Ειδήσεις

Νέα δέσμευση Τσίπρα για δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το υπουργείο Υποδομών έχει η Κρήτη, με τον κ. Τσίπρα να υπογραμμίζει κατά την παρουσία του στο υπουργείο πως άμεσα δημοπρατείται η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επέλεξε το έργο πνοής για το νησί ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοροποιημένης λογικής της κυβέρνησης για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα, σημείωσε ότι η δημοπράτηση του διεθνούς αεροδρομίου θα προχωρήσει, ενώ τόνισε ότι η λογική για τα μεγάλα έργα θα είναι διαφορετική ως προς τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Θα τη δείτε σύντομα αυτή τη διαφορετική λογική σε νέα έργα που παρά τις δυσμενείς συνθήκες είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε, όπως για παράδειγμα τη δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ψηλά στην ατζέντα το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, το οποίο έχει βαλτώσει και προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Η δέσμευση Τσίπρα ήρθε ωστόσο χωρίς λεπτομέρειες για το χρονικό ορίζοντα της δημοπράτησης κατασκευής του έργου πνοής για το νησί, την ώρα που το μεγάλο αυτό έργο πήρε νέα παράταση στα τέλη Ιουνίου, με τη δημοπράτηση να αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρθηκαν και στο γενικότερο πλαίσιο που πρέπει να διέπει τα δημόσιο έργα. Ο κ. Τσίπρας προανήγγελλε σχέδιο νόμου με το οποίο θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τα δημόσια έργα και θα μπαίνει τέλος σε φαινόμενα αδιαφάνειας.

Η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ο σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες, τα ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες αλλά και η διαφάνεια είναι αυτά που, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, θα υπερτερούν στις κυβερνητικές επιλογές για έργα υποδομών.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο πρωθυπουργός, μέσα στις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τα δημόσια έργα.θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Οκτώ αλλαγές για τον εξορθολογισμό του κατασκευαστικού τομέα δημοσίων έργων

Οι αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την κατασκευή δημοσίων έργων τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργείο Μεταφορών θα είναι θεσμικές.

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με τους δανειστές, σημειώνοντας πως «παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που έβαλαν ορισμένοι, έστω και τελευταία στιγμή, για να μην πραγματοποιηθεί η συμφωνία», παραμένει αισιόδοξος.

«Κανείς πια δεν μπορεί να κρυφτεί, όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές και αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ούτε οι αδυναμίες μπορούν να κρυφτούν. Όσοι έχουν κρυφό σχέδιο, να ανατρέψουν την Ευρωζώνη, δε θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα δε θα τους δώσει την αφορμή. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα αφορά τους λαούς και τη δυνατότητά τους να ζουν σε καθεστώς ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε, κάνοντας λόγο  για μία πολύ βαθιά τομή, ιδεολογική και πολιτική, μέσα στην Ευρώπη και μία σύγκρουση της συντηρητικής με την προοδευτική αντίληψη στην Ευρώπη.

«Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, θα είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μίας μακράς διαδικασίας ανάταξης, ανάπτυξης, ανοικοδόμησης της χώρας και εξόδου από την κρίση, δίνοντας τη σκληρή μάχη εντός και ανατρέποντας όλα όσα έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, ενάντια στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και τα δίχτυα της φοροδιαφυγής, γιατί είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τη χώρα μας, να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την παγκόσμια και οικονομική κρίση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σχέδιο νόμου για τις υποδομές και αλλαγές στον τομέα των δημοσίων έργων

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθηθούν στον τομέα κατασκευής δημοσίων έργων, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα διαφανές και αποτελεσματικό.

Έκανε λόγο για κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, αναφέροντας πως σήμερα εμπλέκονται περίπου 45 φορείς, που γνωμοδοτούν και αδειοδοτούν για ένα έργο. «Αυτό είναι εξωπραγματικό», είπε. «Καμία σοβαρή χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή δεν μπορεί να διατηρεί ένα τέτοιο σύστημα. Θα έχει ακτινωτή διάρθρωση, πραγματοποιώντας ταυτόχρονους ελέγχους, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών για ταυτοποίηση και ελέγχους», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι με νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών υπεισέρχονται 8 αλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής.

Με το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δημιουργείται κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης εφαρμογής για όλα τα έργα - με πραγματικούς προϋπολογισμούς - σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα καθοριστούν ελάχιστες προϋποθέσεις για στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και υποδομές, ενώ αλλάζει το σύστημα δημοπράτησης, μελέτης και κατασκευής των έργων.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης, μελέτης και κατασκευής. «Το σύστημα που ίσχυε χρησιμοποιήθηκε στρεβλά, νοθεύοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Αλλάζουμε τους όρους και τις διαδικασίες, για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και την ορθή κρίση», σημείωσε. Οι επιτροπές θα προκύπτουν με κλήρωση, ενώ αλλαγές θα ισχύσουν στα στάδια και τους συντελεστές βαρύτητας.

Η κυβέρνηση αυτή, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, διαθέτει τη θέληση, και με τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών με τους ικανούς ανθρώπους μπορεί να φέρει αποτελέσματα, «όχι με λόγια μεγάλα και φαντασιώσεις απόδρασης από την πραγματικότητα, αλλά με αποφασιστικότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση, μειώνοντας τα βάρη των συμφωνιών που έχουν σαφέστατη κοινωνική επίδραση, με στόχο να συντάξουμε έναν νέο κώδικα αξιών που ζητά η κοινωνία».

Σχόλια