default-image

Τι λένε οι φροντιστηριούχοι για τα νέα δίδακτρα-"φωτιά"

Κρήτη
Τι λένε οι φροντιστηριούχοι για τα νέα δίδακτρα-"φωτιά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζουν τα δεδομένα στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μεγάλα αναμένονται τα προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Ήδη από τις 20 Ιουλίου έχει περάσει στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μέσης εκπαίδευσης, αλλά και στις σχολές Πληροφορικής, ενώ έρχεται για τα ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολέγια.

Τα δίδακτρα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη, όπως αναφέρουν όσοι μίλησαν στη "Νέα Κρήτη", και πιστεύουν πως δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει μια οικογένεια, κυρίως με περισσότερα του ενός παιδιά. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα πλέον, ενώ παλιά δε φορολογούμασταν καθόλου σε ό,τι είχε να κάνει με την παιδεία», τόνισαν οι κ. Στέφανος Μεσαριτάκης και Κωστής Σαριδάκης.

«Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, θα προτιμηθούν τα ιδιαίτερα στο σπίτι. Η μαύρη εργασία θα βασιλέψει. Αμέσως-αμέσως έρχονται απολύσεις στους εκπαιδευτικούς. Ήδη γνωρίζω περιπτώσεις που έχουν απολύσει κόσμο στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης», υποστηρίζει η κ. Κατερίνα Βουλά.

«Η τρόικα θεωρεί πως τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μαθημάτων είναι παροχή υπηρεσιών. Έτσι τα εντάσσει στο 23%. Πρέπει εμείς να τους αποδείξουμε πως είναι αναγκαστική η παροχή παιδείας, επειδή στο δημόσιο σχολείο τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά για τους μαθητές», υπογραμμίζει η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Καλουδιώτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι υπόθεση του υπουργείου Οικονομικών η αλλαγή στο ΦΠΑ και όχι του υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορεί να παρέμβει ο υπουργός για το ζήτημα αυτό. Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, απουσιάζοντας από τα "βουλευτικά έδρανα", κάνει διακοπές στην Κρήτη, εφόσον ψηφιστεί το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένονται δραματικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.

Μείωση επιλογών...

Όπως τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ηρακλείου κ. Αλέξης Ανδρουλιδάκης, η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα δυσκολέψει πάρα πολύ πολλές οικογένειες με μέσο οικονομικό επίπεδο δυνατοτήτων που επιλέγουν ένα ιδιωτικό σχολείο προκειμένου να έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά στην παιδεία των παιδιών τους.

«Τώρα θα αποτελεί με τα νέα δεδομένα έναν ανασταλτικό παράγοντα όταν η ίδια η οικογένεια έχει ήδη να αντιμετωπίσει και άλλα έξοδα. Όταν αυξάνονται τα δίδακτρα μειώνονται οι επιλογές. Δε θα είναι πλέον εύκολο τα μεσαία στρώματα να επιλέξουν ένα ιδιωτικό σχολείο. Σαφώς η κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επηρεάσει και τα ιδιωτικά σχολεία του Ηρακλείου. Αυτό είναι γνωστό.

Αν συμβεί όμως και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, θα είναι ένα επιπλέον κριτήριο που θα απομακρύνει από το χώρο αυτό μια οικογένεια. Και βέβαια αν μειωθεί ο αριθμός των παιδιών, αυτόματα μειώνονται και τα τμήματα και οι εργατοώρες», τόνισε ο κ. Ανδρουλιδάκης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Ηρακλείου κ. Γιώργος Χατζηδάκης, «η επιβολή του ΦΠΑ στο 23% ήταν πρωτοβουλία του κ. Τσακαλώτου. Δεν ήταν προαπαιτούμενο. Σε ό,τι άλλο αναφέρεται ο υπουργός ψεύδεται. Δηλαδή, όταν λέει ο υπουργός ότι το 23% το επέβαλε η τρόικα, ψεύδεται συνειδητά. Από 'κει και πέρα αυτό που φαίνεται να έκανε η τρόικα είναι ότι εκμεταλλεύτηκε τη φαεινή ιδέα του Τσακαλώτου και ζητά τώρα, αν αληθεύει και αυτό, να επιβληθεί ΦΠΑ σε κάθε είδους ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Εμείς, όπως είναι γνωστό, έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις σε πάρα πολλές κατευθύνσεις. Αν αληθεύει ότι το κουαρτέτο και όχι ο Τσακαλώτος ζήτησε να μπει ΦΠΑ στα φροντιστήρια, κάνουν λάθος και αυτοί, γιατί στο κουαρτέτο συμμετέχουν εκπρόσωποι δύο θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Και δεν μπορεί η Ε.Ε. διά των δικών της θεσμών να επιβάλλει στη χώρα να παραβλέψει δύο κοινοτικές οδηγίες».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξένων Γλωσσών διευκρίνισε πως ΦΠΑ στα δίδακτρα δεν υπήρχε ποτέ και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξακολουθεί να μην υπάρχει.

«Εμείς δε θα μείνουμε στις επιστολές, δε θα μείνουμε στο ότι οι περισσότεροι βουλευτές ζητούν με επίκαιρες ερωτήσεις τους την απόσυρση του μέτρου, αλλά θα προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, γιατί το συγκεκριμένο μέτρο παραβαίνει και την ελληνική νομοθεσία και τις επί του θέματος κοινοτικές οδηγίες.

Το σύνολο των ιδιωτικών φροντιστηρίων έχουν εκδώσει αποδείξεις ως ορίζει ο νόμος για ανείσπρακτα δίδακτρα για τα οποία καταβάλλουν φόρο εισοδήματος. Δε φτάνει που εδώ και χρόνια το Δημόσιο αρνείται να συζητήσει το πρόβλημα, αλλά τώρα θα υποχρεωθούν οι συνάδελφοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το ΦΠΑ που θα αντιστοιχεί στα ανείσπρακτα δίδακτρα από 'δω και πέρα. Συνολικά η κρίση, τα κάπιταλ κοντρόλς και ο ΦΠΑ με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στον αφανισμό του κλάδου», προσθέτει.

Νέα επιστολή

Με αφορμή την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα κέντρων ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Ηρακλείου απέστειλε την 6η κατά σειρά μέσα σε 20 ημέρες επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και ζητά εκ νέου την άρση του ΦΠΑ στα δίδακτρα ΚΞΓ, ΦΜΕ και σχολών Πληροφορικής. Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «επιλεκτικό και άδικο μέτρο» και ότι «παραβιάζει σχετική ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 2006».

Στην επιστολή ακόμη αναφέρεται: «Απορούμε πώς είναι δυνατό το εργαλεία δουλειάς (βιβλίο) διδάσκοντος και διδασκομένου να επιβαρύνεται με ΦΠΑ 6%, αλλά η χρήση του (διδασκαλία-μάθηση) με 23%.

Θεωρούμε ότι υπάρχει και χρόνος και τρόπος να αναθεωρήσετε άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη των εγγραφών Σεπτεμβρίου».

Ο κ. Χατζηδάκης πιστεύει ότι οι συνάδελφοι του θα αντιληφθούν τα δεδομένα και θα κινητοποιηθούν αναλόγως.

Ο Σύλλογος προτρέπει τους γονείς μαθητών να πάνε στο φροντιστήριο της επιλογής τους και να συζητήσουν με τους συναδέλφους, ώστε να βρεθεί, όπως τονίζει ο πρόεδρος κ. Χατζηδάκης, μια χρυσή τομή.

Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών: «Κάποια παιδιά θα διακόψουν, άλλα δε θα αρχίσουν καν...»

«Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν παιδιά που θα αναβάλουν την έναρξη φοίτησης στην ξένη γλώσσα, άλλα τα οποία θα διακόψουν με αποτέλεσμα αρχικά αυτό να οδηγήσει μοιραία, παρά τη θέληση των συναδέλφων, σε απολύσεις στην προσπάθειά τους να κρατηθούν και να μην κλείσουν τα φροντιστήρια τους, και τελικά ο ΦΠΑ θα οδηγήσει και στο κλείσιμο ακόμη περισσότερων φροντιστηρίων από όσα έκλεισαν λόγω κρίσης», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Ηρακλείου κ. Γιώργος Χατζηδάκης. Παράλληλα υποστηρίζει πως «η επιβάρυνση θα είναι πράγματι σημαντική όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και επειδή οι περισσότερες οικογένειες έχουν δύο και τρία παιδιά που φοιτούν ταυτόχρονα σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών».

Μέχρι πριν τις 20 Ιουλίου τα δίδακτρα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών κυμαίνονταν από 250 έως 350 ευρώ για τα πρωτοεισερχόμενα στην ξένη γλώσσα παιδιά και φτάνουν μέχρι και 1.600 ευρώ για το μεγαλύτερο επίπεδο (το proficiency). Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως «υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα δίδακτρα, γιατί η αγορά είναι ελεύθερη και το κάθε μέλος ή μη μέλος του Συλλόγου διαμορφώνει αυτοβούλως τα δίδακτρά του».

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News