default-image

Γλυπτά των αδερφών Σωτηριάδη στην παραλία Αγ. Νικολάου

Κρήτη
Γλυπτά των αδερφών Σωτηριάδη στην παραλία Αγ. Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φύση μπορεί να "ηχήσει" μέσα στην πόλη και μάλιστα μέσω μιας εικαστικής παρέμβασης! Ιδιαίτερα αν η παρέμβαση αυτή αφορά στον πολιτισμό, το μοναδικό ίσως εφαλτήριο ανάπτυξης και το πιο σίγουρο στοίχημα που θέτουμε ως χώρα - κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, όσο δύσκολα και αν γίνουν τα πράγματα στον τόπο μας.

Στην παραπάνω λογική εντάσσεται η πρόταση που κατέθεσαν προ μηνών οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης, για την αισθητική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, που αναμένεται να υλοποιήσει η δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου, με την ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, σε συνάντηση που είχε σήμερα (11/8) με τον κ. Παντελή Σωτηριάδη, για την επεξεργασία της πρότασης που προ εξαμήνου είχε κατατεθεί στο Δήμο, τέθηκαν επί τάπητος σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την τοποθέτηση μεταλλικών δέντρων στους υφιστάμενους μόλους που υπάρχουν στην παραλία της Άμμου.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν οικονομικά κατασκευαστικά ζητήματα, ο τρόπος φωτισμού, η μεταφορά και η τοποθέτησή τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δημιουργίες ύψους 4 μέτρων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερειακά, σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου, τόσο η τοποθέτησή τους (γερανός για τη διαμόρφωση των βάθρων) στις υφιστάμενες πέτρινες νησίδες, όσο και ο τρόπος φωτισμού (μικρά φωτοβολταϊκά πάνελ-επαναφορτιζόμενες μπαταρίες), προκειμένου να μη δημιουργηθούν αισθητικά ή άλλα ζητήματα.

Ο κ. Παντελής Σωτηριάδης, αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασης που κατατέθηκε, δήλωσε ότι τα νησάκια (που εικονίζονται στη φωτογραφία) δημιουργήθηκαν από ανάγκη, προκειμένου να προστατεύσουν το περιβάλλον από τα ρεύματα της θάλασσας. Ωστόσο από αισθητικής πλευράς χρειάζονται κάποιου είδους αισθητική παρέμβαση για να γίνουν ελκυστικά. «Για το λόγο αυτό, προτείναμε», είπε, «την τοποθέτηση γλυπτών δέντρων, που θα φωτίζονται τη νύχτα ιδίως στα τμήματα που έχουν γυαλί με εσωτερικά φώτα. Με αυτή την παρέμβαση», τόνισε, «θεωρούμε ότι τα νησάκια αυτά παύουν να βρίσκονται εκεί από ανάγκη, αλλά δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν αυτό το οικολογικό σκηνικό».

Τα γλυπτά, όπως εξήγησε ο κ. Σωτηριάδης, θα είναι κατασκευασμένα από υλικά και φέροντα οργανισμό για να αντέχουν στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο λόγω θάλασσας, ανέμων και κυμάτων που θα τα επηρεάζουν. Τέτοια υλικά είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας, ο μπρούτζος και το γυαλί.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο κ. Παντελής Σωτηριάδης, μαζί με τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχαν φιλοτεχνήσει σπουδαία έργα. Χαρακτηριστικότερο όλων η "Αρπαγή της Ευρώπης", ένα γλυπτό σύμπλεγμα μνημειακών διαστάσεων, το οποίο κοσμεί σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News