Ειδήσεις

"Φωτιά" και στην ιδιωτική εκπαίδευση με ΦΠΑ 23%

Αλλάζουν τα δεδομένα στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τον ΦΠΑ 23% να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες. Ήδη έχει περάσει στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και στα ξένων γλωσσών και «έρχεται» για τα ιδιωτικά Σχολεία, ΙΕΚ και Κολλέγια.

Τα δίδακτρα θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη αφού μόνο στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν τουλάχιστον 85.000 μαθητές, όπως αναφέρει το newsit.gr, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς με την αλλαγή στο ΦΠΑ, κάθε οικογένεια θα πρέπει να δώσει επιπλέον τουλάχιστον ως 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Έθνος, στα κολέγια αλλά και τα ιδιωτικά ΙΕΚ το ύψος των διδάκτρων (προ ΦΠΑ 23%) κυμαινόταν για τα προπτυχιακά από 5.500-8.500 ευρώ τον χρόνο για (3ετείς ή 4ετείς σπουδές) και από 9.000-12.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά που ολοκληρώνονται σε 1 έτος, ενώ για αυτά που τελειώνουν σε 2 έτη από 6.000 ευρώ ανά έτος.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το newsit, είναι υπόθεση του υπουργείου Οικονομικών η αλλαγή στον ΦΠΑ και όχι του υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορεί να παρέμβει ο υπουργός για το ζήτημα αυτό.

Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, απουσιάζοντας από τα «βουλευτικά έδρανα», κάνει διακοπές στην Κρήτη, εφόσον ψηφιστεί το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένονται δραματικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.

Μιλώντας στο Newsit, ο Γιώργος Χριστόπουλος Γενικός Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ (ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών Ελλάδας ), εξήγησε ότι για πολλές οικογένειες η επιλογή ενός ιδιωτικού σχολείου δεν είναι θέμα πρεστίζ ή πολυτέλειας αλλά είναι θέμα επιβίωσης αφού και οι δυο γονείς δουλεύουν και δεν υπάρχουν ολοήμερα σχολεία που να τους εξυπηρετήσουν.

«Στείλαμε επιστολή στον υπουργό παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και στον υπουργό οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτο στην οποία επισημαίνουμε τους τεράστιους κινδύνους που θα επιφέρει η αύξηση ΦΠΑ στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία. Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν ειναι αγαθό πολυτελείας όπως πολλοί νομίζουν. Για χιλιάδες μικρούς ή μεσαίους αυτής της χώρας το ιδιωτικό σχολείο είναι μια καταφυγή για να απολαύσουν κάποιες υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο", ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

Συνεχίζοντας τόνισε πως «η ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο της ελίτ ειναι κοινωνικό αγαθό το οποίο πλήττεται αυτή τη στιγμή. Αυτά είναι τα σχολεία τα οποία θα χτυπηθούν τα μικρά και τα μεσαία. Παράλληλα εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα βρεθούν ένα βήμα πριν την απόλυση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Το μέτρο αυτό είναι παράνομο. Και τονίζω αυτή τη λέξη. Απαγορεύεται βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας. Η ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί κατα 1.500 με 2.000 ευρώ. Το μέτρο ειναι απαράδεκτο και ζητάμε την απόσυρση του. Αν φύγουν 20.000 παιδιά απο την ιδιωτική εκπαίδευση πολλά σχολεία θα κλείσουν», δήλωσε, το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου ιδρυτών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, Θανάσης Ζαχόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Αρκετά σχολεία θα έχουν πρόβλημα να λειτουργήσουν και θα κλείσουν υπο αυτές τις συνθήκες. Τα πρόβλημα που δημιουργεί αυτο το μετρο ειναι τεράστια».

Σχόλια