default-image

Zeit:"Να αποφύγει την ελάφρυνση χρέους εξετάζει το Βερολίνο"

Οικονομία
Zeit:"Να αποφύγει την ελάφρυνση χρέους εξετάζει το Βερολίνο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζει τους σχολιασμούς ο ξένος Τύπος για τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους Θεσμούς, αναφέροντας πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρακάμψει μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Zeit σήμερα την Τετάρτη, η Γερμανία εξετάζει το εάν η ΕΕ μπορεί αν παράσχει εγγυήσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έτσι ώστε να πάρει και να συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στη χρηματοδότηση, παρακάμπτοντας μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η επιδίωξη αυτή είναι να σχηματιστεί ένας «φάσμα» ευρωπαϊκών εγγυήσεων, που θα υποστηρίζουν πως αν η Ελλάδα δεν έχει κεφάλαια, θα υπάρξει παρέμβαση των Ευρωπαίων, ώστε να μην δημιουργηθεί οικονομική ζημιά στο ΔΝΤ.

Το Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα θέσει ως όρο για συνέχιση της εμπλοκής του μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο η κίνηση αυτή, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Zeit, διασφαλίζει στην γερμανίδα καγκελάριο δύο δεσμεύσεις, της συμμετοχής του ΔΝΤ και της μη διαγραφής ελληνικού χρέους.

Le monde: «Κλίμα ηρεμίας» στις διαπραγματεύσεις

Το «κλίμα ηρεμίας» που επικράτησε κατά τις συνομιλίες με τους θεσμούς, σε αντίθεση με «προηγούμενες διαπραγματεύσεις που είχαν μετατραπεί σε ψυχόδραμα» επισημαίνει σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le Monde για τη συμφωνία που επετεύχθη.

«Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης, αυτό δεν το είδαμε ποτέ. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε κλίμα καλής συνεννόησης. Εργασθήκαμε σε μία ατμόσφαιρα ηρεμίας για να φθάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν», σχολιάζουν πηγές των θεσμών. «Τόσο τεχνικής φύσης συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν για μήνες», δήλωσε στη Monde ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της ABN Amro.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή Γιάννη Κουτσομύτη, «ο Τσίπρας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Όλα άλλαξαν μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 13ης Ιουλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να συζητήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

Όπως αναφέρει η Le Monde, «ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί τον πυρήνα των απαιτήσεων των εταίρων του, με την εξαίρεση ορισμένων κόκκινων γραμμών. Ο Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον διακριτικό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, καλό γνώστη των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι δύο τους βρίσκονταν στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό: επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, παρά το ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες υποχωρήσεις και αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ ταχύτερα από όσο φανταζόταν η κυβέρνηση με τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την επιστροφή στην ύφεση και ο Έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι δεν μπορεί να χάσει ούτε λεπτό για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο».

Τέλος συμπληρώνει το δημοσίευμα πως «ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός. Με την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας ελπίζει να εξουδετερώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του που αντιτίθεται σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Και η οποία είναι πιθανόν να αποχωρήσει»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News