Ειδήσεις

Ακόμα "περιμένουν" την "τράπεζα αγροτικής γης"

Στη δημιουργία μιας «τράπεζας» αγροτικής γης και ακινήτων, προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες ή και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, προχωρά, με σταθερούς ρυθμούς, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την υπόθεση αυτή αναδεικνύει με χθεσινό του δημοσίευμα "Το Βήμα της Κυριακής", επαναφέροντας εξαγγελίες του Βαγγέλη Αποστόλου, που έχουν γίνει κατ' επανάληψη από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και τώρα όλοι περιμένουν να τις δουν να υλοποιούνται και στην πράξη!

Όπως αναφέρει "Το Βήμα της Κυριακής", την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε απόφαση για τη συγκρότηση της επταμελούς ομάδας, η οποία θα καταγράψει την περιουσία του Δημοσίου που διαχειρίζεται το πρώην υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα ακίνητα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το Δημόσιο έχει κυριότητα σε περισσότερα από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων, τα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη αξία, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν για χρήσεις τουριστικές, βιομηχανικές κ.ά. Μάλιστα, ειδικά για τα αστικά ακίνητα θα εξεταστεί αν πρέπει να περάσουν για αξιοποίηση στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Γίνεται μάλιστα αναφορά και στη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα δημιουργηθεί για να αναλάβει το νέο χαρτοφυλάκιο που θα δημιουργηθεί, ενώ μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ακινήτων θα μορφοποιηθεί το σχήμα (π.χ. τράπεζα, οργανισμός, εταιρεία κ.τ.λ.) το οποίο θα έχει ο νέος φορέας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Στόχος είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, όμως, υπάρχει και μια πτυχή της υπόθεσης που δεν έχει διευκρινιστεί από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, που σχετίζεται με τις καταπατημένες εκτάσεις.

Δηλαδή, όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός, τα στελέχη του υπουργείου αναζητούν λύση για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων, καθώς και για μεγάλης αξίας ακίνητα εντός του αστικού ιστού που διεκδικούνται από Δήμους, άλλους φορείς και ιδιώτες.

«Ζητάμε εξηγήσεις»

Ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης σχολιάζει τις ανακοινώσεις αυτές λέγοντας στη "Νέα Κρήτη" ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες ακούνε έναν υπουργό να υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει τράπεζα αγροτικής γης στην Ελλάδα.

«Το μόνο που δε μου αρέσει είναι πως πρόκειται για εξαγγελίες, εξαγγελίες, εξαγγελίες... Εμείς έχουμε ακούσει από την εποχή του Στέφανου Τζουμάκα το 1998 ότι θα κάνει τράπεζα γης. Είδαμε να τη "διορθώνει" ο Ανωμερίτης. Είδαμε να την εξαγγέλλουν κι άλλοι υπουργοί στη συνέχεια. Στην ουσία, δεν είδαμε τίποτα.

Τώρα λοιπόν και 17 χρόνια "είχε δημιουργηθεί" υποτίθεται η πρώτη τράπεζα γης του υπουργείου Γεωργίας, αλλά δεν είδαμε τίποτα χειροπιαστό. Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα είναι κάτι πιο χειροπιαστό και δε θα είναι μια από τα ίδια», προσθέτει χαρακτηριστικά ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Αλλά σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις του υπουργείου που είναι στα αστικά ακίνητα, ο κ. Φραγκιαδάκης βάζει και ένα επιπλέον ερώτημα, που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τις απαιτήσεις των δανειστών και την πραγματικότητα που μπορεί να κρύβεται πίσω από μια τέτοια εξέλιξη.

«Το πιθανότερο είναι αυτά τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από τα αστικά ακίνητα να μπαίνουν στο ταμείο, για πιθανή εξόφληση του χρέους προς τους δανειστές»!

Στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής διευκρινίζει ότι ως αγροτικό κίνημα σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να είναι αντίθετο στην αξιοποίηση των αστικών ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα από το ελληνικό Δημόσιο.

Αλλά διευκρινίζει λέγοντας ότι «αυτά τα λεφτά μπορούν να μπουν για τις υποδομές του αγροτικού τομέα. Και θα μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Δεν είμαστε αντίθετοι να αξιοποιήσει το κράτος τα ακίνητα αυτά. Αλλά τα χρήματα να μην πάει στο δημόσιο χρέος. Γιατί θα λείψουν από τον αγροτικό τομέα σαν παραγωγική επένδυση»...

Ο αγροτοσυνδικαλιστής του νομού Ηρακλείου και πρόεδρος των καζανάρηδων καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ακριβώς τι σκοπεύει να κάνει με την υπόθεση αυτή. «Αν μας ξεκαθαρίσει ακριβώς τι θέλει να κάνει, θα μπορούσαμε κι εμείς από την πλευρά μας να δώσουμε πιο ξεκάθαρη απάντηση», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής των αγροτών.

«Οι ασάφειες προκαλούν μόνο σύγχυση»

Εκείνο όμως το οποίο δεν μπορεί να ξέρει κανείς γιατί το λέει ο υπουργός, τι εννοεί, ή τι θα... ήθελε να εννοήσει, ο Στάθης Φραγκιαδάκης τονίζει ότι είναι αυτά τα περί "νομιμοποίησης καταπατημένων εκτάσεων". Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι κι αυτή μια από τις ασάφειες που άλλοι τις είπαν και δημιουργικές, και που μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν. Και καμία ουσία. Αλλά μπορεί να είναι και ζημιογόνες οι κουβέντες αυτές».

Μήπως όμως, αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις που είχε κάνει ερχόμενος στο Ηράκλειο το Μάιο ο Βαγγέλης Αποστόλου - αναφέρεται στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί με τα βοσκοτόπια, για τα οποία ουδείς αμφισβητεί την ανάγκη να μπει μια τάξη κάποτε;

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης απαντά: «Καμία αντίρρηση. Να μπει μια τάξη με τα βοσκοτόπια. Και να τα πάρουν άνθρωποι που τα δουλεύουν. Και να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να τα αξιοποιήσουν προς όφελος της αγροτικής παραγωγής. Αν είναι να τα πάρουν όσοι δεν έχουν βιώσιμο κλήρο, εμείς είμαστε υπέρ. Ή αν κάποιοι δεν έχουν βιώσιμο κλήρο και τα εκμεταλλεύονται, να μπει μια τάξη, είτε με ενοικίαση, είτε με πώληση, είτε με οποιονδήποτε τρόπο, προς όφελος του ίδιου του κράτους μέσα από τη στήριξη της παραγωγής των προϊόντων».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια