας έσπευσαν να υπερασπιστούν τη Ζωή

Μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα, Θανάσης Σκουμάς και Γιάννης Σταθάς, έσπευσαν να υπερασπιστούν την κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Θανάσης Πετράκος ζητούσε να ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και όλοι οι βουλευτές που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των ομιλητών να μιλήσουν για 4 λεπτά όπως προβλέπει ο κανονισμός.  

Ντ. Μπακογιάννη

Μετά τις βαριές εκφράσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τη σύντομη απάντηση του υπουργού Οικονομικών, το λόγο ζήτησε και πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αρχικά, απευθυνόμενη προς την προεδρεύουσα της Βουλής, είπε: «Κυρία προέδρε, πρέπει να αποφασίσετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 4 μ.μ., ώστε μετά να πάμε σε Ολομέλεια και να προχωρήσει η ψηφοφορία. Δεν είναι δυνατόν να καθυστερούμε τη διαδικασία επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν».   

Εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν φωνές από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής της Ν.Δ., σε πολύ έντονο ύφος, είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος: «Σταματήστε τα καραγκιοζιλίκια! Να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία έτσι όπως έχει προβλεφθεί»...

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι πιο αντιπολιτευτικές φωνές εναντίον της συμφωνίας και του νέου Μνημονίου δεν προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά από το μισό ΣΥΡΙΖΑ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιτροπών αλλά δεν ήταν η μόνη.

Γ. Βαρουφάκης

Αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η βελτίωση που έγινε ήταν η βέλτιστη που θα μπορούσε να γίνει: «Θεωρώ ότι ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης έκαναν ό,τι μπορούσαν στο πλαίσιο μίας ταπεινωτικής συμφωνίας, παραμένει όμως μη βιώσιμη».

Υπογράμμισε ότι έπρεπε πρώτα να γίνει αναδιάρθρωση και εκτίμησε ότι το ΔΝΤ δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Χαρακτήρισε δε το κείμενο της δανειακής σύμβασης «ναρκοπέδιο ευφημισμών».

Τέλος χαριτολογώντας δήλωσε: «Να μαζευτούμε όλοι όσοι έχουμε εμπειρία από μνημόνια από όλες τις παρατάξεις και να γράψουμε ένα λεξικό για "τρόικα speak", πώς δηλαδή στο νέο μνημόνιο η τρόικα έβαλε όρους που σημαίνουν βαριά μέτρα».

Κ. Λαπαβίτσας: «Η συμφωνία είναι ένα έκτρωμα»

«Η νέα συμφωνία είναι ένα έκτρωμα», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

«Ποτέ δε φαντάστηκα ότι θα συζητούσαμε ένα μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Όπως κατήγγειλε, η συμφωνία είναι υφεσιακή, επιβαρύνει την οικονομία και αυξάνει το χρέος.

«Προβλέπει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με όρους αποικιοκρατικούς», συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση των πλεονασμάτων.

«Η επιβολή υφεσιακών μέτρων είναι παραλογισμός καθώς το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 200%» συμπλήρωσε ο κ. Λαπαβίτσας.

Καταλήγοντας, κατήγγειλε ότι «μόνο ως αποικιοκρατική μπορεί να εκληφθεί η νέα δανειακή σύμβαση».

Σε υψηλούς τόνους έκανε παρέμβαση και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, γύρω στις 17:50 επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρνει στο παρά πέντε «ένα βουνό από τροπολογίες».

Ο "εμφύλιος" του ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής ήταν τόσο δριμύς και εμφανής που ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς πήρε το λόγο λέγοντας ότι για να σταματήσει ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ και για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία, ας σταματήσει η Βουλή για να γίνει ένα συνέδριο-εξπρές ώστε να λυθούν τα εσωκομματικά του προβλήματα!

Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαδικασία:

Σχόλια