Ειδήσεις

Ηράκλειο: 70.000 ευρώ για τους "πλημμυροπαθείς" του Γενάρη

Εβδομήντα χιλιάδες ευρώ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες όσων υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στις περιοχές Μαλάδες, Φοινικιά και Τρεις Βαγιές, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Δρακουλιάρη τον περασμένο Ιανουάριο, θα καταβληθούν στους πληγέντες. Τάδε έφη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έφερε στη Βουλή τα αιτήματα των επαγγελματιών που επλήγησαν.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του υπουργού, «το υπουργείο, ενεργώντας άμεσα, ύστερα από το αρ. πρωτ. 5206/19.01.2015 έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου, προχώρησε στην έκδοση της με ΑΔΑ: 7ΕΒΩΛ - Χ7Ω Υπουργικής Απόφασης καταβολής, συνολικού ύψους 70.432,80 ευρώ, για τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των πληγέντων πολιτών».

Αναφορικά με το αίτημα επαγγελματιών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για διευκολύνσεις στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε περιοχές του ν. Ηρακλείου που επλήγησαν από τις πλημμύρες, αναφέρεται ότι: «Σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 2556/1997 και την Υ.Α. Φ14/οικ. 333/6-3-1998 για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται οι εξής διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς:

1. Κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους της φυσικής καταστροφής μήνα εισφορών (μετά των προσθέτων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων).

2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), οι οποίες εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής.

Για την ενεργοποίηση των ανωτέρω διατάξεων απαιτείται η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών με έκδοση ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού».

Σχόλια