Ειδήσεις

Στο εδώλιο δώδεκα για την παραλιακή Ηρακλείου

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης παραπέμπονται συνολικά 12 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση της νέας παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου προς τη Νέα Αλικαρνασσό.

Πρόκειται για στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), κρατικούς λειτουργούς, αλλά και εργολάβους, οι οποίοι κατηγορούνται για τις εξής κακουργηματικές πράξεις: «Απόπειρα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων από κοινού και κατ' εξακολούθηση, συνολικής ζημίας υπερβαίνουσας το ποσό των 50.000.000 δρχ., καθώς και απάτη κατ' εξακολούθηση και από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, με την προξενηθείσα (ή οπωσδήποτε απειληθείσα ζημία) να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Οι δώδεκα

Το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπει σε δίκη τον πρώην γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα, τον πρώην δήμαρχο του καποδιστριακού Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού Βαγγέλη Σισαμάκη, τα πρώην στελέχη του ΟΛΗ Νίκο Αντωνακάκη, Μηνά Καπετανάκη, Γιώργο Βιδάκη, Γιώργο Μηλάκη και Γιώργο Λιόκαλο, τους πρώην προϊσταμένους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργο Κολυβάκη και Ελένη Μπρεδάκη, τον πρώην προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνο Πατεράκη, καθώς και δύο εργολάβους.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προχώρησαν σε παρατυπίες που αφορούν στο έργο της νέας παραλιακής λεωφόρου, ενώ η ημερομηνία της δίκης αναμένεται να προσδιοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από περίπου δυο μήνες οι περισσότεροι από τους 12 κατηγορούμενους είχαν αποχωρήσει από το γραφείο της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς, χωρίς να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Μόνο σε δύο από αυτούς είχε επιβληθεί η καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 1.500 ευρώ.

Στη "Νέα Κρήτη" είχαν μιλήσει τότε τρεις από τους δικηγόρους που είχαν αναλάβει την υπεράσπιση κάποιων εκ των κατηγορουμένων.

«Έπρεπε να γίνει»

«Η νέα παραλιακή λεωφόρος ήταν ένα έργο που έπρεπε να γίνει και έγινε», είχε πει χαρακτηριστικά ο ένας εκ των συνηγόρων του Σεραφείμ Τσόκα, Αντώνης Γρηγοράκης.

«Το εν λόγω έργο ολοκληρώθηκε προς όφελος τόσο των κατοίκων του Ηρακλείου, όσο και αυτών της Νέας Αλικαρνασσού και αφορά σε μια περιοχή που μέχρι τότε αποτελούσε "πρότυπο ασχήμιας" για τους ντόπιους. Εγώ αυτό που έκανα από την πλευρά μου ήταν να εξηγήσω ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας αφενός την αναγκαιότητα του έργου και αφετέρου τη νομιμότητά του», είχε προσθέσει ο κ. Γρηγοράκης.

Δηλώσεις στη "Νέα Κρήτη" είχε παραχωρήσει και ο Χρίστος Μιχαλόπουλος, δικηγόρος του πρώην δημάρχου του καποδιστριακού Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού, Βαγγέλη Σισαμάκη. «Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον εντολέα μου, ο οποίος ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του», είχε αναφέρει ο κ. Μιχαλόπουλος.

Η υπεράσπιση: «Δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής για κανέναν»

Τέλος, ο δικηγόρος των κ. Καπετανάκη και Αντωνακάκη, Γιώργος Κοκοσάλης, είχε δηλώσει στη "Νέα Κρήτη" ότι η μη επιβολή οποιουδήποτε περιοριστικού όρου στους εντολείς του φανερώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους. «Αλίμονο αν κάθε απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία ακυρώνει περιβαλλοντικούς όρους ή επιμέρους αποφάσεις που αφορούν σε δημόσια έργα, οδηγούν αυτόματα σε καταδίκες για ειδεχθέστατα ποινικά αδικήματα», είχε τονίσει ο κ. Κοκοσάλης.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια