default-image

Κρήτη: Το "τσούζουν" οι ανήλικοι καταλήγοντας στα νοσοκομεία

Κρήτη
Κρήτη: Το "τσούζουν" οι ανήλικοι καταλήγοντας στα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τρόπος διασκέδασης αλλάζει από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με τις εποχές και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα μόδα. Έτσι, ο σημερινός τρόπος ζωής επιτάσσει ξέφρενο ξενύχτι σε νυχτερινά κλαμπ με δυνατή μουσική και ιδιαίτερους φωτισμούς, που ως επί το πλείστον προτιμάται από την ελληνική νεολαία και όχι μόνο. Σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις κάποιο οινοπνευματώδες ποτό θα είναι πάντα παρόν.

Ο Έλληνας συνδέει εδώ και δεκαετίες καταστάσεις, όπως εορτές, κοινωνικές εκδηλώσεις, απλές παρέες, φαγητό, χαρές και λύπες, με το αλκοόλ. Το ίδιο και οι απόγονοί του και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Τόσο στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας όσο και στην ελληνική επαρχία, τα καταστήματα διασκέδασης γεμίζουν ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται με το είδος της μουσικής που ακούγεται και τον κόσμο που συνήθως μαζεύουν. Ωστόσο, όλα τα κέντρα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, και δεν είναι άλλος από το αλκοόλ.

Σύμφωνα με ισχύοντα νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από αρκετά χρόνια, απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από ανήλικες κάτω των 17 ετών. Νόμος ο οποίος έμεινε στις ταμπέλες που κοσμούν τις εισόδους και τον πάγκο των νυχτερινών μαγαζιών, αφού, πέραν του ότι οι νέοι πλέον μεγαλοδείχνουν και δεν ελέγχονται επαρκώς, ο καθένας μπορεί μετά την είσοδό του να αγοράσει κάποιο ποτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και να συνεχίσει κανονικά τη βραδινή του διασκέδαση.

Το άκρως ανησυχητικό στην υπόθεση, βέβαια, φαίνεται να είναι η ποσότητα του αλκοόλ που "εξαφανίζεται" με γρήγορους ρυθμούς από τα τραπέζια των θαμώνων. Κάτι που κάνει ιδιαίτερα "υπερήφανους" τους θαμώνες και τους φίλους τους, καθώς όσο πιο πολύ πίνουν τόσο πιο γενναίοι δείχνουν. Κύριο θέμα συζήτησης της επόμενης ημέρας στις παρέες είναι τα ποτήρια που άδειασαν και κατά πόσο αυτά πέρασαν από τον εκάστοτε οργανισμό "αόρατα". Μάλιστα, για πολλούς η ταύτιση του ανδρισμού με το αλκοόλ είναι δεδομένη. Το γεγονός αυτό είναι απόρροια της ελλιπούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των παιδιών σε σχέση με το αλκοόλ και τα άσχημα αποτελέσματα που αποφέρει η χρόνια κατανάλωσή του και ιδιαίτερα σε οργανισμούς μικρούς σε ηλικία, καθώς βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Παράμετροι της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσαν να είναι και η ανασφάλεια των σημερινών παιδιών και η εύκολη απόκτησή του, αφού η τιμή του είναι προσιτή και η αγορά του γίνεται από τον καθένα όπου και όποτε το θελήσει. Η κρίση των ημερών κάνει τα όνειρα πιο δύσκολα πραγματοποιήσιμα και το αλκοόλ δημιουργεί μια ψευδαίσθηση η οποία "βολεύει" τον καταναλωτή. Δημιουργεί λανθασμένες διεξόδους από την οκνηρία της ηλικίας, πάντα με τον κίνδυνο του εθισμού να καραδοκεί. Οπότε οι ελλιπείς μηχανισμοί άμυνας στα νεαρά άτομα και η μη σωστή κατεύθυνση από την οικογένεια ειδικά και την κοινωνία γενικά μπορεί να παρασύρουν τους εφήβους, και όχι μόνο, μακριά από τη γοητεία της ζωής.

Νέοι 14 ως 23 ετών: Μεθυσμένοι στο νοσοκομείο

Αντιμέτωποι με τη μάστιγα του αλκοολισμού, αλλά και με τις άσχημες συμπεριφορές που προκαλούν τα οινοπνευματώδη ποτά, έρχονται και οι γονείς των ανηλίκων, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού το νεαρό της ηλικίας και η άγνοια κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε διαφόρων ειδών ατυχήματα.

Ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες, νοθευμένα ποτά και άδεια στομάχια είναι δυνατό να οδηγήσουν τους μικρούς διασκεδαστές στα κοντινότερα κέντρα υγείας. Τα κρούσματα, λοιπόν, μέθης σε μικρές ηλικίες από 14 έως και 23 ετών είναι ένα συχνό φαινόμενο στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης ειδικότερα. Με αποκορύφωμα τα σαββατοκύριακα, καταφτάνουν στις πύλες των νοσοκομείων δεκάδες ανήλικοι που χρειάζονται άλλοτε πλύση στομάχου και άλλοτε ενέσεις καφεΐνης προκειμένου να συνέλθουν από το πολύ αλκοόλ που κατανάλωσαν τις προηγούμενες ώρες.

Γιάννης Χαιρέτης, Ουρολόγος: Κινδυνεύουν νεφρά και συκώτι

Ακόμη και για την υγεία οι επιπτώσεις ίσως αποβούν ολέθριες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αφού η κατάχρηση του αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει ζωτικά όργανα υψίστης σημασίας, όπως τα νεφρά και το συκώτι, και να κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή και ευάλωτο σε περισσότερες ασθένειες, που ίσως να μην είναι απολύτως θεραπεύσιμες στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ουρολόγο Γιάννη Χαιρέτη, ο οποίος μίλησε στη "Νέα Κρήτη", η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ο κ. Χαιρέτης δίνει τη δική του πολύπλευρη διάσταση για το συγκεκριμένο θέμα, δηλώνοντας πως ο αλκοολισμός είναι η «κορυφή του βουνού», καθώς οι λόγοι που κάνουν κάποιον να εθίζεται είναι δεκάδες και πηγάζουν όλοι από το άμεσο και έμμεσο περιβάλλον του ατόμου. Η ευκολία απόκτησης υλικών αγαθών από νεαρές ηλικίες και οι χαμένες αξίες της εποχής κάνουν τους νέους να αποπροσανατολίζονται και να μη δίνουν τη δέουσα προσοχή και το σεβασμό στην ίδια τους τη ζωή και τις ομορφιές της. Από ιατρικής πλευράς, συμπληρώνει πως τα προβλήματα υγείας μετά από χρόνια χρήση οινοπνεύματος και μάλιστα σε παιδιά και εφήβους μπορεί να είναι πολλά, όπως κίρρωση του ήπατος, κατεστραμμένα νεφρά και προβληματικό συκώτι.

Πολλοί, από την άλλη μεριά, υποστηρίζουν ως ικανή λύση για την καταστολή τέτοιων συμβάντων και τη θωράκιση των νέων ατόμων απέναντι στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, την άμεση ενημέρωση των κηδεμόνων από το νοσοκομείο, αλλά και την κλήση της Αστυνομίας με απώτερο σκοπό την επίπληξη των νεαρών έως ότου η κοινωνία και το σχολείο, πάντα σε συνδυασμό με την οικογένεια, μέσω της σωστής ενημέρωσης και των διαύλων επικοινωνίας, να καταφέρουν να αλλάξουν το σκηνικό στην κατανάλωση του οινοπνεύματος.

Ελένη Καμπουράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News