Ειδήσεις

Κίνδυνος-θάνατος στον Πλάτανο Μεσαράς

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι του Πλατάνου, στη Μεσαρά, οι οποίοι - σε σχεδόν καθημερινή βάση - έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο που ελλοχεύει λόγω των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται στους δρόμους του χωριού τους.

Ο πανέμορφος οικισμός αποτελεί κομβικό πέρασμα για τους οδηγούς χιλιάδων οχημάτων, οι οποίοι κατευθύνονται είτε προς την Πεδιάδα της Μεσαράς και το Ηράκλειο, είτε προς τα χωριά των Αστερουσίων και τις παραθαλάσσιες περιοχές του Νότου.

Ο πανέμορφος οικισμός του Πλατάνου αποτελεί κομβικό πέρασμα για τους οδηγούς χιλιάδων οχημάτων ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, παρά το ότι στον Πλάτανο η κίνηση οχημάτων - παντός είδους - είναι πάντα αυξημένη, η σχεδόν παντελής έλλειψη σήμανσης, αλλά και γενικότερων μέτρων πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, έχει οδηγήσει τους ντόπιους σε απόγνωση.

Ξεσηκωμός

Όπως αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή που συνέταξε ο κάτοικος του χωριού Στρατής Ξηρουδάκης, με αποδέκτες το Δήμο Γόρτυνας, την Περιφέρεια Κρήτης και την Τροχαία, και η οποία συνυπογράφεται από 165 ακόμη κατοίκους του χωριού - Έλληνες και μετανάστες - μόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου έχουν σημειωθεί συνολικά πέντε τροχαία ατυχήματα, μερικά από τα οποία προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε οχήματα.

Είναι η τρίτη φορά που γκρεμίζεται το συγκεκριμένο κομμάτι του τοιχώματος της πλατείας εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων.

Από τα εν λόγω τροχαία, ωστόσο, τραυματίστηκε θανάσιμα ένας σκύλος, ενώ γκρεμίστηκε ακόμη μέρος του τοιχώματος της πλατείας του χωριού, το οποίο έχει γκρεμιστεί από παρόμοια αιτία άλλες δύο φορές στο παρελθόν και είχε επιδιορθωθεί πριν από λίγες μόνο εβδομάδες.

Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Πλατάνου, έχουν σημειωθεί συνολικά πέντε τροχαία ατυχήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δίπλα στους πολυσύχναστους δρόμους του Πλατάνου βρίσκονται η πλατεία του χωριού και η εκκλησία, μέρη στα οποία συχνάζουν καθημερινά εκατοντάδες ντόπιοι - όχι μόνο από τον Πλάτανο - αλλά και μικρά παιδιά, τα οποία κάνουν ποδήλατο και παίζουν ανέμελα...

Οι προτάσεις

Στην επιστολή που δημοσιεύει σήμερα η "Νέα Κρήτη" προτείνεται μια σειρά μέτρων, τα οποία οι κάτοικοι του Πλατάνου καλούν να λάβει η Πολιτεία:

«(...) λαμβάνοντας υπ' όψιν το κομβικό σημείο του χωριού μας, την καθημερινή πολυάριθμη ροή οχημάτων παντός τύπου, την επικινδυνότητα των δρόμων, την παντελή έλλειψη σημάτων και τη συχνότητα δημιουργίας ατυχημάτων σχεδόν καθημερινά (...)», οι ντόπιοι προτείνουν:

«1. Την ανάπτυξη σαμαριών (λωρίδων επιβράδυνσης) κυρίως στη νότια πλευρά της πλατείας, από την είσοδο ερχόμενοι από Χουστουλιανά και μέχρι τη στροφή για Μάταλα και την ανασκαφή. Τα σαμάρια θα είναι φαρδιές, υπερυψωμένες νησίδες, όπως είναι στον παραλιακό δρόμο του Ηρακλείου, όπου χιλιάδες οχήματα και πεζοί χρησιμοποιούν καθημερινά.

2. Την επίπεδη ανάπτυξη άγριας πλακόστρωτης φαρδιάς λουρίδας, που λόγω κραδασμών αναγκάζει την επιβράδυνση των διερχόμενων οχημάτων (όπως στον οικισμό Πετροκεφάλι). Βέβαια η οποιαδήποτε ανάπτυξη σαμαριών πρέπει να γίνει και στον κατεξοχήν επικίνδυνο δρόμο από την πλατεία μέχρι τα κοιμητήρια».

Στην επιστολή προτείνεται, τέλος, η υποχρεωτική κυκλική πορεία στην πλατεία, η τοποθέτηση πινακίδων ανώτατου ορίου ταχύτητας και υπενθύμισης για τα παιδιά που παίζουν, καθώς και η μονοδρόμηση του δρόμου από την πλατεία μέχρι τα κοιμητήρια.

Δίπλα στους πολυσύχναστους δρόμους του Πλατάνου βρίσκονται η πλατεία του χωριού και η εκκλησία, μέρη στα οποία συχνάζουν καθημερινά εκατοντάδες ντόπιοι, αλλά και μικρά παιδιά.

Κάτοικοι: «Θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα»

Όπως είπε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Στρατής Ξηρουδάκης, μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός, ωστόσο με τη συχνότητα και τη σφοδρότητα που συμβαίνουν τα τροχαία ατυχήματα, εάν οι αρμόδιοι δεν προχωρήσουν σε άμεσες πράξεις, δυστυχώς είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια