default-image

Τα ξυλάγγουρα έχουν πέραση στην αγορά

Λασίθι
Τα ξυλάγγουρα έχουν πέραση στην αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκπληκτοι από την εμπορική ζήτηση στην περιοχή της Ιεράπετρας, αλλά και με το μέγεθος των καρπών τους που κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν σε μήκος το μισό μέτρο και βάρος 2,5 κιλά το ένα, ένιωσαν οι Ιεραπετρίτες Γιάννης Μαυρουδής και Μ. Χατζάκης. Έμειναν δε και με την απορία με την απρόβλεπτη εξέλιξη που είχε το φύτεμα των σπόρων πριν λίγο καιρό στο λαχανόκηπό τους.

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μηνάς Ρασούλης, οι σπόροι φυτεύτηκαν, φύτρωσαν, έγιναν μεγάλα αναρριχώμενα φυτά, αλλά και φορτώθηκαν με μεγάλους καρπούς που έμοιαζαν σαν τεράστια αγγούρια, που υποκαθιστούμε σε διάφορα πιάτα και ρακομεζέδες. Αυτή δε την εποχή είναι ο "φονιάς" της ρακής.

Ανήκουν στο είδος Cucumis melo var flexuosus (οικογένεια Cucurbitaceae) και εκτός από το αγγούρι (Cucumis sativus) μοιάζει αρκετά και με το τροπικό ή υποτροπικό είδος Trichosanthes spp, το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως ως «snake gourd».

Είναι φυτό που ανταποκρίνεται εξαιρετικά καλά στα άγονα εδάφη και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της κρητικής γης. Αν δε συγκομιστούν δε οι καρποί του την κατάλληλη στιγμή έχουν τη δυνατότητα να ξεφεύγουν σε μέγεθος ακόμα και μέσα σε μια νύχτα.

Όσον αφορά το σημείο που θα επιλεγεί, πρέπει να το βλέπει καλά ο ήλιος και το έδαφος να μην κρατάει νερό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, από τους σκληρούς καρπούς τους, οι κάτοικοι της περιοχής δημιουργούν ωραία ζωγραφικά σχέδια, ενώ κατασκευάζουν ακόμα και θήκες για την τοποθέτηση αντικειμένων ή μικρά μπιμπελό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News