Ειδήσεις

Συλλαλητήριο σήμερα στα Λιοντάρια κατά του μνημονίου

Μπορεί η κοινωνία να είναι διχασμένη αναφορικά με την επερχόμενη ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή, με κάποιους από τους πολίτες να εμφανίζονται ανακουφισμένοι και κάποιους άλλους να εκφράζουν την απογοήτευση και την οργή τους, ωστόσο σε επίπεδο Ηρακλείου οι αντιδράσεις ενόψει του 3ουμνημονίου πληθαίνουν.

Κάνοντας λόγο για «μνημόνιο-λαιμητόμο», το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο σήμερα στις 7 το απόγευμα, στα Λιοντάρια, καλώντας τον κόσμο να δώσει μαζικό "παρών" και να πει "όχι" στα νέα μέτρα. Σημειώνεται ότι την αντίθεσή τους στο τρίτο μνημόνιο έχουν ήδη διατρανώσει εκπρόσωποι τοπικών παραγωγικών φορέων, με προεξάρχοντες τους αγρότες.

Την ίδια ώρα, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (και πρώην στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ.), Νότης Μαριάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη άσκησε δριμεία κριτική ενάντια στο «επαχθές και επονείδιστο» - όπως το χαρακτήρισε - μνημόνιο, ενώ δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην κατάθεση ερώτησης-καταγγελίας στην Ευρωβουλή σχετικά με παραβιάσεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες φέρονται να προκύπτουν από τη νέα συμφωνία.

ΠΑΜΕ

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο και με διαδικασίες εξπρές, το νέο 3ο μνημόνιο, που αποτελεί έναν πραγματικό όλεθρο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού». Με την πρόταση αυτή και προτρέποντας τους Ηρακλειώτες να απαντήσουν δυναμικά στο «νέο σφαγιασμό», το ΠΑΜΕ καλεί το λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 7 σήμερα το απόγευμα στα Λιοντάρια.

«Το νέο μνημόνιο δεσμεύεται να υλοποιήσει απαρέγκλιτα ό,τι έχει ψηφιστεί από τα προηγούμενα μνημόνια, του 2010 και του 2012 και να προσθέσει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ιδιαίτερα για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, περιλαμβάνεται η εφαρμογή όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων των δύο προηγούμενων μνημονίων και επιπρόσθετα το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και της μετενέργειας, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η πλήρης ανταποδοτική σχέση εισφορών-παροχών με συνέπειες στη μείωση των συντάξεων και στις παροχές υγείας-πρόνοιας, καθώς και μια σειρά άλλα μέτρα.

Στον αντίποδα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εξασφαλίζει γενναία χρηματοδότηση πολλών δισ. ευρώ για τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή διαπραγμάτευση έγινε προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι πανηγυρίζουν άλλωστε για την κατάληξη στις διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί το λαό να οργανωθεί και να αγωνιστεί, δυναμώνοντας τα ταξικά συνδικάτα και τις επιτροπές αγώνα.

Καταγγελίες Νότη Μαριά: "Χέρι" στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου

Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Νότης Μαριάς, σε συνέντευξή του σε αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για πλήρη απαξίωση της Βουλής, «η οποία καλείται εσπευσμένα να ψηφίσει το πολυσέλιδο μνημόνιο 3, το οποίο θα συνεχίσει τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής, συμπεριλαμβανομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ορυκτός πλούτος κ.λπ.)».

Το πρώην στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. ανέφερε ακόμη ότι με τη «νέα συμφωνία συνεχίζεται η κυριαρχία των δανειστών, οι οποίοι στη σύμβαση Ελλάδας-ESM, που έρχεται για κύρωση στη Βουλή, επιβάλλουν για άλλη μια φορά τις γνωστές ρήτρες του αγγλικού δικαίου και της παραίτησης της Ελλάδας από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος προκειμένου οι δανειστές να μπορούν να βάλουν χέρι στην κατά τα λοιπά ακατάσχετη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο κ. Μαριάς αναφέρθηκε και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία, «κατά παράβαση το δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το πρόσχημα της ιδιωτικοποίησης, παραδίδονται κατ' εντολή της Μέρκελ στην κρατική γερμανική εταιρεία Fraport, μέτοχοι της οποίας είναι το γερμανικό κρατίδιο της Έσσης και η Lufthansa», και ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει σχετική ερώτηση-καταγγελία στην Ευρωβουλή.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια