default-image

Την Πέμπτη η μάχη της Βουλής: Επιστολή Τσίπρα σε Ζωή

Ελλάδα
Την Πέμπτη η μάχη της Βουλής: Επιστολή Τσίπρα σε Ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το "κουαρτέτο" των δανειστών ζητά ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Βουλής - η οποία βρίσκεται σε ολιγοήμερη καλοκαιρινή αργία - και θέλοντας να προλάβει ένα νέο γύρο «διαδικαστικών μαχών» με πρωταγωνίστρια την ίδια, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος», θα κατατεθεί ήδη απόψε το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου, αύριο Τετάρτη δηλαδή, και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει ήδη ορίσει συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων αύριο Τετάρτη στις 9:30 το βράδυ προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης στην ολομέλεια την Πέμπτη.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί η συζήτηση στην ολομέλεια να ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Πέμπτης, να ολοκληρωθεί στο 10ωρο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να μην εξελιχθεί η συζήτηση και η ψήφιση της συμφωνίας σε «ολονύχτιο» θρίλερ.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων το βράδυ της Τετάρτης, στις 9:30, όπως έχει ήδη καθοριστεί, για να αποφασιστεί αν θα ανοίξει η Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν τις συνεδριάσεις τους το πρωί της Πέμπτης και όχι την Τετάρτη όπως επιθυμεί ο πρωθυπουργός, και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες το βράδυ της ίδιας μέρας.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τα ξημερώματα πλέον Πέμπτης και Παρασκευής.

Βάσει των παραπάνω πληροφοριών, εξυφαίνεται πως η πρόεδρος της Βουλής θέτει για μια ακόμη φορά εμπόδια στην ψήφιση της συμφωνίας από την Ολομέλεια, αψηφώντας όσα της ζήτησε με επιστολή νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα στην κ. Κωντσαντοπούλου, με την οποία ζήτησε το άνοιγμα της Βουλής για να εγκριθεί η συμφωνία από την Ολομέλεια, έχει ως εξής:

«Προς την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμη κυρία πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.

Η πρόθεσή μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News