default-image

Κομισιόν: "Συμφωνία σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο"

Οικονομία
Κομισιόν: "Συμφωνία σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια «κατ' αρχήν τεχνική» και «όχι πολιτική» συμφωνία κατέληξαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η Αθήνα και οι πιστωτές της, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρτ, η οποία επισήμανε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται σε ορισμένες λεπτομέρειες, προειδοποιώντας ότι, μολονότι μία συμφωνία για την Ελλάδα έχει επιτευχθεί επί της αρχής, απαιτείται επιπλέον πολιτική έγκριση από τους ηγέτες της Ευρώπης.

«Αυτό που έχουμε σ' αυτό το στάδιο είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Δεν έχουμε προς το παρόν συμφωνία στο πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι που χρειαζόμαστε», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνική βάση και οι συνομιλίες συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες», δήλωσε η εκπρόσωπος χωρίς, ωστόσο, να δώσει διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «ήταν σε στενή επαφή με τις ομάδες που βρίσκονται επιτόπου και συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε η Ανίκα Μπράιντχαρτ. Αργότερα σήμερα πρόκειται επίσης να συνομιλήσει με «τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ», υπογράμμισε.

Το επόμενο στάδιο έγκειται σε «μια πολιτική αξιολόγηση» και μια τηλεφωνική διάσκεψη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των 28 υπουργείων Οικονομικών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί «νωρίς το απόγευμα» ώστε «να καταστεί δυνατό να ενημερωθούν όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε τέλος ότι οι εναπομείνασες διαφωνίες δεν είναι ουσιαστικές και όλα δείχνουν ότι θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία εντός της ημέρας. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, σύμφωνα με πολλές πηγές, μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή για να επικυρώσει τη συμφωνία, όμως στο στάδιο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί η διεξαγωγή της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News