Ειδήσεις

Γέμισε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου από πειστήρια

Φράκαραν οι χώροι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου από τα πειστήρια. Πλέον εδώ και δύο μήνες ό,τι κατάσχεται φυλάσσεται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα του νομού. Αν και μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η Αστυνομία, δεν υφίστανται προβλήματα, ωστόσο, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τότε στο μέλλον θα υπάρξει σοβαρότατο ζήτημα, όπως εξάλλου έχει δημιουργηθεί κατά καιρούς σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου έπαψαν οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών να παραλαμβάνουν τα όσα κατάσχονται.

Οι χώροι στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έχουν υπερπληρωθεί τον τελευταίο καιρό. «Δεν υπάρχουν στο μεταξύ άλλοι χώροι φύλαξης», αναφέρουν οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, και προσθέτουν: «Στις 9 Ιουνίου δόθηκε εισαγγελική παραγγελία στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα του νομού να κρατούν τα όσα αντικείμενα κατάσχονται από τις αστυνομικές υποθέσεις. Ήδη όμως κι εκεί δεν υπάρχει χώρος».

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου δε φυλάσσονται τιμαλφή, χρήματα και επιταγές. Αυτά πάνε στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, δε φυλάσσονται ναρκωτικά.

Όσον αφορά στα όπλα, όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση, ό,τι είναι κατασχεμένο και διαπιστωθεί μη λειτουργικό μεταφέρεται στον ΟΔΔΥ για εκποίηση. Αν τυγχάνουν τα κατασχεμένα όπλα λειτουργικά, τότε πάνε στο στρατό.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα έγινε σε τοπικό επίπεδο μια καταστροφή πειστηρίων, η οποία είναι χρονοβόρα διαδικασία. Μάλιστα, τα πειστήρια που καταστράφηκαν χρονικά ξεκινούσαν από το 1983 και τα πιο νέα χρονικά είχαν να κάνουν με υποθέσεις του 1996. Είχαν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο, κατασχεθέντα από παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικές συσκευές- «μαϊμού», ραδιοκασετόφωνα και φωτογραφικές μηχανές.

Συγκεκριμένα, τα όσα κατάσχονται από τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό, Δασονομείο κ.λπ.) παραλαμβάνονται από τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών και μετέπειτα φυλάσσονται με ευθύνη των αντίστοιχων Πρωτοδικείων (κατασχεθέντα αντικείμενα, εκτός από ναρκωτικά, χρήματα, τιμαλφή). Στη διαδικασία αυτή εμπλέκονται από πλευράς Δικαιοσύνης οι γραμματείες Πειστηρίων.

Όσον αφορά στη μετέπειτα τύχη τους και εφόσον αποφανθεί η Δικαιοσύνη γι' αυτά με τελεσίδικες αποφάσεις, αυτά: είτε δημεύονται προς εκποίηση (ΟΔΔΥ), είτε δημεύονται προς καταστροφή, είτε δημεύονται προς απόδοση στις στρατιωτικές Αρχές, είτε ακόμα και αποδίδονται στους ιδιοκτήμονες. Όταν δημεύονται πάντως, ποτέ δεν πάνε στον ιδιοκτήτη και καταστρέφονται μετά που θα τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Σχετικά με τις καταστροφές πειστηρίων, ναι μεν είναι χρονοβόρες, αλλά είναι συνάρτηση και της βραδείας τελεσιδικίας των δικαστικών υποθέσεων που τα περιλαμβάνουν. Σημειώνεται ότι μόνο οι εκποιήσεις ανακοινώνονται.

«Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα πειστήρια, που παραμένουν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα του νομού μετά από εισαγγελική παρέμβαση, μιας και γέμισαν οι χώροι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Όμως καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον, όσον αφορά στο ό,τι έχει να κάνει με την αποθήκευση και φύλαξή τους», τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου κ. Μανόλης Λαγουδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σοβαρά προβλήματα έχουν εκφραστεί κατά καιρούς σε κάποιες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

Ζητείται λύση - Καταγγελίες αστυνομικών

Για παράδειγμα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορινθίας από το 2007 έχει να παραλάβει πειστήρια από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, όπως είχε γραφτεί μάλιστα σε πρόσφατο δημοσίευμα με αφορμή καταγγελίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας. Για το ευαίσθητο θέμα της φύλαξης των πειστηρίων στις αστυνομικές υπηρεσίες και άλλες ενώσεις στο παρελθόν είχαν ζητήσει λύσεις.

Από την ΠΟΑΣΥ, πάντως, πρόσφατα τέθηκε το θέμα, με αφορμή και τις καταγγελίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Κορινθίας, υπόψη των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Η ΠΟΑΣΥ σε κάθε περίπτωση επισημαίνει ότι τα πειστήρια φυλάσσονται σε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες και σε χώρους που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, πρέπει όμως να βρεθεί λύση, διότι τα πειστήρια από τη στιγμή που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας παραδίδονται στη Δικαιοσύνη. Το ζητούμενο επομένως είναι να φυλάσσονται σε συγκεκριμένα τμήματα Πειστηρίων, που λειτουργούν στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών, σε κτηριακές εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων και με μέριμνα και ευθύνη των δικαστικών Αρχών, ώστε να απαλλαγεί το αστυνομικό προσωπικό από την ευθύνη φύλαξης αυτών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, στο μέλλον θα δυσχεράνει αφάνταστα το έργο των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Πέραν του ότι αποτελεί ακόμη ένα πάρεργο που έχει επιβληθεί στην Ελληνική Αστυνομία, προσδίδει και εικόνα μη ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια