Ειδήσεις

Τι λένε οι Ηρακλειώτες για τα μέτρα της νέας συμφωνίας

Με ανακούφιση από τη μια, αφού δε θα πτωχεύσουμε, αλλά και με αντιδράσεις από την άλλη, αντιμετωπίζουν πολλοί Ηρακλειώτες την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της. Μιας συμφωνίας που, όπως λένε, αποτρέπει τη χρεωκοπία της χώρας μας, αλλά παράλληλα βάζει θηλιά στο λαό, αφού τα γνωστά σε όλους μας μέτρα που ήδη λαμβάνονται θα είναι επώδυνα για όλους.

Ο κ. Κώστας Φίλικας συνέστησε υπομονή, καθώς, όπως είπε, «μιλάμε για ένα νέο μνημόνιο και για πράγματα που ήταν προδιαγεγραμμένα έτσι κι αλλιώς». Ίσως αποτελεί βέβαια την τελευταία ευκαιρία μας μια τρίτη χρηματοδότηση, όπως ανέφεραν άλλοι Ηρακλειώτες, για να ορθοποδήσουμε, αν βέβαια δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη.

Θα πρέπει, ωστόσο, να γίνουν επιτέλους αυτήν τη φορά σωστές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Haris Vost, από την Ολλανδία. «Για να μη βρεθείτε εκτεθειμένοι και πάλι», συμπλήρωσε. Ο 63χρονος τουρίστας, που έρχεται στην Κρήτη για τις διακοπές του κάθε χρόνο εδώ και 20 συναπτά έτη, τόνισε πως αν γυρίζαμε πίσω στη δραχμή θα ήταν σίγουρα καταστροφή για τους Έλληνες. Ωστόσο, πρότεινε να ασχοληθούμε με πράγματα που ήδη είναι ευλογημένα σε τούτη τη χώρα και έτσι θα βγούμε, όπως είπε, κερδισμένοι.

Για παράδειγμα ανέφερε πως θα μπορούσαμε να πουλάμε ενέργεια. «Δε χρειάζεται να πληρώσεις για τον ήλιο. Μπορείς να κάνεις λεφτά δίχως να δουλεύεις. Εσείς έχετε εδώ στην Ελλάδα δέκα μήνες ηλιοφάνεια. Για σκεφτείτε ακόμη και αυτοκίνητα να κινούνται με ενέργεια μπορείτε να φτιάξετε... Από την άλλη τόσα αρωματικά φυτά υπάρχουν εδώ... γιατί δεν τα εξάγετε; Πρέπει να επενδύσετε τα χρήματά σας οι Έλληνες για να σταθείτε στα πόδια σας και να προτιμάτε τα ντόπια προϊόντα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο κ. Vost.

Οι ξένοι...

«Ήδη είμαστε φτωχοί. Τώρα παίζουμε με τις λέξεις. Οι ξένοι μάς κυβερνούν από το 1821. Δε θα αλλάξει τίποτα για το λαό, παρά μόνο αν διώξουμε αυτούς που μας δίδουν τα δάνεια. Η πλάτη μας δε σηκώνει άλλο. Έχω δύο επιστήμονες που είναι άνεργοι. Ποιος θα τους βοηθήσει; Ήδη βοηθώ με τη σύνταξή μου, όμως δε φτάνουν», τόνισε ο κ. Γιώργος Πετρογιαννάκης.

Δύσκολα

Από την πλευρά της η κ. Μαρία Βουλά ανέφερε: «Δυστυχώς, μπαίνουμε σε άλλο μνημόνιο και αυτό δεν αποτελεί λύση. Δε θα δούμε άσπρη μέρα τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας. Οι αγρότες - ως επί το πλείστον στην Κρήτη όλοι έχουμε να κάνουμε με αγροτικά - θα δεινοπαθήσουμε, καθώς τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο με τα νέα δεδομένα».

Η ίδια υπενθύμισε πως «ο λαός τους ψήφισε για άλλο λόγο και όχι για να πάρουν μέτρα», ενώ πρόσθεσε ότι «το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει μετά που πήγε ο πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις».

"Θηλιά"

«Μπορεί», τόνισε ο κ. Μιχάλης Ρινακάκης, «να αποτρέπεται η χρεωκοπία της χώρας μας και να διασφαλίζεται η παραμονή μας στο ευρώ, όμως με το τρίτο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα παίρνουν σάρκα και οστά μέτρα που θα γίνουν θηλιά στο λαιμό του απλού λαού. Μεταξύ αυτών, η παραμονή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα μας γονατίσουν».

Ο κ. Ρινακάκης, αγρότης, μας εξήγησε πως έχει ένα θερμοκήπιο των 2,5 στρεμμάτων και βγάζει στην καλή περίπτωση, που εξαρτάται από τον καιρό, τους εμπόρους και τις αρρώστιες, περίπου 20.000 ευρώ το χρόνο. Το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ αν πληρώσει γεωπόνο, νερό, φοροτεχνικό, νάιλα που σκίζονται, φάρμακα, σπόρους, λιπάσματα και εργατικά. Φέτος και μέχρι το τέλος του χρόνου στους φόρους θα δώσει περίπου 2.000 ευρώ.

Με την καινούργια πρόταση - δηλαδή 26% που πάει ο ΦΠΑ συν την προκαταβολή του φόρου για τον επόμενο χρόνο, θα πληρώσει τα διπλάσια. Δηλαδή, ποσό που θα αγγίζει τα 4.000 ευρώ. Του μένουν, όπως μας είπε, περίπου 6.000 ευρώ καθαρά για να περάσει με την οικογένειά του. Κι έχει τρία παιδιά... «Έχουμε χάσει το λογαριασμό με τόσους φόρους. Πόσα τελικά μας απομένουν για να ζήσουμε; Πώς θα περάσω με τρία παιδιά;», αναρωτήθηκε και υπογράμμισε πως «οι μισοί αγρότες δε θα μπορέσουμε να ξαναφυτέψουμε».

Ο ίδιος επισήμανε πως κάποιοι έχουν παρατήσει τα θερμοκήπιά τους με τόνους από κηπευτικά μέσα σε αυτά επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ακόμη και το νερό...

Τι δηλώνουν οι πολίτες

«Χρειάζεται υπομονή. Μιλάμε για ένα νέο μνημόνιο και για πράγματα που ήταν προδιαγεγραμμένα έτσι κι αλλιώς».

Κώστας Φίλικας

«Διασφαλίζεται η παραμονή μας στο ευρώ, όμως παίρνουν σάρκα και οστά μέτρα που θα γίνουν θηλιά στο λαιμό μας».

Μιχάλης Ρινακάκης

Δυστυχώς, μπαίνουμε σε άλλο μνημόνιο και αυτό δεν αποτελεί λύση. Δε θα δούμε άσπρη μέρα τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας».

Μαρία Βουλά

«Είμαστε ήδη φτωχοί. Δε θα αλλάξει τίποτα για το λαό, παρά μόνο αν διώξουμε αυτούς που μας δίδουν τα δάνεια».

Γιώργος Πετρογιαννάκης

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια