Ειδήσεις

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις στο Λευκοχώρι

Με μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία αλλά και από φίλους του Λευκοχωρίου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Λευκοχώρι επι-στροφή, 2015». Μία ομάδα νέων από το Λευκοχώρι, μαζί με τους γονείς και φίλους της παράδοσης, εργάστηκαν για μια ακόμη χρονιά με εθελοντισμό, έμπνευση και αφοσίωση στην οικολογία, στην παράδοση αλλά και στο σύγχρονο τρόπο δράσης, σε ένα 8ήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων.

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοχωρίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων της «Επιστροφής 2015», πραγματοποίησε την καθιερωμένη πλέον αστροβραδιά. Φίλοι του έναστρου ουρανού είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ουράνια μονοπάτια των αστερισμών υπό τους ήχους ξεχωριστών μουσικών.

Πλήθος κόσμου, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, παρακολούθησε από νωρίς το πρόγραμμα της βραδιάς, το οποίο περιελάμβανε: ομιλία-παρουσίαση "Από τους Μύθους ως την Επιβίωση", κ. Μ. Περράκης, πρόεδρος ΕΜΕ Λασιθίου, που αποτελούσε μια εισαγωγή στα όσα επρόκειτο να δουν μικροί και μεγάλοι μέσα από τα 4 τηλεσκόπια που είχαν στηθεί στο χώρο του ηρώου. Εκεί μέλη του ΣΦΑΚ είχαν στήσει από νωρίς τον εξοπλισμό τους και μέσα στο σκοτάδι προσπαθούσαν να εξοικειώσουν το κοινό με τον έναστρο ουρανό. Στα τηλεσκόπια: Αριστοτέλης Μεραμβελιωτάκης, Δημήτρης Λυμπερόπουλος και Αντώνης Μαργαρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της αστροξενάγησης η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου ταξίδευε τους συμμετέχοντες μέσα από τους ήχους της μουσικής, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Αλεξάνδρου ο Γ. Πρινιωτάκης ταξίδεψε τους παρευρισκομένους με τους ήχους του γκογκ, οι ήχοι του οποίου έδεσαν αρμονικά με την ατμόσφαιρα της βραδιάς, καθώς το γκογκ είναι το μουσικό όργανο που αναπαράγει τους ήχους του σύμπαντος.

Η βραδιά έκλεισε με την παρατήρηση της Σελήνης και κατά κοινή ομολογία, τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων, ήταν μια ακόμα επιτυχημένη αστροσυνάντηση, με την υπόσχεση για την επόμενη συνάντηση.

Παρόντες στην εκδήλωση και οι κατασκηνωτές του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, που φιλοξενούνται στο δασύλλιο του Λευκοχωρίου.

Μέσα από τις δράσεις των κατοίκων του Λευκοχωρίου αναδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, η σημασία του εθελοντισμού και της συλλογικότητας στη βελτίωση της καθημερινότητας και στη δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής παράδοσης. Σε μια εποχή όπου η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά σε όλα τα επίπεδα, είναι πολύ σημαντικό οι μικρές τοπικές κοινωνίες με εθελοντικές, συμμετοχικές διαδικασίες να δημιουργούν προοπτικές επι-στροφής των νέων στις πολιτισμικές αξίες, αλλά και στον τόπο τους.

Σχόλια