Ειδήσεις

Αυλαία για το Φεστιβάλ "El Greco - Φόδελε 2015"

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ «El Greco - Φόδελε 2015», που φέτος πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο του Μουσείου Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στο Φόδελε.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, πλήθος κόσμου, καλλιτέχνες και υποστηρικτές του φεστιβάλ, ανάμεσα στη φύση και την καλοκαιρινή δροσιά του Αυγούστου, τίμησαν με την παρουσία τους την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στη γενέτειρα του El Greco, το Φόδελε.

Ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΑ Μαλεβιζίου Γιώργος Αεράκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φόδελε Γιάννης Φαφουκάκης, τα μέλη της Επιτροπής «El Greco - Φόδελε 2015», το προσωπικό του Δήμου Μαλεβιζίου και του Μουσείου Δομήνικος Θεοτοκόπουλος προετοίμασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σκηνικό της πρεμιέρας, προς τιμήν του μεγάλου μας καλλιτέχνη.

Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της δημοσιογράφου Μάρας Μπέκα, που ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την έναρξη των εκδηλώσεων, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν με αγάπη στη φετινή προσπάθεια.

Ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΜ Γιώργος Αεράκης άνοιξε την αυλαία του φεστιβάλ και ευχαρίστησε ξεχωριστά τους επίσημους καλεσμένους, τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστα Φασουλάκη, τον τέως βουλευτή Ηρακλείου Γιώργο Δεικτάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο και πολιτευτή Γιάννη Δεικτάκη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννη Χαρωνίτη, τον εκπρόσωπο του αστυνομικού δ/ντή Ηρακλείου Γιάννη Λιανδράκη και την πρόεδρο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη, και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες ζωγράφους που λαμβάνουν μέρος στο φετινό Πανελλήνιο Συμπόσιο Ζωγραφικής.

Ευχαρίστησε επίσης την πρόεδρο της UNESKO - Όμιλος Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος Νίνα Διακοβασίλη και το μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Ειρήνη Βασιλάκη για τη συνεργασία τους, ενώ τόνισε την ανάγκη να τιμάται κάθε χρόνο ο σπουδαίος Κρητικός καλλιτέχνης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Ακολούθησε ομιλία από τον ιστορικό Τέχνης και αρχιτέκτονα Κώστα Καζαμιάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Δ. Θεοτοκόπουλο και το νεανικό του έργο «Η Κοίμηση της Θεοτόκου». Ένα έργο που παρουσιάζει, όπως ανέφερε ο Κ. Καζαμιάκης, για πρώτη φορά τον Ιησού σε πτωτική στάση, γονατισμένο μπροστά στο σκήνωμα της μητέρας του, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο το μεγαλείο της φύσης της Παναγίας.

Αμέσως μετά την ομιλία, σειρά πήραν οι απονομές τιμητικών πλακετών στον Κώστα Καζαμιάκη για την προσφορά και το έργο του στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, στην αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάουσας και συνοδό του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου «Τα Ποντιακά Νιάτα» Άνω Ζαρβοχωρίου Δήμου Νάουσας, Δέσποινα Λαζαρίδου, στη γλύπτρια και συγγραφέα Ασπασία Παπαδοπεράκη για το συνολικό της έργο στο χώρο της Γλυπτικής Τέχνης και τέλος στο χοροδιδάσκαλο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαζίου Νίκο Μαρή, για τη συμμετοχή της χορευτικής του ομάδας στο φεστιβάλ.

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με τους καλλιτέχνες Θάνο Διαμαντίδη, Χάρη Συμεωνίδη, Στέφανο Μεσσαριτάκη, Δημήτρη και Αντώνη Αποστολάκη και τα χορευτικά σχήματα από τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο «Τα Ποντιακά Νιάτα» Άνω Ζαρβοχωρίου Δήμου Νάουσας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαζίου.

Ομιλίες, μουσική και ο χορός

Το πρόγραμμα χθες Κυριακή, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, περιελάμβανε: Ομιλία από τη γλύπτρια και συγγραφέα Ασπασία Παπαδοπεράκη, με θέμα «Θεοτοκόπουλος - Κορνάρος - Χορτάτσης: κοινοί στόχοι και αγώνες». Μουσικό μέρος με τους καλλιτέχνες Βασίλη και Βασίλη Σαλούστρο, Μιχάλη Αλεφαντινό, καθώς και το χορευτικό πρόγραμμα από το Λαογραφικό Όμιλο του Μανώλη και του Λάζαρου Χνάρη.

Σχόλια