Ειδήσεις

Συγκροτήθηκε η Αγροτική Επιτροπή Συνδικαλιστικού Αγώνα

Με δεκάδες εκπροσώπους αγροτοσυνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα - και από την Κρήτη - ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι της Τρίτης 11 Αυγούστου η πανελλαδική αγροτική σύσκεψη στο ξενοδοχείο "Caravel"  της Αθήνας.

Η πανελλαδική αγροτική σύσκεψη είχε στόχο τη χάραξη κοινού συνδικαλιστικού-διεκδικητικού πλαισίου και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συνδικαλιστικού Αγώνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα προβλήματα που θα βρει μπροστά του ο αγροτικός κλάδος, ενόψει των επικείμενων σκληρών φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που θα υποχρεωθεί να πάρει η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Στο "Caravel" έδωσαν το "παρών" οι εκπρόσωποι των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων από την Ιεράπετρα μέχρι το Σουφλί, καλύπτοντας όλη την ελληνική επικράτεια.

Και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης εκπροσωπήθηκαν επαρκώς και συμμετέχουν στην Πανελλαδική Εθνική Επιτροπή Συνδικαλιστικού Αγώνα, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός των αγώνων και των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, για να αποτραπεί η "επίθεση" που μεθοδεύεται εις βάρος του αγροτικού εισοδήματος.

«Η Εθνική Επιτροπή Συνδικαλιστικού Αγώνα θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, που μέσα από τις επιβεβλημένες και αναγκαίες διαδικασίες θα αναζητήσει λύσεις που θα οδηγούν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του κλάδου. Καλούμε όλους τους αγροτικούς φορείς, τις ομάδες και τους συλλόγους των Κρητικών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις νομαρχιακές συντονιστικές επιτροπές αγώνα που θα ξεκινήσουμε να συγκροτούμε αμέσως από αύριο το πρωί», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης, αμέσως μετά τη λήξη της πανελλαδικής σύσκεψης στην Αθήνα.

Ο κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Η απόφαση για τη σύσκεψη αυτή είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 4 Αυγούστου, με συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, στην οποία συμμετείχε και η ΠΑΣΕΓΕΣ, και ομόφωνα έγινε δεκτή η πρόταση του προέδρου της Συνομοσπονδίας για επανάληψη της σύσκεψης στην Αθήνα, με ευρύτερη και αντιπροσωπευτικότερη συμμετοχή αγροτών κτηνοτρόφων και αλιέων από όλη την Ελλάδα.

Συνάντηση Μεϊμαράκη με εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Αγροτών

Εντωμεταξύ, εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε το αγροτικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Εθνική Επιτροπή Αγροτών μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που περιλαμβάνει μέτρα για τους αγρότες και όχι μόνο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι ή Ν.Δ. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βελτιωθεί ή συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ή πατρότητα του τρίτου μνημονίου ανήκει στην κυβέρνηση.

«Το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών δεν αφορά μια κοινωνική ομάδα, αλλά είναι εθνικό», είπε ο κ. Μεϊμαράκης στους εκπρόσωπους των αγροτών.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να παρθούν αλλά μέτρα, καθώς ή προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη πάρει φορολογικά μέτρα για τους αγρότες.

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ωστόσο πως η Ν.Δ. δεν μπορεί να κάνει πολλά, καθώς η συμφωνία είναι κατάληξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. Τόνισε όμως ότι η Ν.Δ. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν για τους αγρότες.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Στο πλαίσιο αυτό ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη  μιλήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να δουν ποια από τα μέτρα μπορούν να βελτιωθούν.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια