default-image

Κρήτη: "Μαύρος" Αύγουστος για τον τρύγο

Κρήτη
Κρήτη: "Μαύρος" Αύγουστος για τον τρύγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος» λένε για πολλοστή φορά φέτος στα αμπελοχώρια του νομού Ηρακλείου οι απογοητευμένοι αμπελουργοί, που αντί να προετοιμάζουν τώρα τις οικογένειες και τα συνεργεία τους για να αρχίσουν να τρυγούν τα σταφιδάμπελά τους μετά της Παναγίας, κάνουν το σταυρό τους μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Μάλιστα, ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι είχαν ξανανοίξει οι ουρανοί, αλλά τουλάχιστον ήταν καλύτερη εμπορική χρονιά από τη φετινή, που τίποτα δεν έχει πάει καλά για τους παραγωγούς των σταφυλιών, και όχι μόνο!

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, από την Παρασκευή μέχρι και χθες Κυριακή, "έβαλε ο Θεός σημάδι" τις αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Κατά διαστήματα άνοιγαν οι ουρανοί, πότε στη μια περιοχή και πότε στην άλλη, βυθίζοντας στην απόγνωση τους παραγωγούς όλων των σταφυλιών και κυρίως βέβαια τους παραγωγούς του επιτραπέζιου σταφυλιού, που δεν έχουν και τη δυνατότητα σήμερα που κόβουν για την εξαγωγή να ψεκάσουν τα σταφύλια τους.

Όπως ξεκαθάρισε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Ν. Ηρακλείου Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «οι ζημιές είναι σίγουρες, είναι προφανώς μεγάλες, αλλά η ακριβής εικόνα τους θα φανεί εντός των επόμενων ημερών, οπότε και θα αρχίσουν οι χτυπημένες από τη βροχή ρώγες να σαπίζουν»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι βροχές έπεφταν σε πολλά σημεία σποραδικά σε όλο το νομό. Σε όλες τις περιοχές έβρεξε από λίγο έως πολύ. Εδώ στον Προφήτη Ηλία έβρεξε παραπάνω. Αλλού πιο λίγο. Αλλά έβρεξε στο διάστημα του τριημέρου από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα (σ. σ. χθες)».

Στο ερώτημά μας για το ενδεχόμενο να γλιτώσουν τα σταφύλια από τις όποιες ζημιές, με δεδομένο ότι οι παραγωγοί θα προχωρήσουν άμεσα σε κάποιες φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις, ο πρόεδρος των αμπελουργών απαντά: «Εδώ με φυσιολογικές συνθήκες τα κρατάς με νύχια και με δόντια. Για φανταστείτε τώρα, με τέτοιες μη φυσιολογικές συνθήκες, τι προβλήματα λογικά έχουν δημιουργηθεί. Το πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή τα σταφύλια, που δεν μπορείς να ραντίζεις διότι δεν επιτρέπεται.

Κι αυτό γιατί τα σταφύλια στην εξαγωγή περνάνε από έλεγχο και δεν μπορείς να εξάγεις το προϊόν αν δεν έχει περάσει κάποιος χρόνος αναμονής μετά τον ψεκασμό. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι γίνεται ο ψεκασμός και περιμένουμε μετά να κόψουμε τα σταφύλια για να τα εξάγουμε, ούτε αυτό θα γίνει, γιατί στο μεταξύ θα έχουν γίνει "σαπούνι" τα σταφύλια. Αυτό μπορείς να το κάνεις σε ένα πολύ όψιμο αμπέλι. Σε ένα αμπέλι που κόβεται την άλλη εβδομάδα δεν μπορείς να πας και να ραντίσεις»!

Αυστηροί έλεγχοι

Για να γνωρίζει ο κόσμος τι γίνεται με τις εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών της Κρήτης, έτσι ώστε να γίνει και κατανοητό ότι δεν μπορεί στην παρούσα φάση να γίνει καμία φυτοπροστατευτική παρέμβαση μετά τις καταστροφικές βροχές, ο πρόεδρος των αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκη τονίζει: «Η Γερμανία για να εισάγει το προϊόν μέσα στη χώρα της διεξάγει πρώτα έλεγχο στα σταφύλια και με το όνομα του κάθε παραγωγού που έχει παραδώσει στον εξαγωγέα τα σταφύλια του. Παίρνουν δείγματα, γίνεται ο έλεγχος, δίνεται η απάντηση ηλεκτρονικά σε δύο μέρες προς τον εξαγωγέα. Και αν βρεθεί υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων άνω των επιτρεπόμενων ορίων, τότε το φορτίο επιστρέφεται πίσω»!

Στη σταφίδα

Η μόνη ευχάριστη πλευρά της υπόθεσης, κάτι όμως που είδαμε να συμβαίνει πέρυσι, είναι ότι τουλάχιστον δεν είχε κοπεί ακόμα κανένα σταφιδάμπελο για την παραγωγή της σταφίδας. «Ούτε ένα κιλό δεν έχει απλωθεί ακόμα, ευτυχώς», διαβεβαιώνει και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Αλλά σίγουρα κάποια ζημιά, που θα φανεί τις επόμενες μέρες, θα έχουν υποστεί και τα σουλτανιά σταφύλια», σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, που εξηγεί: «Ήδη υπάρχει θέμα στα σταφιδάμπελα λόγω της χρονιάς.

Δεν ήταν φέτος καθόλου ευνοϊκή η χρονιά για τα σταφιδάμπελα κυρίως. Και κανείς μας δεν ξέρει ποιες θα είναι οι διαστάσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι βροχές. Θα δούμε τι θα προκύψει τις επόμενες μέρες. Αυτό θα φανεί μετά από 3-4 μέρες», εξηγεί ο συνδικαλιστής.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι ζημιές σε όλα τα είδη των σταφυλιών από τις βροχές των τελευταίων ημερών υπάρχουν, ανεξάρτητα από το αν δεν ξαναβρέξει τις επόμενες μέρες. Αν ξαναβρέξει βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσει το γιατί, δε γλιτώνουν οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου την τεράστια καταστροφή του κόπου μιας ολόκληρης χρονιάς.

«Σίγουρα, όταν ρίχνει βροχή και υπάρχει και θερμοκρασία υψηλή, είναι ό,τι χειρότερο. Διότι ένα απλό σκίσιμο σε μία ρώγα σταφυλιού είναι η αρχή της καταστροφής. Μέσα σε δυο-τρεις μέρες καταστρέφεται όλο το σταφύλι. Διότι τη στιγμή που έχει σάκχαρα ο φλοιός είναι πολύ ευάλωτος. Και δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί το προϊόν», λέει ο συνδικαλιστής και σχολιάζει τη φετινή χρονιά λέγοντας: «Κάθε χρόνο υπάρχουν κάποιες ζημιές. Αλλά φέτος είναι μια γενικευμένη κατάσταση, που έχει ζημιές από διάφορα αίτια. Το σημαντικότερο ήταν βέβαια ο αέρας, το χαλάζι και οι παγετοί της άνοιξης».

Στο μεταξύ, σήμερα θα ενημερωθεί ο τοπικός ΕΛΓΑ για να αρχίσει να βγαίνει στα αμπελοχώρια και να καταγράφει τις ζημιές, ενώ θα ακολουθήσει και η διαδικασία για τη δήλωση ζημιάς από την πλευρά των παραγωγών.

"Μαύρος" Αύγουστος

Ο Αύγουστος, πάντως, ούτε πέρυσι είχε δείξει τον... "καλό" του εαυτό... Στις 7 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, άνοιξαν ξανά οι ουρανοί και οι ζημιές για τους αμπελουργούς ήταν μεγάλες. Μάλιστα πέρυσι, για πρώτη χρονιά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια, είχε ζήτηση αρκετά μεγάλη το επιτραπέζιο σταφύλι του νομού Ηρακλείου, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιοχές του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε Μαλεβίζι, Τέμενος, Μονοφάτσι και σε χωριά της Πεδιάδας και ορισμένες περιοχές της Μεσαράς το νερό είχε φτάσει την ημέρα εκείνη τα 30 χιλιοστά!

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News